Το λιανεμπόριο, η έλλειψη ρευστότητας και η ελπίδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Image by Gerd Altmann from Pixabay




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Απρίλιος κάνει την εμφάνιση του με ανάμεικτα συναισθήματα για πολλούς. Από την μια έχουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου την ερχόμενη Δευτέρα στις 5 Απριλίου, όπως ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά και από την άλλη έχουμε ασφυκτική πίεση για το σύστημα υγείας.

Οι κλίνες ΜΕΘ παραμένουν γεμάτες, ενώ πολλοί ασθενείς περιμένουν εκτός. Από την άλλη οι εφημερίες των νοσοκομείων είναι τρομερά δύσκολές για όλους και κυρίως για το υγειονομικό προσωπικό που δίνει την μάχη στην πρώτη γραμμή.

Η χαλάρωση όμως του lockdown για κάποιους δεν είναι σωστή γιατί ίσως θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων και θα κάνει ακόμα πιο τραγική την κατάσταση. Βέβαια πρέπει όλοι να παραδεχθούμε και να δούμε ότι το μοντέλο του αυστηρού κλεισίματος της αγοράς και της απαγόρευσης όλων των δραστηριοτήτων, δεν έχει βγάλει πουθενά. Αυτό που έχει καταφέρει είναι η «τρελή» πίεση στο σύστημα υγείας και ένα δυσβάσταχτο κόστος για ολόκληρη την κοινωνία.

Η αλήθεια είναι ότι σε μια δημοκρατία, τον κόσμο δεν μπορείς να το περιορίσεις με όσα πρόστιμα και να κόψεις. Από τις λίγες περιπτώσεις που το καθολικό lockdown έπιασε ήταν στην περίπτωση της Κίνας, σκεφτείτε το γιατί.

Έτσι η Κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα αρχικά του λιανεμπορίου την Δευτέρα στις 5 Απριλίου και έπειτα ίσως από τις 12 του μήνα να έχουμε και το άνοιγμα των σχολείων. Το καταναλωτικό κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί τα μαγαζιά με ένα SMS στο 13032 και με περιορισμό στις 3 ώρες. Το επιπλέον μέτρο χαλάρωσης είναι αυτό των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα. Οι κινήσεις αυτές εμπεριέχουν ένα μεγάλο ρίσκο για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας, αφού όπως προαναφέρθηκε υπάρχει ήδη τεράστια πίεση σε νοσοκομεία και ΜΕΘ. Όμως όλα αυτά δεν γίνονται χωρίς <συμμάχους>! Ο καλός καιρός, η συνέχεια των εμβολιασμών και τα self-test ευνοούν μια τέτοια κίνηση σταδιακού ανοίγματος.

Ειδικότερα η χρήση των self-test που μάλλον θα είναι υποχρεωτική σε κάποιους τομείς θα δώσει ασφάλεια στην αγορά, αρκεί να σκεφτούμε ότι το κάθε ΑΜΚΑ θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα. Με αυτόν τρόπο γρήγορα τα ενεργά κρούσματα θα απομονωθούν και η αγορά θα παραμείνει ασφαλής!

Το νέο του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς δεν έφερε χαμόγελα όμως μόνο στους επαγγελματίες, αλλά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές επιστρέφουν λόγο του ότι παρατηρούν ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών συνεχίζεται και η αγορά επανέρχεται στην κανονικότητα, με το Χρηματιστήριο να καταγράφει 3μηνο κερδών!

Η «ανάσα» όμως των επιχειρήσεων από το άνοιγμα, έρχεται και συνδέεται με μια ακόμα ανησυχία, αυτής της ρευστότητας. Για να είμαστε ακριβείς, υπάρχει έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και αυτό φαίνεται να τρομάζει. Οι υποχρεώσεις των πολιτών είναι πολλές και το ιδιωτικό χρέος, όσο και το δημόσιο την περίοδο της πανδημίας εκτινάχθηκαν. Η επιστροφή στην κανονικότητα ,όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε, ίσως να επιταχυνθεί παρά την έλλειψη ρευστότητας, με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για το σχέδιο επενδύσεων του Ταμείο Ανάκαμψης.

Το σχέδιο αποτελείται από έναν προγραμματισμό 170 έργων και μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν τελικά 7 μονάδες στο ΑΕΠ και 180,000 θέσεις εργασίας έως το 2026. Αυτό όμως που αφορά άμεσα τις επιχειρήσεις και αποτελεί και στοίχημα για την Κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι δεν υπόσχεται επιδοτήσεις, αλλά πρόσβαση σε χρηματοδότηση!

Σίγουρα είναι κάτι πρωτοφανές για την Ελλάδα, καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον λεφτόδεντρα που θα μοιράζουν χρήμα με την μορφή επιδοτήσεων, αλλά αντιθέτως όλη η παροχή χρηματοδότησης θα περνάει από τις τράπεζες, που θα αναλάβουν και το ρίσκο για τα επιχειρηματικά σχέδια που θα στηρίξουν και για τα δάνεια που θα δώσουν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη NEWS GOOGLE

Η νομισματική κρίση στην Τουρκία οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις: Στο βάθος …Προεδρικές εκλογές;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: