Με αφορμή τη δολοφονία του Καραϊβάζ: Αυξάνεται ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους δημοσιογράφους λέει η Guardian

Συγγενείς παρίστανται στην εξόδιο ακολουθία και στην κηδεία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, στο εκκλησάκι της Ζωοδοόχου Πηγής στο Καλλίφυτο Δράμας, στον τόπο καταγωγής του, την Κυριακή 11 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ αποτελεί την τέταρτη δολοφονία Ευρωπαίου δημοσιογράφου κατά την τελευταία πενταετία. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί την αυξανόμενη ανησυχία για τη σταθερή αποδυνάμωση της ελευθερίας του Τύπου σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, σχολιάζει το δημοσίευμα, γράφει στην εφημερίδα The Guardian, ο Jon Henley.

Ο Pavol Szalai, επικεφαλής του Γραφείου των Βαλκανίων της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάνει λόγο για μια «ανησυχητική εικόνα». «Η Ευρώπη παραμένει το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο για τους δημοσιογράφους, αλλά οι πιέσεις που ασκούνται στην ελευθερία του Τύπου- και οι κίνδυνοι- αυξάνονται», σημειώνει.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε όλες τις περιπτώσεις δολοφονιών (Daphne Caruana στη Μάλτα, Jan Kuciak-Martina Kusnirova στη Σλοβακία, Lyra McKee στη Β. Ιρλανδία), στο αντικείμενο των δολοφονηθέντων δημοσιογράφων (πολιτική διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και οργανωμένο έγκλημα στη Μάλτα, φορολογική απάτη επιχειρηματιών και οι συνδέσεις τους με Σλοβάκους πολιτικούς στη Σλοβακία, κάλυψη εξεγέρσεων στο Derry στη Β. Ιρλανδία)  και στους δράστες τους.

Η ελληνική αστυνομία δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει ότι ο Καραϊβάζ δολοφονήθηκε εξαιτίας των δημοσιογραφικών ερευνών του, αλλά ο τρόπος της δολοφονίας του και το γεγονός ότι ερευνούσε το οργανωμένο έγκλημα αποτελούν την πιο πιθανή εξήγηση, σημειώνει ο Szalai. 

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγράφουν την αποδυνάμωση του Κράτους Δικαίου, την αύξηση των βίαιων επιθέσεων και των online απειλών ως τους βασικότερους λόγους ανησυχίας για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα στην Ουγγαρία, παρατηρείται μια «εκλεπτυσμένη και μεθοδική επίθεση στην ελευθερία του Τύπου».

Την Ουγγαρία μιμούνται με παρόμοιες τακτικές η Πολωνία και η Σλοβενία, ενώ η  κατάσταση δεν είναι καλή ούτε στη Βουλγαρία, στο Μαυροβούνιο και την Αλβανία.  Όσον αφορά τη Δυτική Ευρώπη, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα έχουν θορυβηθεί από την αύξηση περιπτώσεων βίας κατά των δημοσιογράφων σε διαδηλώσεις- τόσο από την αστυνομία όσο και από διαδηλωτές- σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. 

 «Είναι ζωτικής σημασίας να αναλάβει η Ευρώπη τις ευθύνες της και να βελτιώσει την προστασία όλων των δημοσιογράφων», καταλήγει ο Szalai. 

ΠΗΓΗ: The GuardianJon Henley – ‘Worrying picture’: Journalists in Europe face increasing risk, press freedom group warns

Οι “ύποπτες” επενδύσεις της Κίνας και στην Ελλάδα: Τι ακριβώς γίνεται με τον Λιμένα Πειραιώς;

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: