Aπελάσεις Ρώσων διπλωματών και κυρώσεις κατά ρωσικών επιχειρήσεων ανακοινώνουν οι ΗΠΑ

File Photo Οι κυρώσεις, που αποτελούν ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία, έρχονται εν μέσω μιας ήδη τεταμένης σχέσης με τις ΗΠΑ. EPA/STEFANI REYNOLDS μέσω ΚΥΠΕ




Νέες κυρώσεις εναντίον Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρήσεων και απελάσεις 10 διπλωματών από ΗΠΑ θα ανακοινώσει σήμερα Πέμπτη η αμερικανική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανακοινώσει κυρώσεις ως απάντηση σε μεγάλη επιχείρηση ρωσικής κυβερνοπειρατείας εναντίον ομοσπονδιακών υπηρεσιών ζωτικής σημασίας, καθώς και για παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές.

Όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος οι κυρώσεις, που είχαν προαναγγελθεί εδώ εβδομάδες από τη διοίκηση, θα αντιπροσωπεύουν τα πρώτα αντίποινα εναντίον του Κρεμλίνου για τις κυβερνοεπιθέσεις που έγιναν πέρσι από χάκερς, στο πλαίσιο εισβολής γνωστής ως παραβίαση των SolarWinds.

Σε αυτήν την κυβερνοεπιθέση, οι Ρώσοι χάκερ πιστεύεται ότι μόλυναν ευρέως χρησιμοποιούμενο λογισμικό με κακόβουλο κώδικα, επιτρέποντάς τους να έχουν πρόσβαση σε δίκτυα τουλάχιστον εννέα υπηρεσιών σε αυτό που οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ήταν μια επιχείρηση συλλογής πληροφοριών με στόχο την απόσπαση κυβερνητικών μυστικών.

Εκτός από αυτήν την επίθεση, αξιωματούχοι των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα ισχυρίστηκαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε δράσεις με σκοπό την ενίσχυση του Ντόναλντ Τραμπ στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί πρόεδρος, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Ρωσία ή οποιοσδήποτε άλλος άλλαξε ψήφους ή χειραγωγησε το αποτέλεσμα.

Τα μέτρα πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας του στο Associated Press.

Οι κυρώσεις, που αποτελούν ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία, έρχονται εν μέσω μιας ήδη τεταμένης σχέσης με τις ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν αυτήν την εβδομάδα, στη δεύτερη έκκλησή του για «αποσυγκράτηση των εντάσεων» μετά από τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας, είπε ότι οι ΗΠΑ «θα ενεργήσουν σταθερά για την υπεράσπιση των εθνικών της συμφερόντων» σε σχέση με τις ρωσικές εισβολές και τις εκλογικές παρεμβάσεις.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη τον περασμένο μήνα, απάντησε «ναι» όταν ρωτήθηκε αν πίστευε ότι ο Πούτιν ήταν «δολοφόνος». Είπε ότι οι μέρες των ΗΠΑ που «γύριζαν» στον Πούτιν τελείωσαν. Ο Πούτιν υπενθύμισε αργότερα την αμερικανική ιστορία δουλείας και σφαγή ιθαγενών Αμερικανών και την ατομική βόμβα στην Ιαπωνία τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η κυβέρνηση Ομπάμα απέλασε διπλωμάτες από τις ΗΠΑ το 2016 ως απάντηση στην παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του ίδιου έτους. Και παρόλο που ο Τραμπ ήταν συχνά απρόθυμος να ασκήσει κριτική στον Πούτιν, η κυβέρνησή του απέλασε επίσης διπλωμάτες το 2018 για τον ισχυρισμό της Ρωσίας για δηλητηρίαση πρώην αξιωματούχου μυστικών υπηρεσιών στη Βρετανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της εισβολής SolarWinds, οι οποίες επηρέασαν υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Ενέργειας και Εσωτερικής Ασφάλειας και εξακολουθούν να αξιολογούν ποιες πληροφορίες ενδέχεται να έχουν κλαπεί.

Η παραβίαση αποκάλυψε ευπάθειες στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και αδυναμίες στην άμυνα στον κυβερνοχώρο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε επτά μεσαίους και ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους, και σε περισσότερες από 12 επιχειρήσεις, για την επίθεση εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny και την επακόλουθη φυλάκιση του.

Mε πληροφορίες από AP μέσω ertnews.gr Λ. Αργύρης
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Την 1η Μαΐου θα αρχίσει η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν δήλωσε ο Μπάιντεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: