Sofagate: “Κόλαση” στο εχθρικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα. Copyright: European Union




Kατά την δημοσιογράφο της εφημερίδας Le Figaro, Anne Rovan, οι εικόνες του “Sofagate” πέρασαν πολύ άσχημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τους επικεφαλείς των διαφόρων πολιτικών ομάδων να καταστούν σαφή την δυσαρέσκειά τους στον Charles Michel και την Ursula von der Leyen.

«Περιμένουμε από τους ηγέτες μας να σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο, παρά το πρωτόκολλο, όταν εκπροσωπούν την ΕΕ στον κόσμο», προειδοποίησε ο Manfred Weber, πρόεδρος της ομάδας Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος EPP, στο οποίο ανήκει η von der Leyen, «χρειαζόμαστε μια φωνή στη διεθνή σκηνή», επεσήμανε ο Dacian Ciolos, πρόεδρος της ομάδας Renew, το κόμμα στο οποίο είναι μέλος ο Charles Michel.

Πάντα πολύ εχθρική απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής δεν τον αποκάλεσε ποτέ με το όνομά του, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σημειώνει η εφημερίδα, με πηγή της να παρατηρεί, ότι «όταν μίλησε για αυτόν, είτε ανέφερε Charles Michel είτε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Οι δύο ηγέτες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις απόψεις τους. Η Ursula von der Leyen θέλει τα θεσμικά τους όργανα να συμφωνήσουν σε έναν κώδικα συμπεριφοράς, που θα επέτρεπε την αποφυγή καταστροφών στο μέλλον, όταν ταξιδεύουν μαζί στο εξωτερικό, ενώ από την πλευρά του προέδρου του Συμβουλίου δεν θέλουν να ακούσουν λέξη, υποστηρίζοντας, ότι «δεν γίνεται να αλλάξουν οι  συνθήκες».

Επιπλέον, κατά την διάρκεια της συνάντησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Charles Michel δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο σχετικά με αυτήν την πρόταση.

Στα τέλη Απριλίου, Charles Michel και Ursula von der Leyen θα αναφέρουν στην Ολομέλεια σχετικά με το ταξίδι τους στην Άγκυρα και τις ανταλλαγές που είχαν με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.

Ως προς το αν θα πρέπει τότε να υποβάλουν στους ευρωβουλευτές τη λύση που βρήκαν, ώστε να μην εμφανίζονται πλέον τόσο αποσυνδεδεμένοι στο εξωτερικό, ευρωβουλευτής άλλης ομάδας ανέφερε στην εφημερίδα, ότι «αυτό πρότεινε ο Iratxe Garcia Perez,  αλλά δεν είναι ακόμη βέβαιο, ότι θα προχωρήσουμε τόσο μακριά».

Τόσο ο Charles Michel όσο και ο Ursula von der Leyen δεν θα έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτό, αν όχι να αποδυναμωθούν περαιτέρω και να αποδυναμώσουν τα θεσμικά τους όργανα, έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνει η δημοσιογράφος.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Anne Rovan – Sofagate : le Parlement européen réprimande Michel et von der Leyen

Στις Βρυξέλλες, το τουρκικό “sofagate” οδηγεί σε θεσμική αντιπαράθεση: Ο καυγάς Ούρσουλας και Μισέλ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: