Το νέο πραγματικό πραξικόπημα στην Τουρκία: Το φιλοκουρδικό HDP στην διαδικασία της εξάλειψης

FILE PHOTO : Στιγμιότυπο από παλαιότερη διαδήλωση χιλιάδων Κούρδων εναντίον της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας. EPA, TOLGA BOZOGLU




Στην διαδικασία απαγόρευσης του τουρκικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), αναφέρεται η εφημερίδα Liberation (κείμενο) Jérémie Berlioux, προβάλλοντας τη σχετική ανακοίνωσή του κόμματος, με την οποία καταγγέλλει «πολιτικό πραξικόπημα».

Αναφέρει και την δήλωση του συμπροέδρου Pervin Buldan, περί ύπαρξης σχεδίων Β και Γ, σε περίπτωση που το κόμμα απαγορευθεί, όπως και γινόταν μέχρι σήμερα, με την δημιουργία νέου κόμματος, όταν κάποιο απαγορευόταν.

Σημειώνεται η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), δια μέσω του Josep Borrell, ο οποίος προειδοποίησε την Άγκυρα για την απαγόρευση του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος, με την εφημερίδα να υπενθυμίζει, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένα πολιτικό κόμμα στην Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπο με την διαδικασία διάλυσης, προσθέτοντας, ότι και το ίδιο το AKP είναι κληρονόμος πολλών απαγορευμένων ισλαμιστικών κομμάτων, το οποίο διέφυγε της απαγόρευσης για μια ψήφο, το 2018.

Επισημαίνεται, ότι τα πρώτα θύματα είναι οι κουρδικές οργανώσεις, καθώς από το 1993 έχουν απαγορευθεί έξι εξ αυτών, ενώ έχει αρθεί η εντολή σε δεκάδες τοπικούς και εθνικούς εκλεγμένους αξιωματούχους και χιλιάδες ακτιβιστές έχουν φυλακιστεί.

Υπογραμμίζεται, ότι η έναρξη της διαδικασίας απαγόρευσης ήρθε ταυτόχρονα με την άρση από την Εθνοσυνέλευση της εντολής του βουλευτή του HDP Ömer Faruk Gergerlioglu, λόγω της ποινής του σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης για ειρηνικό tweet που χρονολογείται από το 2016, με την εφημερίδα να τονίζει, ότι η καταστολή του Gergerlioglu συμβολίζει περισσότερο από ποτέ την εθνικιστική και αυταρχική ροπή του καθεστώτος, με αρκετά πρόσωπα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν μια αντισυνταγματική πράξη εκ μέρους της κυβέρνησης.

Για τον Hugh Williamson, διευθυντή Ευρώπης-Κεντρικής Ασίας της ΜΚΟ Human Rights Watch, η άρση της εντολής του Gergerlioglu ισοδυναμεί με «πράξη αντιποίνων από την κυβέρνηση του Erdogan κατά της γενναίας υποστήριξής του σε χιλιάδες θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οδηγώντας σε σιωπή  έναν ενοχλητικό βουλευτή και προωθώντας το κλείσιμο του HDP, οι αρχές αποκαλύπτουν τη βιασύνη τους, καθώς, το κυβερνών κόμμα AKP και ο ακροδεξιός σύμμαχός του, αντιμέτωποι με ποσοστό ανεργίας περίπου 30% του ενεργού  πληθυσμού, διψήφιο πληθωρισμό και ανησυχητική επιδημία βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα στις δημοσκοπήσεις.

Επισημαίνεται, ότι στην ημερήσια διάταξη της Εθνοσυνέλευσης βρίσκεται η άρση της βουλευτικής ασυλίας 20 περίπου βουλευτών του HDP, γεγονός που, όπως σημειώνεται, θα μπορούσε ίσως να επιτρέψει στον Erdogan να αποκτήσει τεχνητά την ειδική πλειοψηφία που χρειάζεται, για να πραγματοποιήσει μία «σκοτεινή συνταγματική μεταρρύθμιση», καθώς η εξάλειψη αυτού του κόμματος θα τον διευκολύνει στις προγραμματισμένες για το 2023 επόμενες εκλογές.

Και αυτό, δεδομένου, ότι ο εκλογικός χάρτης και η αριθμητική δείχνουν, πως ελλείψει φιλοκουρδικού κόμματος, το AKP θα μπορούσε να κερδίσει αρκετές έδρες, κάτι που θα του επέτρεπε να παραμείνει λίγο περισσότερο στην εξουσία.

ΠΗΓΗ: Liberation Jérémie Berlioux – Putsch Turquie : le parti prokurde HDP en voie d’éradication

Μαχητικά, ιππικό και υψηλοί προσκεκλημένοι: Χωρίς θεατές, αλλα μεγαλειώδης η παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: