Ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο πρόεδρος των έργων όχι των λόγων: Αυτό έδειξε η απόφαση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

FILE PHOTO: Ημέρα Μνήμης στην καρδιά του Γερεβάν από χιλιάδες Αρμένιους, που τίμησαν τους νεκρούς τους. Ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους. EPA, NAREK ALEKSANYAN




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν έδειξε ότι είναι μεγάλη υπόθεση να είσαι ηγέτης. Και μάλιστα της αμερικανικής υπερδύναμης.

Υλοποίησε την υπόσχεση που έδωσε στην Αρμενική Κοινότητα της Αμερικής, η οποία υποστηριζόταν και από άλλες ομάδες: Έλληνες, Εβραίους και από τις χριστιανικές οργανώσεις της χώρας, και όχι μόνο.

Ο κ. Μπάιντεν είχε το απαιτούμενο κουράγιο, μα πάνω απ’ όλα την τόλμη να μην μασήσει τα λόγια του. Και το κυριότερο ήταν ότι έφτυσε κυριολεκτικά τους γραφειοκράτες της κυβέρνησής του, οι οποίοι ακόμα και σήμερα -όταν ο Ταγίπ Ερντογάν έχει πουλήσει την Αμερική και το ΝΑΤΟ- επιμένουν να πολιτεύονται φιλοτουρκικά.

  • Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, δεν ήταν χαστούκι μόνο στην κατοχική δύναμη αλλά και στους Αμερικανούς διπλωμάτες που υποστηρίζουν την κατοχική δύναμη.

Όσοι γνωρίζουμε τον Τζο Μπάιντεν από το τέλος της δεκαετίας του 1970, ξέρουμε ότι πάνω απ’ όλα θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Σαν γερουσιαστής, αλλά και σαν αντιπρόεδρος, έδειξε επίσης την υποστήριξή του στις θρησκευτικές ελευθερίες. Είναι τυχαίο νομίζετε ότι χρησιμοποίησε στο μήνυμα του τη λέξη Κωνσταντινούπολη και όχι Ιστανμπούλ. Όχι, δεν είναι τυχαίο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποδείξει την αγάπη και το σεβασμό του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον κ. Βαρθολομαίο. Και πιστεύω ακράδαντα ότι εάν βρεθεί σε κίνδυνο ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο κ. Μπάιντεν θα τον προστατεύσει. Ας μην έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία.

Γνωρίζουμε την ισχυρή σχέση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ και του κ. Βαρθολομαίου. Και πρέπει όλοι να ξέρουν ότι αυτό οφείλεται στον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο και όχι στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ο οποίος μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε τοποθετηθεί για την Αρμενική Γενοκτονία.

Το θέμα, πέραν της ανθρώπινης πλευράς, που ήταν η αναγνώριση της θυσίας εκατομμυρίων ψυχών, έχει και την πολιτική. Ήταν αναμενόμενο ότι θα αντιδρούσε και ο Ταγίπ Ερντογάν και οι κλακαδόροι του με πρώτο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Εξωτερικών, που έσκασε στα μούτρα του η αναγνώριση. Θα τον καρατομήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας ή θα του την χαρίσει. Μερικοί παρατηρητές των γεγονότων πιστεύουν ότι δεν θα βγάλει το μήνα… Μόνο ο Ερντογάν γνωρίζει.

Οι πρώτες αντιδράσεις, θα έλεγα, ότι δεν ήταν ισχυρές. Εννοώ ότι η Άγκυρα δεν ανακοίνωσε αντίποινα, όπως περιμέναμε, και περισσότερο σε κατάσταση σοκ βρίσκω τον Ερντογάν και τα τσιράκια του, παρά το γεγονός ότι πληροφορήθηκε από τον ίδιο τον κ. Μπάιντεν ότι θα αναγνωρίσει την τραγωδία του αρμενικού λαού ως γενοκτονία.

  • Ακούστηκαν, βεβαίως, και οι φωνές των σκληρών, όπως του εθνικιστή Μπαχτσελί, ο οποίος ζήτησε να χωρίσουν οι Τούρκοι τα «χωράφια» τους από τους Αμερικανούς. Μήπως, όμως, με την πράξη του ο κ. Μπάιντεν τους πρόλαβε; Διότι γνώριζε ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόλυτη ρήξη.

Το πρωί της Κυριακής αναμένεται να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην Ουάσιγκτον και στην Άγκυρα. Η Αμερική έστειλε το μήνυμα ότι θα βαδίσει στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου. Ο Ερντογάν απορρίπτει αυτή την ορθή λογική στις σχέσεις των κρατών.

Εάν συνεχίσει να το πράττει θα γνωρίσει και άλλες απογοητεύσεις από τους Αμερικανούς. Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, παραμένει πιστός στον αντιαμερικανισμό και στον αντισημιτισμό του. Και βεβαίως στον άκρατο ανθελληνισμό του. Υπό αυτά τα δεδομένα, θα παραμείνει ταραξίας, που όμως αυτή τη φορά θα αντιμετωπιστεί όπως του αξίζει…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει δώσει υποσχέσεις στο παρελθόν και στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα. Έχουμε μία κρυφή ελπίδα ότι δεν θα επιτρέψει στον Ερντογάν να κάνει πράξεις τις απειλές του στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως το περασμένο καλοκαίρι…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η μεγάλη μέρα για τους Αρμένιους έφτασε: Ο κ. Μπάιντεν απέρριψε τις φιλοτουρκικές δικαιολογίες των γραφειοκρατών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: