Δυο δαιμόνια 30χρονα αδέλφια από χωριό της Ιρλανδίας με startup 95 δισ. στη Silicon Valley

File photo: Τα αδέλφια Τζον και Πάτρικ Κόλισον σε μικρότερη ηλικία, όταν ξεκινούσαν την πρώτη startup. Photo via Flickr.com




Aκόμη κι οι ίδιοι οι ιδρυτές της start up εταιρίας Stride ομολογούν ότι δεν υπάρχει κάτι εμφανώς ελκυστικό ή συναρπαστικό στην τεχνολογία ψηφιακών πληρωμών στην οποία επικεντρώνεται η εταιρείας τους.

Πρόκειται για τα αδέλφια Τζον και Πάτρικ Κόλισον από την Ιρλανδία οι οποίοι ίδρυσαν το 2010 την εταιρία που σήμερα είναι το “κρυφό” διαμάντι της Silicon Valley πριν λίγες μέρες συγκέντρωσε χρηματοδότηση ύψους $600 εκατ., ξεπέρασε σε αξία τα 95 δισ. δολάρια και έγινε η πιο πολύτιμη startup στις ΗΠΑ.

Ενδεικτικό της ιλιγγιώδους ανάπτυξης της εταιρίας, είναι ότι μόλις ένα χρόνο πριν η Stripe είχε αποτιμηθεί στα 36 δισ. δολάρια, ενώ είχε συγκεντρώσει 600 εκατ. δολάρια από επενδυτές, όπως οι Andreessen Horowitz και Sequoia Capital.

 Οι πιτσιρικάδες επιχειρηματίες από την Ιρλανδία

Σήμερα ο Τζον είναι 30 χρόνων και ο Πάτρικ 32.  Τα δυο αδέλφια μεγάλωσαν σ’ ένα χωριό της Ιρλανδίας με λιγότερους από 200 κατοίκους.

“Το σχολείο μας απείχε περίπου 40 λεπτά με το αυτοκίνητο και ήμασταν λιγότερα από 20 παιδιά σε κάθε τάξη”, ανέφεραν σε συνέντευξή τους στους Financial Times.  Eβρισκαν το σχολείο βαρετό. Ο πατέρας τους Ντένις ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός και η μητέρα τους Λίλι μικροβιολόγος. Επομένως ήταν σύνηθες οι συζητήσεις στο οικογενειακό τραπέζι να ξεπερνούν τα όσα μάθαιναν τα παιδιά στην τάξη. Τους άρεσαν πολύ τα μαθηματικά και η φυσική. Μάλιστα από την αρχή της εφηβείας τους είχαν εννέα υπολογιστές στο σπίτι ενώ πλήρωναν 100 ευρώ το μήνα για μια δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση μέσω Γερμανίας.

Στα 16 ο Πάτρικ κέρδισε το βραβείο του Νεότερου Επιστήμονα της Χρονιάς στον ετήσιο διαγωνισμό μαθητών της Ιρλανδίας που διοργάνωσε η Royal Dublin Society δημιουργώντας τον δικό του κώδικα ονόματι Croma. Το 2006 μπήκε στο MIT.

Ο μικρότερος κατά δύο χρόνια Τζον Κόλισον διέπρεψε στις σχολικές εξετάσεις και στη συνέχεια πέρασε στο Harvard.

Όσο ο Πάτρικ ήταν στις ΗΠΑ και ο Τζον στην Ιρλανδία ξεκίνησαν την πρώτη τους startup, την Auctomatic. Ήταν μια πλατφόρμα για πωλητές του eBay όπου μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα αποθέματα και την κυκλοφορία των προϊόντων τους. Το 2008 τα δύο αδέρφια πούλησαν την Auctomatic στην καναδική Live Current Media για 5 εκατομμύρια δολάρια και έγιναν έφηβοι εκατομμυριούχοι.

Δύο χρόνια μετά παράτησαν το πανεπιστήμιο και ξεκίνησαν την Stripe στο Σαν Φρανσίσκο με χρηματοδότηση του accelerator Y Combinator. Βασιζόμενοι στην εκτίμηση ότι το σύστημα online πληρωμών ήταν προβληματικό και δύσχρηστο, η εταιρεία έδινε επτά γραμμές κώδικα και μια υπόσχεση ότι δεν χρειάζονταν άλλες αλλαγές.

Τι ακριβώς πουλάει η Stripe

Είναι η πλατφόρμα που χρησιμοποιούν άλλες πλατφόρμες για να πραγματοποιήσουν τις πληρωμές τους. Πρόκειται πλέον για τον πιο διαδεδομένο τρόπο online πληρωμών παγκοσμίως μετά το PayPal.

Η Stripe είναι λοιπόν μια πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών όπου οι χρήστες στέλνουν και δέχονται χρήματα διαδικτυακά.

Η εταιρεία ήρθε στην Ελλάδα το 2019 δίνοντας τη δυνατότητα στις εγχώριες ψηφιακές επιχειρήσεις να ξεκινήσουν, να αναπτυχθούν, να επεκτείνουν τις εργασίες τους σε παγκόσμια κλίμακα και να δέχονται χρηματικές συναλλαγές από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, την ώρα που το 2020 αποτέλεσε πλήγμα για εκατομμύρια επιχειρήσεις στον κόσμο, η Stripe κατάφερε να κάνει την κρίση ευκαιρία και να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία προσαρμοζόμενη ταχύτατα στη νέα πραγματικότητα.

Μεταξύ άλλων η Stripe:

  • Επεξεργάζεται εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως.
  • Από τις 42 χώρες που λειτουργεί σήμερα η Stripe, οι 31 είναι στην Ευρώπη.
  • Περισσότεροι από 100 εκ. Ευρωπαίοι έχουν πραγματοποιήσει αγορά μέσω της Stripe φέτος.
  • Παράλληλα, η Stripe στήριξε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ώστε να προσαρμοστούν στις δυσκολίες που έφερε η πανδημία του COVID-19:
  • Περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις στην Ευρώπη μπήκαν στην ψηφιακή εποχή χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα από την αρχή του lockdown τον Μάρτιο.
  • Οι νέες διαδικτυακές επιχειρήσεις έχουν αποφέρει στην εταιρεία πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Μεταξύ των πελατών της Stripe στην Ευρώπη είναι εταιρείες όπως τα marketplaces φαγητού και μόδας Deliveroo, Depop, Asos, ταξιδιωτικές πλατφόρμες όπως το Glofox και το Booking.com. Από τα πιο παραδοσιακά brands η Stripe εξυπηρετεί τους Maersk, Waitrose, Axel Springer (Bild, Welt), Volkswagen, LVMH.

Τέλος, στα σχέδια της εταιρείας είναι να επενδύσει στην Ευρώπη και να δημιουργήσει πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας στην έδρα της στο Δουβλίνο.

“Επενδύουμε πολύ περισσότερο στην Ευρώπη φέτος, ιδιαίτερα στην Ιρλανδία”, δήλωσε ο Τζον,  στην βρετανική εφημερίδα The Guardian και πρόσθεσε: “Η Ιρλανδία αποτελεί πλέον μια κορυφαία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στον κλάδο της τεχνολογίας, παράγοντας μεγάλα ταλέντα και νέες εταιρείες, κι εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε να ενισχυθεί αυτή η θέση”.

Με πληροφορίες από Financial Times, Τhe Guardian

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Η Τσέλσι Κλίντον παρουσιάζει το δικό της podcast και συνομιλεί με διάσημους προσκεκλημένους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: