Ποιος ασχολείται με την Πενταμερή: Η αναγνώριση της Γενοκτονίας αποσυντόνισε την κατοχική Τουρκία…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να αφιερώσουμε το σημερινό σχόλιο στην βρετανική παγίδα της Πενταμερούς Διάσκεψης, που ονομάστηκε «άτυπη» και αναμένεται να ξεκινήσει στις 27 Απριλίου, στη Γενεύη. Η κυπριακή αποστολή αναχωρεί για την ελβετική πόλη το πρωί της Δευτέρας.

Και χρησιμοποιώ τη λέξη αναμένεται, διότι η πανδημία συνεχίζει να θερίζει και την Ελβετία. Ήδη οι περισσότερες συναντήσεις και επαφές αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ, λόγω του κορωναϊού, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί αρχηγοί, που θα συνοδεύουν τους πρωταγωνιστές, θα περιοριστούν στα δωμάτια των ξενοδοχείων, που διαμένουν.

Αλλά ήρθε και μία νέα …«πανδημία» που έπληξε μόνο την Τουρκία, καθώς τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώθηκαν: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, αναγνώρισε επιτέλους τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αποσυντονίζοντας την κατοχική δύναμη. Και έβαλε φωτιές στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρέπει να βράζει. Άσχετα τι μας αρέσει, και τι όχι, το κτύπημα ήταν εξαιρετικά ισχυρό και θα υπάρξουν συνέπειες και στο εσωτερικό μέτωπο.

  • Οι απρόβλεπτοι παράγοντες, λοιπόν, είναι πολλοί. Αλλά, ως γνωστό, πιο απρόβλεπτος όλων είναι ο ίδιος ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας.
  • Ο Ταγίπ Ερντογάν θα αντιδράσει με αντίποινα -και λογικό είναι- διότι έχει πληγεί συνολικά η εικόνα της κατοχικής δύναμης, αλλά και του ίδιου. Πλέον θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως η ναζιστική Γερμανία. Αυτό είναι το δίκαιο και το ορθό.

Η εβδομάδα που έκλεισε ίσως να είναι η χειρότερη στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, διότι έχασε σε όλα σχεδόν τα επίπεδα -και στο οικονομικό. Έχει καταρρεύσει η οικονομία, λόγω των διπλωματικών λαθών του Τούρκου προέδρου και στέκεται ακόμα στα πόδια της επειδή η κυβέρνηση του Ερντογάν την ενισχύει με πολλά δισεκατομμύρια.

Όμως, δεν μπορεί να το κάνει για πολύ. Στο σημερινό κόσμο που ζούμε, τις χώρες και τους ηγέτες τους τιμωρούν με οικονομικές κυρώσεις. Όχι με πολέμους… Οι κυρώσεις δεν προκαλούν ανθρώπινα θύματα.

Οι καταγγελίες στο μεταξύ για διαφθορά του προέδρου της Τουρκίας και του στενού κύκλου των συνεργατών των, που κυβερνά τη χώρα, πέφτουν όπως το χαλάζι. Οι αντίπαλοι του Ταγίπ Ερντογάν, που δείχνουν μία μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, αμφισβητώντας το αυταρχικό καθεστώς του, υποστηρίζουν πως η οικογένεια του Ερντογάν έχει κλέψει πολλά δισεκατομμύρια.

Ενώ, λοιπόν, θα έπρεπε να μιλούσαμε μόνο για την Πενταμερή, τα γεγονότα μας αναγκάζουν να ασχοληθούμε ξανά με τον Ερντογάν, καθώς από το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ουάσιγκτον) έχει σημειωθεί ένα μεγάλο ρήγμα μεταξύ των Αμερικανών και των Τούρκων, που θα επηρεάσουν και τις εξελίξεις για την Κύπρο. Διότι, μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τον κ. Μπάιντεν, νομίζετε πως υπάρχει έστω και ένας Τούρκος αξιωματούχος, που θα ασχοληθεί με το Κυπριακό; Κανένας…

Μην τρελαθούμε κιόλας. Όλοι θα ασχολούνται με την επιδιόρθωση της ζημιάς που έχει προκληθεί, με πρώτο και καλύτερο τον Ερντογάν. Από την άλλη, η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να επηρεάσει τους Τούρκους και να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού.

Το πρώτο σοκ για την κατοχική Τουρκία ήρθε την Τετάρτη το βράδυ όταν οι Αμερικανοί ακύρωσαν την τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα κατασκευής των αμερικανικών μαχητικών F-35. Ναι, το γνωρίζαμε εδώ και καιρό, αλλά πλέον έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο αυτό. Ούτε τα F-35 θα λάβει ποτέ, για τα οποία έδωσε και προκαταβολή. Ούτε θα παράγει εξαρτήματα για το συγκεκριμένο αεροπλάνο (μετά το 2021) με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη οικονομική ζημιά την τουρκική πολεμική βιομηχανία.

Η κατοχική δύναμη έχασε οριστικά και αμετάκλητα τα F-35 από τον Ιούλιο του 2019, όταν ακόμα ήταν πρόεδρος ο «εκλεκτός φίλος», Ντόναλντ Τραμπ. Και τώρα ήρθε το τελειωτικό κτύπημα. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω για την Τουρκία.

Τώρα -και να το θυμάστε- θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα γίνουμε μάρτυρας της σύγκρουσης για το ρωσικό σύστημα S-400. Για το θέμα αυτό, ακούγονται πολλά και διάφορα. Ομιλούν και για επερχόμενη σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας και για αλλαγή της απόφασης του Ερντογάν σε ότι αφορά το ρωσικό σύστημα. Αν αποφασίσει να επιστρέψει στη Δύση, που προς το παρόν δεν το βλέπουμε, θα πουλήσει στο άψε-σβήσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

  • Το δεύτερο τεράστιο πρόβλημα για την Τουρκία ήταν η αναγνώριση χθες Σάββατο, στην 106η  μαύρη επέτειο, της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ακολούθησε, όπως αναμενόταν θύελλα. Το βασικό ερώτημα, που παραμένει και σήμερα, είναι αν ο Ερντογάν προχωρήσει σε αντίποινα και κλείσει τη βάση του Ινσιρλίκ. Μακάρι να το πράξει… Για τους Αμερικανούς υπάρχουν και αλλου πορτοκαλιές που κάνουν και καλύτερα πορτοκάλια…

Ο απαράδεκτος γνωστός για την ψυχοπάθεια του, Ταγίπ Ερντογάν, που γνωρίζει όλη η υφήλιος, αποκλείεται να δεχθεί αυτό το γεγονός, θεωρεί ότι είναι αντιτουρκική ενέργεια από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, για τον οποίο -όπως όλοι γνωρίζουμε- υποστηρίζει ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα εναντίον του. Για το θέμα αυτό δεν υπάρχει καμία, μα καμία, απόδειξη.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ χαιρέτισε ήδη την πράξη του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία. Και επειδή είναι ο πολιτικός που πάλαιψε όσο κανένας για το θέμα αυτό, κάτι περισσότερο γνώριζε από εμάς όταν δεν έκρυψε τη χαρά του.

Κοντά σε όλα αυτά, είχαμε την Πέμπτη και την ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εναντίον της κατοχικής δύναμης. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, καλεί τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία, διότι είναι μία επικίνδυνη χώρα. Και δεν αναφέρεται μόνο στο θέμα του ιού. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει ότι οι Αμερικανοί πολίτες που ταξιδεύουν στην Τουρκία, ή βρίσκονται ήδη εκεί, κινδυνεύουν. Να κρατήσουμε ότι η Ουάσιγκτον είναι μία επικίνδυνη χώρα

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ο κάθε καλόπιστος πολίτης, μπορεί να αναρωτηθεί: Τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από την Πενταμερή, την οποία απαίτησε η Τουρκία, και δέχθηκε ο γενικός γραμματέας; Από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, δεν γνωρίζω αν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει το παραμικρό ενδιαφέρον να συνομιλήσει για το Κυπριακό.

  • Διότι, εκτός των άλλων, θα βάλλεται από παντού και δικαίως. Όλες οι ήττες της Τουρκίας, το τελευταίο διάστημα, αφορούν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Άρα είναι και ο μεγάλος υπεύθυνος.

Η Πενταμερής, υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν πεδίο για να …«δοξαστεί» και πάλι η Τουρκία. Σχημάτισαν το «γήπεδο» οι Βρετανοί και ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος μας έχει απογοητεύσει με τον φιλοτουρκισμό του. Ξεπέρασε και τους ανθέλληνες Εγγλέζους. Δυστυχώς, όπως σε όλες τις διαπραγματεύσεις, πάλι θα χάσουμε και θα μείνει στο τραπέζι η απαράδεκτη πρόταση των «δύο κρατών». Οι δικοί μας διακατέχονται από δειλία, η οποία «παντρεύεται» με τον εκβιασμό λόγω της διαφθοράς.

Εν αναμονή των εξελίξεων στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και των αντιδράσεων των Τούρκων, που θα επηρεάσουν οπωσδήποτε και την Πενταμερή…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟΙ : Η Τουρκία είχε αναλάβει να φιλοξενήσει την ειρηνευτική σύνοδο για το Αφγανιστάν, στην οποία συμφώνησαν να λάβουν μέρος αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Τελικά δεν θα συμβεί και ως δικαιολογία προβάλλεται η άρνηση συμμετοχής από τους Ταλιμπάν. Σημειώνω ότι η σύνοδος επρόκειτο να γίνει το Σάββατο, στην 106η μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την  ελπίδα του ότι θα πραγματοποιηθεί μετά το Ραμαζάνι. Πέραν του τι λέγεται, σοβαροί διπλωμάτες πιστεύουν ότι η εν λόγω εορτή, το Ραμαζάνι, ακύρωσε τελικά τη σύνοδο. Οι δικοί μας, όταν πληροφορήθηκαν ότι οι ημερομηνίες για την Πενταμερή «έπεφταν» μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, δεν συγκινήθηκαν. Το σημειώνω διότι πάνω απ’ όλα δείχνουν και χαρακτήρα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Έχω συναντήσει μερικούς εκ των υποψηφίων, που περιοδεύουν σε πόλεις και χωριά ενόψει των κυπριακών βουλευτικών εκλογών. Είναι ενθαρρυντικό και παρήγορο ότι οι νεαροί υποψήφιοι εκφράζουν αποφασιστικότητα σε ότι αφορά τη διαφθορά. Ενώ κάποιοι του Δημοκρατικού Συναγερμού δείχνουν να μην φοβούνται να δηλώσουν ότι δεν συμφωνούν με τις απαράδεκτες ιδέες του αρχηγού τους, Αβέρωφ Νεοφύτου, για το πρόβλημα της Κύπρου. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ήταν πάντα λάθος στο Κυπριακό και πάντα στη λάθος πλευρά της Ιστορίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο πρόεδρος των έργων όχι των λόγων: Αυτό έδειξε η απόφαση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: