Η νομισματική κρίση στην Τουρκία οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις: Στο βάθος …Προεδρικές εκλογές;

File photo: Κόσμος μπροστά από ανταλλακτήριο στο διάσημο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, την Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, την ώρα που η απότομη πτώση της λίρας διέκοψε δυο φορές τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. EPA/TOLGA BOZOGLU




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Σε 2 χρόνια η Τουρκία και ο κ. Ταγίπ Ερντογάν θα μπουν σε νέες περιπέτειες, αυτές των Προεδρικών εκλογών, οπότε φαίνεται  ότι το <έδαφος> έχει ξεκινήσει να προετοιμάζεται από τώρα.

Τα τελευταία 24ωρα έχουν γίνει πολλά στην γείτονα χώρα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά αυτά των γυναικών φαίνονται να καταργούνται με τις τελευταίες εξελίξεις, στελέχη κομματικών αντιπάλων συλλαμβάνονται και ένας ακόμα κεντρικός τραπεζίτης πηγαίνει <σπίτι> του.

Ως γνωστόν η θητεία ενός Κεντρικού Τραπεζίτη κρατάει 4 χρόνια, όμως η Τουρκία έχει αλλάξει ήδη 4 και ίσως τώρα να βρήκε αυτόν που έψαχνε ο Πρόεδρος της και που θα ακολουθήσει τις οικονομικές πολιτικές που θα του υπαγορεύονται.

Ο διορισμός όμως τότε του Νατζί Αγμπάλ ως τραπεζίτη, φαινόταν ότι θα οδηγήσει την Τουρκία σε αποφυγή μιας νέας νομισματικής κρίσης και τελικά και ανθρωπιστικής. Βέβαια κατά την διάρκεια της θητείας του ο κ. Αγμπάλ αύξησε σημαντικά τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας κάτι που ο κ. Ερντογάν δεν εγκρίνει όπως φαίνεται.

Πιο συγκεκριμένα το βασικό επιτόκιο αυξήθηκε κατά 875 μονάδες βάσης, στην διάρκεια της θητείας του, με αποκορύφωμα την αύξηση τους κατά 200 μονάδες βάσης τις προηγούμενες ημέρες!

  • Στην ουσία αυτό που ήθελε ο ένοικος της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ήταν να σταματήσει αυτό το ράλι του πληθωρισμού που <τρέχει> με 15.6%!

Η αύξηση όμως του επιτοκίου συνεπάγεται ταυτόχρονα και με ακριβότερο δανεισμό για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά. Κάτι που με φόντο τις Βουλευτικές και Προεδρικές εκλογές του 2023 δεν το λες και φιλολαϊκό μέτρο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Και έφτασε η Δευτέρα όπου οι αγορές ανοίξανε και η τουρκική λίρα ξεκίνησε ξανά το μπάντζι τζανμπινγ! Δεν θα το έλεγα ακριβώς ελεύθερη πτώση γιατί θα επανέλθει κάπως κάποια στιγμή, έστω και προσωρινά, ενώ δεν θα είναι έκπληξη αν ξαναπέσει, μέχρι το σχοινί να <κοπεί> και το <πάρτι> να αρχίσει..

Η συναλλαγματική ισοτιμία της σε σχέση με το δολάριο υποχώρησε στο 17% και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης αναγκάστηκε να βάλει <λουκέτο> 2 φορές στις συναλλαγές αφού ο βασικός δείκτης ακολούθησε πολύ γρήγορα την πορεία του νομίσματος της γείτονος χώρας. Η ισοτιμία τελικά διαμορφώθηκε στις 8,09 λίρες για ένα δολάριο, με μέγιστη πτώση τις 8,47 λίρες έναντι του δολαρίου.

  • Ο κ. Ερντογάν όμως είναι υπέρ ενός φθηνού δανεισμού ακόμα και όταν αυτός δεν πρέπει να υφίσταται για προστασία της ίδιας της οικονομίας. Η ανάπτυξη και φυσικά και η εγχώρια κατανάλωση που θα προκύψει εν τέλη από τα χαμηλά επιτόκια θα είναι πρόσκαιρη και θα δημιουργήσει προβλήματα για το μέλλον, αλλά είπαμε… έρχονται εκλογές!

Άλλοι οίκοι αναφέρουν ως σοκαριστική την απόφαση καθαίρεσης του κεντρικού τραπεζίτη και προειδοποιούν για μια άτακτη κρίση που έρχεται.

  • Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά, δεν είναι μόνο τα αρνητικά ρεκόρ που σημειώνει η τουρκική λίρα, αλλά και άλλα περιουσιακά στοιχεία καταγράφουν αρνητικές αποδόσεις, όπως τα ομόλογα και τα 5ετή CDS. Από την άλλη το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος της Τουρκίας είναι στο 25%, ενώ ακούμε και ειδήσεις για έναν φόρο <χρυσού> στα κοσμηματοπωλεία της χώρας.

Βέβαια ότι και να λένε αναλυτές και σχολιαστές, ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν αναμένεται να αλλάξει τακτική και φαίνεται ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να πάει στις εκλογές του 2023 έχοντας <ευχαριστήσει> τους πολίτες. Δεν θέλει φαίνεται να σκεφτεί κανείς εντός και εκτός της χώρας του, ότι όλη η εξουσία δεν ανήκει σε αυτόν.

Έτσι κάνει διαδοχικά σφάλματα που μπορεί να τελειώσουν τον ίδιο πολιτικά και την Τουρκία οικονομικά, γιατί μην ξεχνάμε πως στο πρόσφατο παρελθόν ήταν ένα βήμα πριν το ΔΝΤ, που ο κ. Ερντογάν δεν θέλει ούτε να ακούει.

Βέβαια με αυτά τα τρελά χρέη που δημιουργεί και τις αυτοκαταστροφικές οικονομικές πολιτικές που ακολουθεί, με συνεχείς αυξήσεις του πληθωρισμού και με διαδοχική κοινωνική φτωχοποίηση, οι εκλογές του 2023 φαντάζουν εφιάλτης.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Τελικά υπάρχει “φως στο τούνελ”: Είναι ανάγκη τα μαζικά rapid test σε όλο τον ελληνικό πληθυσμό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: