Κάνουν ότι μπορούν στην Κύπρο για να εμποδίσουν το πόρισμα για τα “χρυσά διαβατήρια”…

File photo: Η Επιτροπή συστάθηκε με σκοπό τη διερεύνηση των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 έως και τη 17η Αυγούστου 2020. Φωτογραφία via PhileNews




θα πρέπει να περιμένουμε τη δημοσιοποίηση του ενδιάμεσου πορίσματος και τότε θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το περιεχόμενο του είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Ι. Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος ερωτηθείς για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σε σχέση με το θέμα του ενδιάμεσου πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις, διερωτήθηκε «πώς μπορεί η Κυβέρνηση να μιλά ή να εκφράζει απόψεις όταν δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του πορίσματος”.

“Έχω πει ότι θα πρέπει να περιμένουμε τη δημοσιοποίηση του ενδιάμεσου πορίσματος και όταν το έχουμε σίγουρα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και τι λέει αλλά και να απαντήσουμε», τόνισε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη η μελέτη του πορίσματος να μην γίνει μόνο από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Κούσιος είπε «αυτό είναι θέμα της εκτελεστικής εξουσίας; Αυτό δεν είναι θέμα του Γενικού Εισαγγελέα;

Δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να παρεμβαίνει στις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα. Είμαι βέβαιος ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα προβληματιστεί για αυτό το θέμα και θα πάρει τις αποφάσεις του. Αλλά δεν είναι θέμα της εκτελεστικής εξουσίας».

  • Δήλωση Νικόλα Παπαδόπουλου για κατάθεση Σχεδίου Απόφασης αναφορικά με το ενδιάμεσο πόρισμα της Επιτροπής Νικολάτου

Το Δημοκρατικό Κόμμα σε συνεργασία με άλλα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, έχει ετοιμάσει ένα προσχέδιο Απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα ζητήματα που αφορούν και προκύπτουν από το ασυμβίβαστο του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με την αξιολόγηση του ενδιάμεσου πορίσματος της Επιτροπής Νικολάτου.

Υπενθυμίζεται πως ο περί ερευνητικών επιτροπών νόμος απαιτεί την άμεση δημοσιοποίηση όλων των πορισμάτων, ανεξαρτήτως αν αυτά έχουν και υποδείξεις για πιθανές ποινικές ευθύνες. Μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της επιτροπής, του κυρίου Νικολάτου, το 51,8% των πολιτογραφήσεων ήταν παράνομες , δηλαδή ήταν περισσότερες οι παράνομες από τις νόμιμες.

Διαπιστώνει την πιθανή διάπραξη διοικητικών, πειθαρχικών και ποινικών αδικημάτων. Άρα λοιπόν, προκύπτει εξόφθαλμα, ζήτημα ασυμβίβαστου και σύγκρουση συμφερόντων για τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα οι οποίοι και οι δύο διετέλεσαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο πλέον αποδεδειγμένα εξέδιδε παράνομες πολιτογραφήσεις.

Άρα και οι δύο αυτοί αξιωματούχοι, ενδεχομένως να έχουν συμμετάσχει σε παράνομες ενέργειες και για αυτούς να προκύπτουν πιθανές διοικητικές, πειθαρχικές ή και ποινικές ευθύνες. Ενόψει αυτού του εξόφθαλμου ασυμβίβαστου κωλύματος ο Γενικός Εισαγγελέας δεν νομιμοποιείται και δεν δικαιούται να αξιολογήσει το πόρισμα. Δεν δικαιούται να αποφασίσει κατά πόσον αυτό θα δημοσιοποιηθεί ή όχι.

Πρέπει το πόρισμα να δημοσιοποιηθεί αμέσως στην ολότητα του και για αυτό ακριβώς το λόγο, η Βουλή πρέπει κατά την δική μας άποψη να προχωρήσει στην έκδοση σχετικής απόφασης και να καλεί τόσο τον Γενικό και Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα όσο και την διερευνητική επιτροπή να προχωρήσουν στην άμεση δημοσιοποίηση του πορίσματος.

Το Προεδρικό Μέγαρο εγκαλεί το ΑΚΕΛ που συνεχίζει να έχει προβληματικές θέσεις στο Κυπριακό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: