Πρόεδρε, ο λαός είναι παιδιά σου! Πολλά τα “γιατί”! Απαιτούμε απαντήσεις και λύσεις …χτες!

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επισκέπτεται το Εμβολιαστικό Κέντρο στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης, Λευκωσία 7 Απριλίου 2021. ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Συχνά, η πολιτική στρέφει τα φώτα αλλού όταν τα βρει σκούρα. Λάθος βήμα, ότι καταγράφεται δεν διαγράφεται αν δεν λυθεί. Φεύγεις για λίγο όμως το πρόβλημα πάλι ξανάρχεται να σε βρει μιας και απένταντι, πάντα, κάποιος καραδοκεί να στο θυμίσει.

Επίσης συχνά, ως άλλη εναλλακτική στρατηγικη, η σιωπή ακολουθείται ως μέτρο προστασίας από σκάνδαλα που σιγοβράζουν, ή προβλήματα που διαιωνίζονται, ή υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, ή έλλειψη πλάνου και στρατηγικής. Και πάλι λάθος. Η σιωπή δεν είναι ποτέ χαρακτηριστικό ενός πραγματικού ηγέτη.

Σε κάποια από τις μελέτες που διεξήγαγα εδώ στις ΗΠΑ, είχα συσχετίσει τις έννοιες Πολιτικός-Πολίτης με τις έννοιες Γονείς-Παιδιά. Ένα παιδί, μεγαλώνοντας, θα ρωτήσει τους γονείς χίλια “γιατί”.

  • Οι γονείς καλούνται να απαντήσουν όλα αυτά τα γιατί. Διαφορετικά το παιδί θα έχει ελλιπείς γνώσεις ή θα πάρει (μη υπεύθυνες) απαντήσεις από ξένους. Τι απαντήσεις μπορεί να δώσει ένας ξένος στο δικό σου παιδί;
  • ΕΣΥ είσαι ο γονιός! Επίσης, κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την ίδια την αυτοπεποίθηση του παιδιού (ελλείψει υπεύθυνων και εμπεριστατωμένων απαντήσεων μιας και για κάθε ένα παιδικό γιατί ακολουθούν άλλα χίλια). Το ίδιο και στη σχέση Πολιτικού-Πολίτη.

Βλέποντας αυτό το κενό, το 2019, σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Greenwich του Λονδίνου είχα αναπτύξει το πολιτικό μοντέλο CIS [1], μια στρατηγική πολιτική μάρκετινγκ, που απαντά στα γιατί των πολιτών μέσα από τη Δημιουργία, την Ενημέρωση και την Υποστήριξη (Create, Inform, and Support).

Ο Πολιτικός (οφείλει να):

Δημιουργεί/συσκευάζει “προιόντα” που λύνουν προβλήματα του λαού (π.χ. Κυπριακό, Covid-19, Διαφθορά, Οικονομία/Ανεργία, κ.ο.κ.).

Ενημερώνει επαρκώς το λαό για κάθε νέο πλάνο/πρόταση.

Υποστηρίζει με επιχειρήματα τα όσα προτείνει και επικοινωνεί επαρκώς και διαρκώς με το λαό.

Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:

Κυπριακό:
Θεωρείτε ότι έχετε πλάνο (Δημιουργία) πηγαίνοντας στην Πενταμερή; Αν ναι, θεωρείτε ότι ο λαός έχει επαρκείς πληροφορίες για το πλάνο (σας), που αφορά το μέλλον του (Ενημέρωση); Αν ναι, έχετε Υποστηρίξει (και επικοινωνήσει) επαρκώς (και διαρκώς) το πλάνο σας μπροστά στο λαό σας;

Covid-19:
Θεωρείτε ότι οι σχετικές προτάσεις/εξαγγελίες/μέτρα για τον ιό, Δημιούργησαν “προιόντα” (λύσεις), που συμβάλλουν στην μείωση έξαρσης της πανδημίας στην Κύπρο; Αν ναι, θεωρείτε ότι ο λαός έχει επαρκείς πληροφορίες για το πλάνο (σας), που αφορά την ασφάλεια του (Ενημέρωση); Αν ναι, έχετε Υποστηρίξει (και επικοινωνήσει) επαρκώς (και διαρκώς) το πλάνο σας μπροστά στο λαό σας;

Διαφθορά:
Θεωρείτε ότι έχετε παρουσιάσει σχετικές προτάσεις/εξαγγελίες/μέτρα για τη διαφθορά, που τράνταξε το νησί; Δημιουργήσατε λύσεις, που συμβάλλουν στην πάταξη της; Αν ναι, θεωρείτε ότι ο λαός έχει επαρκείς πληροφορίες για το πλάνο (σας), που αφορά το πώς ενεργείτε για να πατάξετε αυτό το τραγικό φαινόμενο που πλήγωσε την πατρίδα μας (Ενημέρωση); Αν ναι, έχετε Υποστηρίξει (και επικοινωνήσει) επαρκώς (και διαρκώς) το πλάνο σας μπροστά στο λαό σας;

Κύριε Πρόεδρε, ότι κι αν πράττετε (αν πράττετε) και για όσα κι αν σκεφτείτε να πράξετε ή αποφασίσετε να καταπιαστείτε, θεωρείτε ότι:

Δημιουργείτε (επαρκώς);

Ενημερώνετε το λαό (επαρκώς);

Υποστηρίζετε και επικοινωνείτε με το λαό επαρκώς και διαρκώς (με δική σας πρωτοβουλία και πλάνο και όχι μετά από ερωτήσεις των ΜΜΕ);

Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το χέρι στην καρδιά, κινηθείτε γρήγορα. Το κενό μεταξύ σας και του λαού μεγάλωσε επικίνδυνα. Και όσο μεγαλώνει το κενό, τόσο απομακρύνεται η Πατρίδα μας και όσα αγαπάμε! Με Εκτίμηση και Σεβασμό, Πρόεδρε, τα “γιατί” είναι πολλά και βασανιστικά!

Γιατί 1:
Θα υπάρχει η ΚΔ μετά την Πενταμερή και με το “συνομιλητή” Αττίλα και τη χορωδία του (ΗΒ) να μας έχουν στήσει στη γωνιά;

Να ελπίζουν οι πρόσφυγες ή όχι πλέον;

Αρκεί το πλαίσιο του (κοιμισμένου) Γκουτέρες ως η (μόνη) απάντηση στα όσα συμβαίνουν;

Εξηγήστε μας. Ποιο το πλάνο ας (Δημιουργία); Ενημερώστε μας και Υποστηρίξτε το!

Γιατί 2:
Τα μέτρα χαλαρώνουν, τα κρούσματα από τον ιό σκαρφαλώνουν. Γιατί; Εξηγήστε μας. Ποιο το πλάνο σας (Δημιουργία); Ενημερώστε μας και Υποστηρίξτε το!

Γιατί 3:
Το κλείσιμο του ματιού από το δεύτερο τη τάξη αξιωματούχο του κράτους θα μας στοιχειώνει μια ζωή. Γιατί; Πώς ξεπλένεται μια τέτοια ντροπή, που η “χάρη” της έφτασε στις τάξεις του Πανεπιστημίου που διδάσκω εδώ στις ΗΠΑ; Εξηγήστε μας. Ποιο το πλάνο σας (Δημιουργία); Ενημερώστε μας και Υποστηρίξτε το πλάνο σας!

Τόσα πολλά τα “γιατί”, Πρόεδρε!

Γονείς και Παιδιά!

Εσείς κι ο Λαός!

Χτες, Πρόεδρε!

[1] The CIS Model (Create, Inform, Support) is an Award-Winning Model developed by Dr. Nicos Antoniades at the 7th International Conference on Management and Education Innovation, University of Grenwich, UK (April 2019).

Υ.Γ. 1: Το προαναφερθέν μοντέλο καταδεικνύει ότι πολιτικοί, κόμματα και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, που “αρνούνται” να το ακολουθήσουν ως “οδηγό” τους, αργά ή γρήγορα χάνουν την επαφή με το κοινό τους (λαός).

Υ.Γ. 2: Τα ερωτήματα αυτά τίθενται και προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Δημιουργείτε; Ενημερώνετε (επαρκώς); Υποστηρίζετε (επαρκώς);

** Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι αν. καθηγητής Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο St. John’s της Νέας Υόρκης και συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com και L.A. Voice

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

ΝΑΙ, οι παρενέργειες του εμβολίου είναι πολλές: Μα όπως λέει και η Πρωτοψάλτη, είμαστε ακόμα ζωντανοί!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: