Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια

Μουσουλμάνοι πολίτες στη Βοσνία προσεύχονται με την ευκαιρία του Ραμαζανιού, στο Σαράγεβο. EPA, FEHIM DEMIR




Απέρριψαν την ιδέα της επαναχάραξης των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η ιδέα είχε διατυπωθεί σε ανεπίσημο έγγραφο, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας, αναφέρει σε ανταπόκρισή του το πρακτορείο Reuters.

Το έγγραφο, το οποίο είναι σε γνώση του πρακτορείου, προτείνει την ενσωμάτωση τμημάτων της Βοσνίας στη Σερβία και την Κροατία, προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη της περιοχής στην ΕΕ.

Η συζήτηση θορύβησε τους Βόσνιους, οι οποίοι είδαν το περιεχόμενο του εγγράφου ως απειλή για την εδαφική τους ακεραιότητα. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Eric Mamer, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε χαρακτηριστικά:

“Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή των συνόρων”. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν πως, οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων θα προκαλούσε εντάσεις στην περιοχή. Το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία, η Αλβανία και το Κόσοβο ελπίζουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ένωση από την πλευρά της υποστηρίζει πως, οι χώρες αυτές θα πρέπει να επιλύσουν πρώτα τις διαφορές τους με τις γειτονικές χώρες. Οι ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας και του Κοσόβου αναμένονται στις Βρυξέλλες για συνομιλίες.

Όσοι υποστηρίζουν πως, η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να λάβει ένα είδος επιβράβευσης για την επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα στο ζήτημα του ονόματος, ελπίζουν πως, η Σόφια θα άρει το βέτο στην ένταξη της χώρας στην Ένωση.

Ωστόσο, αλλαγή στάσης της Σόφιας δεν αναμένεται σύντομα, λόγω και της κρίσης, η οποία είναι σε εξέλιξη στη χώρα.

ΠΗΓΗ: Reuters – EU, U.S. reject redrawing of Western Balkans borders

Τι κρύβει η κίνηση του πρωθυπουργού της Σλοβενίας; Υπάρχει σχέδιο αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: