Οδοδείκτης η ΕΟΚΑ: Εμπρός, παιδιά! Η ελευθερία είναι αυταξία, αυτοσκοπός και καθήκον…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Στ. ΜΠΑΛΑΚΤΑΡΗ

Η ελευθερία ζυμώνεται με τον αγώνα και κατακτιέται με το αίμα. Δεν προσφέρεται δωρεάν. Το να θέλει ένας λαός να ζήσει ελεύθερος αποτελεί την μέγιστη μορφή υψηλοφροσύνης.

Συγχρόνως, είναι αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα, το οποίο υμνείται στον δυτικό κόσμο. Η ελευθερία είναι αυταξία, αυτοσκοπός. Τα μέσα για την κατάκτηση της ελευθερίας ποικίλλουν. Όταν ο αγώνας είναι εθνικοαπελευθερωτικός η άσκηση βίας είναι θεμιτή.

Η Κύπρος από το 1925 συμπεριλαμβανόταν στις αποικίες του βρετανικού στέμματος. Μετά την συμμετοχή πολλών Ελληνοκυπρίων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Βρετανίας, υπήρχε η πεποίθηση πως η λήξη του θα σημάνει και την Ένωση της μεγαλονήσου με την μητέρα Ελλάδα.

Οι αγαθές προσδοκίες διαψεύστηκαν οικτρά. Η Μεγάλη Βρετανία είχε υποχωρήσει πολύ στην διάρκεια του πολέμου και τώρα έκανε απολογισμό. Δεν άντεχε να αποσυρθεί και από τα κυπριακά εδάφη, τα οποία την διατηρούσαν ζωντανή στην ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο οι Βρετανοί αρνούνταν ν’ ανοίξουν το θέμα της Κύπρου. Παρά τις οχλήσεις της Ελλάδος, η άρνηση ήταν κάθετη.

  • Ως αντίδραση στο βρετανικό απαγορευτικό διενεργήθηκε το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 και η ατυχής προσφυγή της Ελλάδος στον ΟΗΕ το 1954.

Ο σπόρος των ελληνικών προσπαθειών, παρά ταύτα, κάρπισε στα τέλη του 1954. Τότε, ελήφθη η απόφαση σε ανώτατο επίπεδο για την συγκρότηση μιας θρυλικής εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης, η οποία έμεινε γνωστή στην ιστορία με το αρκτικόλεξο ΕΟΚΑ. Η πλήρης ονομασία της ήταν Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών.

  • Τυπικά, ο αρχηγός της ΕΟΚΑ ήταν ο παλαιός αξιωματικός Γεώργιος Γρίβας (Διγενής). Ουσιαστικά, οι κατευθύνσεις της οργάνωσης δίδονταν και από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ’.

Η στρατιωτική δράση της ΕΟΚΑ πυροδοτήθηκε την 1η Απριλίου 1955. Οι στόχοι ήταν βρετανικοί και η ένοπλη δράση κατέτεινε στην πολυπόθητη Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Νεαροί μαθητές εντάσσονταν κατά κύματα στην οργάνωση και χιλιάδες, πραγματικά, συστρατεύθηκαν στον αγώνα. Ξαφνικά, παιδιά εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας –άγουρα ακόμη στον βίο πολλώ δε μάλλον στον πόλεμο– πυρώθηκαν από το εθνικό όνειρο της Ένωσης και αντρώθηκαν μεμιάς. Σε τέτοιον βαθμό που δεν φοβήθηκαν καν τον θάνατο.

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Μιχαλάκης Καραολής, καθώς και εκατοντάδες άλλοι ηρωικώς πεσόντες, μεταμορφώθηκαν σε πρότυπα του ελληνισμού.

Καθολικοί διάδοχοι των αγωνιστών του 1821, των πολεμιστών των Βαλκανικών Πολέμων, του Έπους του ’40, των υπερασπιστών των Οχυρών, της Εθνικής Αντίστασης. Απόγονοι ηρώων, ήρωες κ’ οι ίδιοι. Σύσσωμος ο κυπριακός ελληνισμός τανύσθηκε στα πέρατα της αιωνιότητας.

Ύστερα από περιπετειώδη πορεία και αιματηρή διαδρομή, η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960. Μια ανεξαρτησία η οποία συνοδευόταν από πλείστα όσα δυσεπίλυτα προβλήματα, αν δεν ήταν εξαρχής ναρκοθετημένη. Η ισορροπία αυτή απεδείχθη εύθραυστη και μετ’ ου πολύ θρυμματίστηκε. Οι κατευθυνόμενες ταραχές οδήγησαν σε συγκρούσεις και η δικτατορία του Ιωαννίδη επιχείρησε πραξικόπημα με σκοπό την εξουδετέρωση του Μακαρίου.

Η παράνομη τουρκική εισβολή η οποία εξελίχθηκε σε δύο φάσεις (Αττίλας Ι και ΙΙ), το 1974, ακρωτηρίασε το νησί, έπνιξε στο αίμα τους Ελληνοκύπριους και προκάλεσε καραβάνια προσφύγων. Τα Κατεχόμενα εδάφη παραμένουν αλύτρωτα.

Ο απάνθρωπος κατακτητής, μάλιστα, επιδιώκει πλέον την διπλωματική επισφράγιση της παράνομης εισβολής και κατοχής, συχνά με την επίνευση συμμαχικών κρατών. Κάπως έτσι, η κυπριακή ηγεσία αποδέχθηκε το 1977 την λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία ωστόσο θα έχει ως καταληκτική δραματική συνέπεια την αυτοακύρωση του κυπριακού ελληνισμού. Αυτό το δεινό αποφεύχθηκε το 2004 με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν.

Όπως χαρακτηριστικά διατρανώνει ο γνωστός αγωνιστής και πρώην πολιτικός του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης «Σήμερα ο κίνδυνος που υφίσταται είναι πολύ μεγαλύτερος. Τουρκοποιείται η Κύπρος και είμαστε αμέτοχοι εις την ανατροπήν αυτού του δεδομένου»[1].

Υπ’ αυτές τις συνθήκες ο ρομαντικός αγώνας της ΕΟΚΑ, του οποίου την έναρξη τιμούμε σήμερα, 1η Απριλίου 2021, λαμβάνει νέες, διδακτικές διαστάσεις. Αποτελεί οδοδείκτη για την άμυνα της Κύπρου και φωτίζει το ηρωικό μονοπάτι για όλους μας.

Αθάνατοι οι ήρωες της ΕΟΚΑ!

** Ο Παναγιώτης Στ. Μπαλακτάρης είναι δικηγόρος, μέλος ΕΛΙΣΜΕ, συγγραφέας

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Η αναζήτηση της δικαίωσης του αγώνα στην Κύπρο του σήμερα: Πάντα επίκαιρο το έπος της ΕΟΚΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: