Στις Βρυξέλλες, το τουρκικό “sofagate” οδηγεί σε θεσμική αντιπαράθεση: Ο καυγάς Ούρσουλας και Μισέλ…

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα. Copyright: European Union




Πίσω από την ενόχληση που έχει προκύψει μεταξύ της Ursula von der Leyen και του Charles Michel, είναι τελικά μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ θεσμών, γράφει στη γαλλική εφημερίδα Les Echos ο Gabriel Grésillon.

Αυτό που στην αρχή θεωρήθηκε ως απόδειξη μισογυνισμού  εκ μέρους του Τούρκου προέδρου, οφείλεται κυρίως στην έλλειψη προετοιμασίας των ευρωπαϊκών ομάδων πρωτοκόλλου, ιδίως από πλευράς Επιτροπής. Αυτή η έλλειψη προετοιμασίας είναι ακόμη πιο προβληματική, καθώς συμβαίνει σε μια εποχή, που η Ursula von der Leyen επιθυμεί να κάνει το θεσμό της «γεωπολιτικό» παίκτη.

Στις Βρυξέλλες, κάποιοι αναφέρονται σε κακή κατανόηση μεταξύ των δύο επικεφαλής, αλλά πάνω απ’ όλα πρόκειται για μια θεσμική τριβή, με την οποία είναι αντιμέτωπη η  ευρωπαϊκή μηχανή.  

Αναζητώντας ένα “modus vivendi”, οι ομάδες της Ursula von der Leyen έστειλαν σε αυτούς του Charles Michel ένα κείμενο πέντε σημείων, που προτείνει να διευκρινιστούν οι κανόνες του παιχνιδιού, το οποίο κάποιοι αντιλαμβάνονται, στο Συμβούλιο, ως ένα τρόπο οι Βρυξέλλες να σπρώξουν τα πιόνια τους λίγο πολύ μακριά. 

«Η Επιτροπή ανέκαθεν προσπαθούσε να αυξήσει τα προνόμια της στην εξωτερική πολιτική», υποστηρίζει πηγή της ε/φ στο Συμβούλιο, με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Eric Mamer να δηλώνει, ότι η Επιτροπή «δεν διεκδικεί τίποτα περισσότερο από ό, τι υπάρχει στις συνθήκες», 

Την Τρίτη το απόγευμα, Ursula von der Leyen και Charles Michel έδωσαν εξηγήσεις στους εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι τους ζήτησαν να υποβάλουν στη συνέλευση μια πρόταση λύσης, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό, και επέμειναν να παρουσιαστεί αυτή η λύση με την ευκαιρία της συζήτησης για τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, κατά την ολομέλεια στις 26 έως 29 Απριλίου. 

«Αναμένουμε από τους ηγέτες μας να σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο, παρά το πρωτόκολλο, όταν εκπροσωπούν την ΕΕ στον κόσμο», προειδοποίησε ο Γερμανός Manfred Weber, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πολιτική οικογένεια της Ursula von der Leyen.

ΠΗΓΗ: Les Echos, Gabriel Grésillon – A Bruxelles, le « sofagate » turc entraîne une confrontation institutionnelle

Ο Manfred Weber επέκρινε την εμφάνιση των ευρωπαίων ηγετών κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Τουρκία.

Πρόκειται για ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) δεν είναι προετοιμασμένη για τις σκληρές πραγματικότητες, δήλωσε ο αρχηγός της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Τρίτη μετά από συνάντηση των κοινοβουλευτικών ηγετών της ΕΕ και τόνισε την προσδοκία ενότητας από τους κορυφαίους πολιτικούς που εκπροσωπούν την ΕΕ στον κόσμο.

“Καταρχάς, αντιμετωπίζοντας αυταρχικούς και δικτάτορες – πολιτικούς που προάγουν τις συγκρούσεις και όχι συμβιβασμούς – η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φαίνεται ισχυρή και ενωμένη κάτω από όλες τις συνθήκες”.

ΠΗΓΗ: SpiegelManfred Weber kritisiert Auftritt der EU-Spitzen in der Türkei

Επιτέλους οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών: Προτείνουν πιστοποιητικό υγείας για αυτό το καλοκαίρι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: