M-346 για την Ελλάδα: Επεκτείνει τη στρατιωτική της συνεργασία με το Ισραήλ και τα Εμιράτα

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας ολοκλήρωσαν την κοινή επίσκεψή τους στο Ριάντ και τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Η Ελλάδα ανακοίνωσε την επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τις δυνάμεις της Μέσης Ανατολής για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της μετά από τις εντεινόμενες εντάσεις με τη γειτονική Τουρκία, αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα analisidifesa.it 

Τίτλος του κειμένου: M-346 για την Ελλάδα που επεκτείνει τη στρατιωτική συνεργασία στο Ισραήλ και τα Εμιράτα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας στη νότια Ελλάδα με την ευκαιρία των στρατιωτικών ασκήσεων Ηνίοχος 21 που αφορούσαν μαχητικά αεροσκάφη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ισπανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς. Αντιμετωπίζουμε ένα νέο σύνολο απειλών », δήλωσε ο Μητσοτάκης, μιλώντας σε ενώπιον των αεροπλανων που συμμετέχουν στις ασκήσεις,«Ο κόσμος μας είναι εξαιρετικά περίπλοκος και η γειτονιά μας, δυστυχώς, γίνεται όλο και πιο ασταθής. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές της δυνατότητες και να αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις της».

Η ανακοίνωση ακολουθεί τη συμφωνία που ανακοινώθηκε στις 16 Απριλίου (αλλά ήδη αναμενόταν για κάποιο χρονικό διάστημα από την Difesa Analysis) αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ίδρυση ενός εκπαιδευτικού κέντρου για πιλότους μαχητικών αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Ελληνικό Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πτήσεων θα διαθέτει δέκα αεροσκάφη M-346, τα οποία παράγονται από την ιταλική εταιρεία Leonardo. Η Elbit θα παρέχει επίσης υπηρεσίες αναβάθμισης για τους Έλληνες βασικούς εκπαιδευτές T-6 και θα παρέχει προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Επενδύσεων Άμυνας και Εξοπλισμού, Στρατηγό Θεόδωρο Λάγιο, και τον Στρατηγό Yair Kulas, επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Συνεργασίας του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας..

Η συμφωνία, η οποία έχει διάρκεια 22 ετών, προβλέπει ότι το κέντρο εκπαίδευσης για πιλότους μαχητικών αεροσκαφών, παρόμοιο με το ισραηλινό, θα είναι εξοπλισμένο με 10 εκπαιδευτικά αεροσκάφη Leonardo M-346.

Η συμφωνία ακολουθεί την πρόσφατη σύνοδο κορυφής μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο και η οποία καθιέρωσε μεγαλύτερη συνεργασία και στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Banca Akros, για τη Leonardo αυτή η συμφωνία μπορεί να αξίζει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ και “είναι θετική είδηση ​​για τη Leonardo και δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί από την αγορά”, υπενθυμίζοντας ότι ο ιταλικός όμιλος στοχεύει σε νέες παραγγελίες για περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ ευρώ για φέτος.

Η συμφωνία ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τη μετοχή της Leonardo, η οποία στις 19 Απριλίου σημείωσε αύξηση 3,52% στα 7,288 ευρώ, με κορυφή τα 7,324 ευρώ.»

ΠΗΓΗ: analisidifesa.it – M-346 per la Grecia che allarga la cooperazione militare a Israele ed Emirati

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: