Τα τουρκικά σενάρια στη Γενεύη και η προσπάθεια εξισορρόπησης από τον ΟΗΕ: Χαρτί εκβιασμού με Βαρώσι…

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν στο προεδρικό Μέγαρο Πηγή φωτογραφίας Turkish Presidency




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

-Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας στην Άγκυρα και τι ο επικεφαλής της διπλωματίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μπορέλ στον Γκουτέρες

Η Άγκυρα προσέρχεται στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη, έχοντας διαμορφώσει μια σειρά από σενάρια, τα οποία θα προωθήσει αναλόγως των εξελίξεων. Σε αυτά τα σενάρια περιλαμβάνεται και ο εκβιασμός για την Αμμόχωστο και της συνέχισης των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό το σενάριο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις της στο Κυπριακό και παράλληλα δεν εξασφαλίσει τα όσα ζητά από την Ε.Ε. στο θέμα της θετικής ατζέντας.

Η γενική εντύπωση για το τι θα γίνει στη Γενεύη είναι πως κανείς από τους εμπλεκόμενους, για δικούς του λόγους, δεν θέλει να καταλήξει σε αδιέξοδο και ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι ο Γενικός Γραμματέας, θα εκδώσει στο τέλος μια ανακοίνωση (όχι κοινή), με την οποία θα δίνει συνέχεια στην προσπάθεια.

Η κατοχική Τουρκία, χωρίς να αναφέρεται σε δύο κράτη θα επιμείνει στην κυριαρχική ισότητα. Αυτό που επιδιώκει είναι «ισότιμο διεθνές καθεστώς» ενώ ζητεί αναγνώριση του ψευδοκράτους. Σημειώνοντας πως στη συνέχεια μπορούν «να τα βρουν οι πλευρές» ως προς τη μορφή της συνεργασίας. Το «άνοιγμα» της Τουρκίας θα είναι η συνομοσπονδία, που είναι και ο αρχικός της στόχος.

Η Λευκωσία προετοιμάσθηκε πολιτικά και νομικά για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών. Την ίδια ώρα, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η Αθήνα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, ξεκαθάρισε τη θέση της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας επισήμανε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα σύστημα εγγυήσεων, που μεταξύ άλλων, αντιβαίνει και του κοινοτικού κεκτημένου. Περαιτέρω, ο κ. Δένδιας ανέφερε προς την τουρκική πλευρά ότι απορρίπτει την αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Γκουτέρες- Μπορέλ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ζήτησε να υπάρξει- στη συνέχεια- συμμετοχή της Ε.Ε. στις διεργασίες για το Κυπριακό. Επισήμανε επίσης πως είχε πρόθεση να προσκαλέσει τον κατοχικό ηγέτη, Τατάρ, στις Βρυξέλλες, για να του εξηγήσει γιατί η Ε.Ε. είναι ενάντια στα δύο κράτη. Ο Αντόνιο Γκουτέρες παρουσιάσθηκε απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα της άτυπης Πενταμερούς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Τα εντατικά μαθήματα του Τατάρ ενόψει Πενταμερούς: Γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: