Οι Γερμανοί δεν έχουν δει… «τέτοιο σκάνδαλο» εδώ και καιρό! Ομιλούν για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας…

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μαζί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα epa09137111 EPA/Mustafa Kamaci / Turkish Presidential Press Office




Πολλή φασαρία (άγριος καυγάς) στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας. Εάν δεν ήταν σοβαρό, θα μπορούσε κανείς άνετα να πει ότι οι κυβερνήσεις της Άγκυρας και της Αθήνας δεν θα είναι πλέον φίλες.

Αλλά το θέμα είναι σοβαρό. Οι διπλωματικοί παρατηρητές δεν έχουν δει τέτοιο σκάνδαλο εδώ και πολύ καιρό.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε δημοσίευμα της dw και του dpa

Η πρώτη επίσκεψη ενός Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά από δύο χρόνια έληξε σε σκάνδαλο. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος ομόλογός του Mevlüt Çavuşoğlu αλληλοκατηγορήθηκαν για κακή στάση σε βασικές συγκρούσεις όπως η διαμάχη για το φυσικό αέριο και η μεταναστευτική πολιτική.

Ενώ και οι δύο πολιτικοί επαίνεσαν αρχικά τη θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα, η συνομιλία κλιμακώθηκε γρήγορα όταν ο Δένδιας προειδοποίησε την Τουρκία να μην διαδίδει «ψευδείς ειδήσεις» που «δεν συμβάλλουν στο θετικό κλίμα που συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε». Επιπλέον, «το κυπριακό ζήτημα πρέπει επιτέλους να επιλυθεί» και να αποφύγει να «προκαλέσει και σε αυτήν την περιοχή».

Ο Τούρκος Çavuşoğlu, ο οποίος αρχικά χαρακτήρισε τον Δένδια «παλιό του φίλο», αντέδρασε και είπε ότι ήθελε να συνομιλήσει σε μια φιλική ατμόσφαιρα.

«Δυστυχώς, στην ομιλία του, ο Νίκος Δένδιας προέβη σε εξαιρετικά απαράδεκτες κατηγορίες εναντίον της χώρας μου». Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο και ότι «ρίχνει ανθρώπους στη θάλασσα». Δεν ήθελαν να το συζητήσουν μπροστά στον Τύπο, «αλλά στέκεστε εδώ και κατηγορείτε την Τουρκία μπροστά στον Τύπο, φυσικά για να μεταδώσετε ένα μήνυμα στη χώρα σας. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

ΠΗΓΗ: dw/dpa – Handfester Krach beim Treffen der Türkei und Griechenlands

Η Τουρκία δεν άφησε επιλογές στον Δένδια: Ευτυχώς δεν έπεσε στην παγίδα των Τούρκων ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: