Η παρέμβαση της Αμερικής στο Κυπριακό είναι μία καλή εξέλιξη: Εφόσον τα λόγια γίνουν πράξεις…

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ned Price. State Department Photo by Ron Przysucha




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Τον ερχόμενο Ιούλιο θα κλείσουν 47 χρόνια από τη  τραγωδία της Κύπρου. Και κάθε χρόνο, η Μεγάλη Παρασκευή είναι και πιο δύσκολη.

Την περασμένη Πέμπτη κατέρρευσε στη Γενεύη η Πενταμερής Διάσκεψη, που οργάνωσε πρόχειρα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με τους Βρετανούς, στοχεύοντας να εκβιάσει τη Λευκωσία. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έπεσε στο λάκκο που του έσκαψαν οι φίλοι του στη Τουρκία.

Ο κ. Γκουτέρες δεν τα υπολόγισε καλά. Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν ότι δεν έκανε καμία προσπάθεια να πείσει τους Τούρκους να μην καταθέσουν την διχοτομική πρότασή τους για δύο κράτη. Τετραγωνίζοντας τον …κύκλο, νόμισε ότι διέσωσε τη διαδικασία των συνομιλιών ορίζοντας νέα πενταμερή.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, μέσα σε 24 ώρες τον άδειασε εντελώς ανακοινώνοντας από τώρα την αποτυχία και της επόμενης πενταμερούς.

  • Και ο κάθε καλόπιστος άνθρωπος αναρωτήθηκε, ακούγοντας τον Ταγίπ Ερντογάν: Γιατί πρέπει να αποδεχθούν τη συμμετοχή τους η Λευκωσία και η Αθήνα. Αλλά είναι άβυσσος η ψυχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας… Και δεν φτάνει που θα πάει ξανά τρέχοντας. Αλλά κουβαλά και καμιά εκατοστή άτομα, τα έξοδα των οποίων πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία, παρακαλώ…

Όμως, μέσα σ’ αυτό το σκοτάδι, ίσως να γεννήθηκε μία μικρή ελπίδα, αν και ακόμα δεν έχουμε απόλυτα εμπιστοσύνη στους φίλους μας τους Αμερικανούς…

Οι πληροφορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν διπλό διάβημα στην Τουρκία για την Κύπρο είναι οπωσδήποτε θετική εξέλιξη και ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και πιο ισχυρές πράξεις.

Διότι όπως απέδειξε η Τουρκία και ο εθνικιστής πρόεδρος της, δεν ακούνε κανένα. Διέλυσαν την Πενταμερή και δεν είχαν καμία συνέπεια πέραν κάποιας αποδοκιμασίας από χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε ότι αφορά την Αμερική, πληροφορηθήκαμε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι απορρίπτει τη διχοτομική λύση των δύο κρατών, που πρότεινε η Άγκυρα -και αυτή είναι μία πολύ καλή ενέργεια- αλλά οι Αμερικανοί χρειάζεται να αναμειχθούν περισσότερο μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και πρέπει να επιδιώξουν μία λύση, που δεν θα παραδίδει την Κύπρο στην κατοχική Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λοιπόν, η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να αποσύρει την διχοτομική πρόταση της, καθώς επιμένει στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία για πολλούς εξυπηρετεί και αυτή τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας. Αλλά είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει αργότερα.

  • Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, την Τετάρτη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Φίλιπ Ρίκερ κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτον και του ανακοίνωσε επίσημα ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τη νέα θέση της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος.
  • Επίσης, η μόνιμη αντιπρόσωπος κ. Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, έστειλε το ίδιο μήνυμα στον πρέσβη της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε, χωρίς να είμαστε απόλυτοι, είναι ότι φαίνεται πως και το Κυπριακό εντάσσεται -σε ότι αφορά την Αμερική- στο συγκρουσιακό τοπίο της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν οι Αμερικανοί χρησιμοποιήσουν -εκτός της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων- και το Κυπριακό ως μοχλό πίεσης στην Τουρκία. Αν το πράξουν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα στο διπλωματικό επίπεδο.

Την Πέμπτη, ρωτήσαμε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη θέση του μετά την κατάρρευση της Πενταμερούς.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να επαναρχίσει τις πολιτικές συνομιλίες στο Κυπριακό.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ, ως μόνιμο μέλος του Σ.Α., υποστηρίζουν πλήρως της δεσμευμένες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα να επιτύχει μία κυπριακής ηγεσίας συνολική διευθέτηση για να επανενώσει το νησί ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία -όπως σημείωσε- θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».

Ο εκπρόσωπος δήλωσε στην ιστοσελίδα μας ότι οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν την περίοδο μέχρι τις επόμενες άτυπες συνομιλίες που θα φιλοξενήσουν τα Ηνωμένα Έθνη, ως χρόνο περίσκεψης. Ελπίζουμε, ανέφερε, ότι και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν ανοιχτό τρόπο, ευελιξία και συμβιβασμό που είναι αναγκαία για εξεύρεση κοινού εδάφους».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τα διαβήματα είναι μία ελπιδοφόρα εξέλιξη. Αλλά η απάντηση στο ερώτημα μας, δεν είναι ικανοποιητική. Διότι, όταν καταρρέουν οι συνομιλίες με ευθύνη της Τουρκίας, μία κυβέρνηση όπως η αμερικανική πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση. Δεν πρέπει να ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές αλλά να απαιτεί τη συμμόρφωση της Τουρκίας. Η αμερικανική γραφειοκρατία είναι λάθος στο θέμα αυτό. Όπως και να το δει κανείς…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια: Η Πενταμερής κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και τα δύο κράτη “μας έμειναν”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: