“Κοκκινίζει” ο ανόητος Σαρλ Μισέλ: “Καμία δικαιολογία για το περιστατικό”, λέει η θυμωμένη von der Leyen

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Stevo PENDAROVSKI με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles MICHEL στις Βρυξέλλες. Copyright: European Union




Ένα ακόμα δημοσίευμα που αναφέρεται στο περίφημο “Sofagate” με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση της προέδρου της Ευρωπαΐκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του Προέδρου του Συμβουλίου Charles Michel ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εμφανίστηκαν για να δώσουν εξηγήσεις για το πρόσφατο περιστατικό, το οποίο, όπως ισχυρίζεται ο συντάκτης της Les Echos, Derek Perrotte, κατέστρεψε την επίσκεψή τους στην Τουρκία.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιτροπής επέμεινε με έμφαση ότι δεν επρόκειτο για ένα ζήτημα πρωτοκόλλου, άλλα “για ένα ζήτημα που θίγει βαθιά τις αξίες μας και δείχνει το δρόμο που απομένει να διαβούμε για τις γυναίκες”. Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το διαμειφθέν περιστατικό, με το συντάκτη να σημειώνει ότι η χθεσινή συζήτηση στο ΕΚ έφερε σε άβολη θέση τον  Charles Michel, κάνοντάς τον να κοκκινίσει.

Η Ursula von der Leyen  επέμεινε ότι η Ευρώπη πρέπει να σκληρύνει τον τόνο  της έναντι της Τουρκίας αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το αποκαλούμενο “Sofagate” καθιστά ακόμα πιο περίπλοκη τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, για την οποία θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις οι 27 στη σύνοδο του προσεχούς Ιουνίου.

Το δημοσίευμα επισημαίνει εν κατακλείδι ότι το επεισόδιο της Άγκυρας επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη δυσκολία της Ευρώπης να μιλήσει με μία ξεκάθαρη φωνή, καθώς έχει πολλούς επικεφαλής και κατά συνέπεια τη συζήτηση για μια ενδεχόμενη καθιέρωση ενός και μοναδικού προέδρου,  κάτι που ενδεχομένως να απασχολήσει τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Η σχετική συζήτηση θα μπορούσε να αναθερμανθεί, καθώς οι εντάσεις παραμένουν έντονες μεταξύ της Επιτροπής και του Συμβουλίου

ΠΗΓΗ: Les Echos, Derek Perrotte – Sofagate : von der Leyen attaque toujoursMichel se defend

  • Η Von der Leyen δεν έχει ακόμη χωνέψει το “sofagate

Το δημοσίευμα της Le Figaro (της Anne Rovan) αναφέρεται στην παρουσία των Ursula von der Leyen και Charles Michel στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την διάρκεια της συζήτησης, αφιερωμένης στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου, όπως σημειώνεται, η Πρόεδρος της Επιτροπής επέλεξε να δώσει έμφαση στο “sofagate”, υπόθεση, την οποία προφανώς δεν έχει ακόμη «χωνέψει». 

«Έκλεψε τη συζήτηση για την Τουρκία», δηλώνουν με λύπη, σύμφωνα με την δημοσιογράφο, στην προεδρία μιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε επί μακρόν στη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, από την οποία η Τουρκία επιθυμεί να αποσυρθεί, και κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να επικυρώσουν αυτήν τη σύμβαση.

Ο Charles Michel εξέφρασε «λύπη» του, ανυπόμονος να γυρίσει τη σελίδα το συντομότερο δυνατό ως προς αυτήν την υπόθεση που έβλαψε την εικόνα του. Δεχόμενος επίθεση από πολλούς ευρωβουλευτές και για χάρη του κατευνασμού, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποσχέθηκε να ασκήσει πίεση στα κράτη μέλη, ώστε να εγκρίνουν την οδηγία για την παρουσία των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια και να μειώσουν τις μισθολογικές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Αναφέρθηκε ακόμη και στη σύγκληση συνόδου κορυφής, αφιερωμένης στην ισότητα των φύλων, με τη δημιουργία, στο Συμβούλιο, ενός οργανισμού αφιερωμένου σε αυτά τα ζητήματα, ως προς το οποίο κάποιος από τις τάξεις του Renew, δήλωσε, ότι «αυτό το σώμα είναι ένα μακροχρόνιο αίτημα φιλελεύθερων ευρωβουλευτών».

Ο Charles Michel επέστρεψε στη συνέχεια στην «ουσία», δηλαδή στο μέλλον των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ένα κρίσιμο, αν όντως είναι, ζήτημα.

Ενώ ορισμένοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ακλόνητη στήριξή τους στην Ursula von der Leyen, για την ταλαιπωρία που υπέστη στην Άγκυρα, άλλοι εξέφρασαν τη λύπη τους, για την έκταση που έλαβε αυτή η υπόθεση, σημειώνει η δημοσιογράφος, προβάλλοντας τα όσα ανέφεραν η ευρωβουλευτής Nathalie Loiseau και ο επικεφαλής του ΕΛΚ Manfred Weber.

Για ορισμένους, η Πρόεδρος της Επιτροπής διεξάγει μια μάχη, με τον κίνδυνο μακροπρόθεσμα να την αποδυναμώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προειδοποιούν, αναφέροντας: «Θα φθάσουν πολλά κείμενα για το κλίμα, στα οποία θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί πλειοψηφία. Σε αυτό πρέπει να επικεντρωθεί».

Κατά την δ/φο, τα άμεσα και έμμεσα μηνύματα των πρωτευουσών, ιδίως Παρισιού και Βερολίνου, πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να πείσουν von der Leyen και Michel να θέσουν τέρμα στη διαμάχη τους.

«Τους αναφέρθηκε, ότι αυτή τη στιγμή δεν ήταν προτεραιότητα να συνεχιστεί αυτή η διαμάχη», αναφέρει διπλωμάτης, κάτι που δεν φαίνεται, όπως παρατηρεί η δημοσιογράφος, να έχει γίνει κατανοητό. «Για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα με τον Biden,  πέρασαν πολύ χρόνο για να καταλάβουν, ποιος θα έλεγε τι», συνεχίζει ο διπλωμάτης.

Το “sofagate” θα αφήσει αναπόφευκτα ίχνη μεταξύ των δύο ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να συνεργαστούν για μερικά ακόμη χρόνια, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2024.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Anne Rovan  Von der Leyen n’a toujours pas digéré le «sofagate»

Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: