«Είναι τόσο εθιστικό όσο και τα τσιγάρα»: Με απαγόρευση απειλεί η ΕΕ το TikΤok Lite* Ανταμείβει τους χρήστες που βλέπουν περισσότερα βίντεο

FILE PHOTO: H εφαρμογή Tik Tok EPA/HAYOUNG JEON.




Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται το Tiktok Lite, η νέα εφαρμογή που κυκλοφόρησε το TikTok στην Ευρώπη, απειλώντας ακόμη και να απαγορεύσει λειτουργίες του καθώς θεωρείται «τόσο εθιστική όσο τα τσιγάρα», εκτός κι αν η εταιρεία καταφέρει να παρουσιάσει πειστικά επιχειρήματα για την προστασία των ανηλίκων.

Ειδικότερα οι Βρυξέλλες άρχισαν τη Δευτέρα έρευνα και απείλησαν να αναστείλουν τη νέα εφαρμογή Tiktok Lite από την Πέμπτη κιόλας, το πρόγραμμα που επιβραβεύει τον χρόνο που περνάει κάποιος μπροστά στην οθόνη του με κίνδυνο τον εθισμό. Συγκεκριμένα, οι χρήστες επιβραβεύονται για την παρακολούθηση βίντεο κερδίζοντας εικονικά νομίσματα για να τα μετατρέψουν σε δωροκάρτες Amazon.

Η αμφιλεγόμενη νέα υπηρεσία του Tiktok, που ανήκει στον κινεζικό όμιλο ByteDance, έχει ήδη ξεκινήσει στη Γαλλία και την Ισπανία στα τέλη Μαρτίου παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε εξέλιξη έρευνα στο πλαίσιο της DSA, της νέας νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

«Πριν από την επίσημη υιοθέτησή του, δόθηκε στην Tiktok προθεσμία μέχρι την Τετάρτη 24 Απριλίου για να παράσχει τα επιχειρήματα υπεράσπισής της», όπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο μηχανισμός ενέχει «σοβαρούς κινδύνους για την ψυχική υγεία των χρηστών».

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια πρώτη προειδοποίηση στις 17 Απριλίου, ζητώντας από την πλατφόρμα να παράσχει εντός 24 ωρών μια αξιολόγηση των κινδύνων και να περιγράψει λεπτομερώς τα μέσα που εφαρμόζονται για τη μείωσή τους, αλλά «το Tiktok δεν παρέδωσε το έγγραφο εγκαίρως».

Τέλος, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «Υποψιαζόμαστε ότι το TikTok Lite είναι τοξικό και εθιστικό όπως τα τσιγάρα light».

Ως εκ τούτου, το Tiktok πρέπει να υποβάλει την έκθεσή του για για την αξιολόγηση των κινδύνων το αργότερο έως την Τρίτη 23/04 και να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις έως τις 3 Μαΐου.

Με πληροφορίες από Guardian

Σε έξι χρόνια φυλακή καταδίκασε ερήμην δικαστήριο της Ρωσίας τον εκπρόσωπο Τύπου της Meta: Για «δημόσια υπεράσπιση της τρομοκρατίας»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: