Βαθιές πολιτικές επιπτώσεις για την Ευρώπη “βλέπει” η εφημερίδα Times: Η καλή επίδοση της Ελλάδας…

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνομιλία με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Copyright: European Union




Το κύριο άρθρο της εφημερίδας The Times επισημαίνει ότι η κακή διαχείριση της πανδημίας στην Ευρώπη επέτρεψε την ανάπτυξη ενός τραγικού νέου κύματος, γεγονός που μπορεί να έχει βαθιές πολιτικές επιπτώσεις. Πολλοί κατηγορούν τις Βρυξέλλες, σχολιάζεται.

Η απόφαση να ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η διαχείριση της προμήθειας των εμβολίων είχε φανεί λογική στους Ευρωπαίους ηγέτες λίγους μήνες νωρίτερα. Με την ανακοίνωση του Ταμείου Ανάκαμψης, οι Βρυξέλλες υποσχέθηκαν την αναβίωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Στην εφαρμογή, ωστόσο, οι προσπάθειες της Επιτροπής αποδείχτηκαν καταστροφικές.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται πως ανέλαβαν ευθύνες πέραν της εμπειρίας τους και των ικανοτήτων τους. Η άπειρη ομάδα της Ursula von der Leyen έδωσε προτεραιότητα στο κόστος εις βάρος της ασφαλούς και ταχείας προμήθειας εμβολίων κατά τις διαπραγματεύσεις της με τις φαρμακοβιομηχανίες. Από την αρχή, το σχέδιο δεν ήταν αρκετά φιλόδοξο, σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του στην ελληνική τηλεόραση.

Ο Γάλλος Πρόεδρος κατηγορήθηκε πρόσφατα ότι ανέβαλε την επιβολή ενός lockdown, πιστεύοντας ότι όλα θα μπορούσαν να ξεπεραστούν χάρη στην πολιτική βούληση. Η αρχική καλή αντίδραση της Γερμανίας θεωρήθηκε ως πρότυπο, αλλά η αποτυχία του προγράμματος εμβολιασμού έκαμψε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην κυβέρνηση εν καιρώ κρίσης.

Οι Γερμανοί ανακάλυψαν με τρόμο ότι χώρες τις οποίες θεωρούσαν δυσλειτουργικές, όπως η Ελλάδα, τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από τη χώρα τους, σχολιάζεται.

Η διαχείριση της πανδημίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες θα επηρεάσει το πολιτικό τους μέλλον, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε όλο τον κόσμο. Ήδη, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξασφάλισε την επανεκλογή του για τέταρτη φορά σε δύο χρόνια μετά το γρήγορο επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού στο Ισραήλ, ενώ, αντίθετα, η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει έρθει σε ρήξη με μέλη του δικού της κόμματος, ιδίως τον Armin Laschet ο οποίος ελπίζει να εκλεγεί Καγκελάριος στις επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Από την αρχή της πανδημίας, ωστόσο, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν χάσει δύο μεγάλα κρατίδια και η θέση τους στις εκλογές κινδυνεύει. Ο Γάλλος πρόεδρος θα κριθεί, με τη σειρά του, για τη διαχείριση της πανδημίας και για την άρνησή του να λάβει υπόψη τις συμβουλές των ειδικών στις επόμενες γαλλικές εκλογές (Απρίλιος 2022), σημειώνεται. 

ΠΗΓΗ: The Times – The Times view on why Europe needs to get to grips with Covid-19: Continental Shifts

Ο αλ Σίσι απαιτεί την ταπείνωση του Ερντογάν για να βελτιωθούν οι σχέσεις τους: Οι δέκα σκληροί όροι…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: