Έκκληση για παύση των ισραηλινών βομβαρδισμών από τον ΠΟΥ για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας

Ένας Παλαιστίνιος στο κατεστραμμένο σπίτι του μετά από αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στην Πόλη της Γάζας, στις 20 Μαΐου 2021. EPA, HAITHAM IMAD




Αίγυπτος: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει έκκληση για παύση των ισραηλινών βομβαρδισμών ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στους Παλαιστινίους της Γάζας για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσαν σήμερα για μια ανθρωπιστική παύση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Γάζας προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση για την παροχή βοήθειας στο σύστημα υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα που αντιμετωπίζει κρίσιμης σημασίας ελλείψεις.

“Μέχρι να υπάρξει μια συμφωνημένη εκεχειρία, όλα τα μέρη στη σύγκρουση πρέπει να συμφωνήσουν σε μια ανθρωπιστική παύση προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση μέσα και έξω από τη Γάζα”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα Ρικ Πίπερκορν.

Αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών είναι έτοιμη να μεταφέρει στη Γάζα εργαζόμενους ανθρωπιστικών αποστολών και βοήθεια –περιλαμβανομένων 10.000 εμβολίων κατά του κορονοϊού της Sinopharm και εξοπλισμού διενέργειας τεστ– και να απομακρύνει τραυματίες, μόλις μπορέσει να εξασφαλίσει πρόσβαση.

“Το ότι δεν μπορούμε να κινηθούμε λόγω των συνθηκών ασφαλείας που επικρατούν είναι βαθύτατα απογοητευτικό”, είπε ο Πίπερκορν.

Η διεθνής οργάνωση αρωγής Γιατροί χωρίς σύνορα (MSF) ανέφερε σήμερα πως οι αρχές αρνήθηκαν και πάλι να της δώσουν άδεια διέλευσης από το Ισραήλ στη Γάζα.

“Το σύστημα υγείας, που αντιμετωπίζει ελλείψεις ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν βομβαρδισμοί, δεν έχει σημαντικά υλικά προκειμένου να περιθάλψει τους τραυματίες όπως σάκους αίματος”, ανέφεραν οι MSF.

Σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους στη Γάζα, αφότου ξέσπασαν οι εχθροπραξίες στις 10 Μαΐου 230 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 65 παιδιά και 39 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.700 έχουν τραυματιστεί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού.

“Το κλείσιμο των σημείων εισόδου και εξόδου για ασθενείς και ανθρωπιστικές ομάδες υγείας και οι σοβαροί περιορισμοί στην είσοδο ιατρικών εφοδίων επιδεινώνουν την κρίση δημόσιας υγείας”, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Άχμεντ Αλ Μαντάρι.

“Η σοβαρότητα των τραυμάτων ασκεί πίεση σε ένα ήδη υπερφορτωμένο σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει κρίσιμης σημασίας ελλείψεις σε απαραίτητα φάρμακα και εφόδια την ώρα που αγωνίζεται επίσης κατά της πανδημίας της COVID-19.”

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ιατρικές ομάδες αντιμετώπισαν παρεμπόδιση και ξυλοδαρμούς, κράτηση ασθενοφόρων και εφόδους σε εγκαταστάσεις υγείας, πρόσθεσε ο Μαντάρι.

Στη Γάζα, 44 εγκαταστάσεις υγείας έχουν υποστεί ζημιές, με τις διακοπές ρεύματος να περιπλέκουν την κατάσταση και τρεις μονάδες αφαλάτωσης που εξυπηρετούν 400.000 ανθρώπους να βρίσκονται εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.

Γκουτέρες: Απαράδεκτη η συνέχιση των ισραηλινών και παλαιστινιακών πυρών

Η συνέχιση των ισραηλινών και παλαιστινιακών πυρών είναι “απαράδεκτη”, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, εκτιμώντας ότι “οι συγκρούσεις πρέπει να τερματιστούν αμέσως”.

“Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τους συνεχείς βομβαρδισμούς της αεροπορίας και του πυροβολικού από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) στη Γάζα”, που σκότωσαν περισσότερους από 200 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους σχεδόν 60 παιδιά, δήλωσε. “Η συνέχιση της τυφλής ρίψης ρουκετών από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις σε κατοικημένες περιοχές στο Ισραήλ” που σκότωσε δώδεκα ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο παιδιά, “είναι επίσης απαράδεκτη”, πρόσθεσε.

“Αν υπάρχει κόλαση στη γη, αυτή είναι η ζωή των παιδιών στη Γάζα”, είπε.

Η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία μετέχουν δώδεκα υπουργοί, συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος του Νίγηρα και της Αλγερίας, που προεδρεύουν αντίστοιχα αυτή την περίοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και της Αραβικής Ομάδας στα Ηνωμένα Έθνη.

“Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση, για να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη διασυνοριακή και ανθρωπιστική κρίση και κρίση ασφάλειας” και “πρέπει να εργαστούμε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων” με στόχο την επίτευξη “μιας λύσης δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967”, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα των δύο χωρών, επανέλαβε επίσης ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπός του είπε πως παρότι ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε επαφές με τους Παλαιστινίους από την αρχή των συγκρούσεων πριν από δέκα ημέρες, δεν είχε ακόμη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αρνήθηκε να πει ποιος ήταν ο λόγος.

Καταγγέλλοντας τις ζημιές που προκάλεσαν οι αεροπορικές επιδρομές “σε αρκετά νοσοκομεία”, ο επικεφαλής του ΟΗΕ εξέφρασε την αγανάκτησή του επίσης για την καταστροφή των γραφείων μέσων ενημέρωσης και για τον θάνατο ενός δημοσιογράφου στη Γάζα, γεγονότα που είναι” εξαιρετικά ανησυχητικά”.

“Θλίβομαι βαθύτατα για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα”, τόνισε επίσης ο Αντόνιο Γκουτέρες. “Τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών είναι απαραβίαστα, ακόμη και κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων. Οι ανθρωπιστικές εγκαταστάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται”, υπενθύμισε.

Όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι έκκληση για δωρεές θα γίνει “το συντομότερο δυνατό”, διευκρινίζοντας ότι 14 εκατομμύρια δολάρια θα αποδεσμευτούν από τον ΟΗΕ “υπέρ των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών”.

“Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας ή της αυτοάμυνας, για την παραίτηση εκ μέρους των (εμπλεκομένων) πλευρών της σύγκρουσης από τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”, επέμεινε.

“Ανησυχώ βαθύτατα επίσης για τη συνέχιση των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και των Παλαιστινίων σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου αρκετές οικογένειες Παλαιστινίων απειλούνται με έξωση”, δήλωσε επίσης ο γενικός γραμματέας.

Αυτή η απειλή της εκδίωξης είναι μία από τις βασικές αιτίες της σύγκρουσης που ξεκίνησε στις 10 Μαΐου.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάιρο, Αίγυπτος, Νέα Υόρκη, Ηνωμένα Έθνη

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

Έως τον Σεπτέμβριο ενδέχεται να διατηρηθεί η ένταση στα σύνορα με την Ρωσία εκτιμά ο Ζελένσκι

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: