Economist: Οι κατηγορίες του μαφιόζου που ταρακούνησαν το διεφθαρμένο σύστημα του Ερντογάν

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ – Σίγουρα οι Παλαιστίνιοι θυματοποιούνται! Αλλά όχι μόνο από τους Εβραίους αλλά και από τις ηγεσίες τους. Ναι πληθυντικός. Η Χαμάς και η Φατάχ έχουν και αυτές μερίδιο ευθύνης καθώς η προσπάθεια επικράτησης τους δεν αφήνει περιθώρια για συναισθηματισμούς. Εάν οι ρουκέτες της Χαμάς είχαν ακρίβεια στόχου για πόσα θύματα θα μιλούσαμε;




Ο Sedat Peker, o άνθρωπος που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τα μεγαλύτερα τουρκικά σκάνδαλα εδώ και χρόνια, έχει γίνει απροσδόκητος σταρ του YouTube, γράφει το βρετανικό περιοδικό The Economist:

Εκατομμύρια Τούρκοι είναι κολλημένοι στην οθόνη παρακολουθώντας τον καταδικασμένο μαφιόζο Peker, καθώς ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με την τουρκική κυβέρνηση. Οι κατηγορίες που εξαπολύει -μεταξύ άλλων κατά του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλου (Suleyman Soylu) δεν είναι αποδεδειγμένες αλλά εκρηκτικές.

Σε μια σειρά βίντεο ο Peker έχει κατηγορήσει τον γιο του πρώην πρωθυπουργού για εμπόριο ναρκωτικών και έναν βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος για εμπλοκή στον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας.

Ισχυρίζεται ότι ένας άλλος πολιτικός έφαγε ξύλο επειδή προσέβαλε τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) και αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση σε μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας. Ισχυρίζεται επίσης ότι του προτάθηκε αστυνομική προστασία από τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Soylu.

Έχει κάνει εφτά βίντεο με μεγάλη απήχηση και αναμένονται νέα. Η αντιπολίτευση και κάποια μέλη του AKP ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας. O Soylu αρνείται τις κατηγορίες, ζητά να κατηγορηθεί και να συλληφθεί ο Peker για συκοφαντική δυσφήμιση, έχει αποκαλέσει τις κατηγορίες μέρος «μιας διεθνούς επιχείρησης» και έχει κατηγορήσει την Αρμενία και τα ΗΑΕ για απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Peker θεωρείται ότι μένει στα ΗΑΕ.

Το σκάνδαλο αναβιώνει μνήμες της δεκαετίας του 1990, όταν το κράτος συνεργαζόταν τακτικά με εγκληματικές ομάδες για να κυνηγήσει τους αντιπάλους του, από δημοσιογράφους ως κούρδους ηγέτες. Κάποιοι από τους δυσάρεστους χαρακτήρες εκείνης της εποχής βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια, εν μέρει λόγω αμνηστίας που δόθηκε πέρυσι.

Ως τώρα ο Peker απολάμβανε την εύνοια της κυβέρνησης. Ο μαφιόζος είχε συναντηθεί με τον Erdogan τουλάχιστον μία φορά, είχε οργανώσει συγκεντρώσεις υποστήριξής του και είχε βραβευτεί ως ο «πιο φιλάνθρωπος επιχειρηματίας» της Τουρκίας. Ισχυρίζεται ότι έχασε την εύνοια της κυβέρνησης όταν ο γαμπρός του Erdogan στράφηκε εναντίον του.

Τα βίντεο φέρνουν σε δύσκολη θέση και τα τουρκικά ΜΜΕ και τη δικαστική εξουσία, που πλέον δεν τολμούν να ερευνήσουν τη διαφθορά σε υψηλό επίπεδο ή να ανακρίνουν υψηλόβαθμους αξιωματούχους, πόσο μάλλον μέλη της οικογένειας του Erdogan. Ένας δημοσιογράφος για το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων που έκανε μια αιχμηρή ερώτηση σε υπουργό για τους ισχυρισμούς του Peker έχασε την επομένη τη δουλειά του. Το μεγαλύτερο ως τώρα σκάνδαλο της εποχής Erdogan ήταν έργο γραφειοκρατών πιστών σε μια θρησκευτική ομάδα που ξέθαψαν στοιχεία για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος από υπουργούς. Στις μέρες μας το έργο του ελέγχου των ισχυρών φαίνεται να πέφτει στους ώμους ενός μαφιόζου.

ΠΗΓΗ: The Economist – A mobster’s allegations rock Turkey’s government

Η Ελλάδα επιστρέφει δυνατά στην Ανατολική Μεσόγειο: Το σημαντικό άρθρο του Foreign Policy

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: