Η Ελλάδα επιστρέφει δυνατά στην Ανατολική Μεσόγειο: Το σημαντικό άρθρο του Foreign Policy

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel (Δ), στην εκδήλωση για την επέτειο 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε και τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, στο Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα Πέμπτη 27 Μαΐου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η Ελλάδα κάνει μια μεγάλη διπλωματική επάνοδο στην ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε στην Τρίπολη προκειμένου να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει διεξάγει αμέτρητες συνομιλίες με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Τα παραπάνω αναφέρει στο έγκυρο περιοδικό Foreign Policy ο Jonathan Gorvett.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης καλές, με τη Γαλλία να είναι εταίρος-κλειδί στον τομέα της ασφάλειας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος Τουρκίας του ΕΛΙΑΜΕΠ Ιωάννη Γρηγοριάδη, πίσω από αυτή την ενεργητικότητα υπάρχει μια παλιά ανησυχία: η Τουρκία.

Οι εντάσεις με την Άγκυρα σε πολλά θέματα σήμανε εγερτήριο για την ελληνική διπλωματία.

«Τόσο στο διπλωματικό μέτωπο, όσο και στο μέτωπο της ασφάλειας, η Ελλάδα συνειδητοποίησε ότι είναι ώρα για μια μεγάλη διπλωματική αναθεώρηση», εκτιμά ο Δημήτριος Τριανταφύλλου, διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών στο πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διάβασε έγκαιρα τη νέα στάση της ελληνικής κοινής γνώμης μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 2020 στον Έβρο, και ανταποκρίθηκε.

Η Αθήνα ξεκίνησε να οικοδομεί σχέσεις με περιφερειακές δυνάμεις που επίσης ανησυχούν για την τουρκική πολιτική. Ένα από τα αποτελέσματα είναι το EastMed Gas Forum, το οποίο στέλενει στην Άγκυρα το μήνυμα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι μόνες.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αναπτύσσει τις σχέσεις της με το Παρίσι, ενώ έχει καταφέρει να πείσει την ΕΕ να ασκεί απέναντι στην Τουρκία μια πολιτική μαστίγιου και καρότου. Την ίδια στιγμή η εκλογή Biden στις ΗΠΑ έχει δώσει νέα ώθηση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Όλες αυτές οι εξελίξεις δίνουν το μήνυμα ότι ΗΠΑ και ΕΕ θεωρούν την Ελλάδα «πλήρες μέλος της λέσχης» (full member of the club). Στο μεταξύ η απομόνωση της Άγκυρας ανησυχεί την Αθήνα, η οποία νιώθει πιο άνετα με μια Τουρκία προσανατολισμένη στη Δύση.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπογραμμίζει την ανάγκη διαλόγου με την Τουρκία ενώ την ίδια στιγμή θα προετοιμάζεται διπλωματικά και στρατιωτικά για κάθε ενδεχόμενο, εξηγεί ο Αθανάσιος Μάνης, ερευνητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Για το λόγο αυτό η Αθήνα επενδύει στις διερευνητικές συνομιλίες και υπάρχει ελπίδα για επίσκεψη του Mevlut Cavusoglu στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ: Foreign Policy, Jonathan Gorvett – Greece Is Making a Comeback in the Eastern Mediterranean

Μιχάλης Ιγνατίου: Ο Μπάιντεν δεν παίζει, όπως ο Τραμπ * Τα 7 τελεσίγραφα στον Ερντογάν τον Ιούνιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: