Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια: Η Πενταμερής κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και τα δύο κράτη “μας έμειναν”…

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres προβαίνει σε δηλώσεις στα ΜΜΕ., στο Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη της Ελβετίας. Αριστερά η κ. Τζέινς Χολ Λουτ. Φωτογραφία ΓΤΠ, Στ. Ιωαννίδης




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η Πενταμερής Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Και τη βασική ευθύνη έχουν οι Τούρκοι, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε στην εξής διαπίστωση: ότι η κατοχική Τουρκία και το ψευδοκράτος τίναξαν στον αέρα την Πενταμερή, διότι ο κ. Γκουτέρες δεν φρόντισε να την προστατεύσει.

Δεν είναι η πρώτη φορά και ας μην έχουμε αμφιβολία ότι δεν θα είναι η τελευταία. Η Τουρκία έχει στόχους και προσπαθεί να τους υλοποιήσει. Βρίσκει και κάμνει, όπως λέμε στην Κύπρο.

  • Ο γενικός γραμματέας -σε επίπεδο διαπραγμάτευσης- είναι ο μεγάλος χαμένος. Διότι με πρόχειρο τρόπο επέμενε στη οργάνωση αυτής της Πενταμερούς, γνωρίζοντας ότι η Τουρκία θα αμφισβητήσει τις διαδικασίες που έθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και θα καταθέσει την πρόταση για δύο κράτη.

Αν πραγματικά ήθελε να επιτύχει η Διάσκεψη θα είχε εξασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα άλλαζε το πλαίσιο. Ναι, δέχομαι, ότι δεν έγινε σε αυτή τη φάση δεκτή η διχοτομική πρόταση για δύο κράτη. Αλλά η πρόταση αυτή, είναι πια στο τραπέζι.

Ο γενικός γραμματέας δεν έπρεπε καν να παραλάβει το τουρκικό κείμενο, που του έδωσε ο Τατάρ. Έπρεπε να του το επιστρέψει. Ακριβώς επειδή τον αμφισβήτησε στα ίσια. Όμως, αν δεν κάνω λάθος, είναι ο Γενικός Γραμματέας που έδωσε στον κατοχικό ηγέτη το δικαίωμα να καταθέσει μία πρόταση που οδηγεί σε διχοτόμηση.

Απ’ εκεί και πέρα. Η διαδικασία παραμένει ζωντανή, αν και η Πενταμερής τορπιλίστηκε από την Τουρκία, αλλά καθίσταται επικίνδυνη για τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας. Όταν ο Γενικός Γραμματέας και οι ξένες χώρες που τον υποστηρίζουν ομιλούν για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, θα την στηρίξουν στην επόμενη Διάσκεψη; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που δεν απαντήθηκε στη Γενεύη.

Πρέπει να περιμένουμε να ακούσουμε την ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας -εικάζω ότι θα παραστεί ο ίδιος- για να δούμε αν τολμήσει να πει τα πράγματα με το όνομα τους. Δεν γίνεται να βρίσκεται πάντα στο απυρόβλητο η Τουρκία. Και τούτος ο Γενικός Γραμματέας είναι ο χειρότερος όλων. Είναι έκδηλα φιλότουρκος.

  • Αυτό που συνέβη την Πέμπτη από την τουρκική πλευρά είναι αισχρό. Και δεν έχουμε δει ακόμα αυτό που περιμέναμε: Τη δημόσια αποδοκιμασία της Τουρκίας και του Τατάρ, ο οποίος βεβαίως -και οι πάντες στην Κύπρο γνωριζουν καλύτερα από τον καθένα- άγεται και φέρεται από την Τουρκία.
  • Θα είναι εξωφρενικό αν βρεθούν άνθρωποι στο νησί ή στην Ελλάδα που θα ασκήσουν κριτική στη Λευκωσία και την Αθήνα για το ναυάγιο της Γενεύης.

Αν θέλετε, η κριτική θα πρέπει να αφορά τη συμμετοχή τους στην Πενταμερή, γνωρίζοντας ότι η Άγκυρα θα την τορπιλίσει. Αλλά θα υποβάλω και εγώ μία ερώτηση: Έχετε φανταστεί αν την ευθύνη για την κατάρρευση είχαν η Λευκωσία και η Αθήνα; Ο κ. Γκουτέρες θα είχε ασκήσει δημόσια κριτική. Αλλά για την Τουρκία πάντα σιωπά.

Παραμένει ζωντανή, λοιπόν, η ελπίδα επειδή θα συνεχιστεί η προσπάθεια. Αλλά η Τουρκία δεν θα αλλάξει τη θέση της: Απαιτεί δύο κράτη. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα μετά την Πενταμερή.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο Αντόνιο Γκουτέρες θερίζει ότι έσπειρε με τους Βρετανούς: Την απαξίωση τους από την κατοχική Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: