Μαχητικά, ιππικό και υψηλοί προσκεκλημένοι: Χωρίς θεατές, αλλα μεγαλειώδης η παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας περνούν πάνω από το λόφο της Ακρόπολης κατά τη διάρκεια δοκιμαστικών πτήσεων πριν από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και τη συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, Αθήνα Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Η Ελλάδα και η Αθήνα ετοιμάζεται για την εμβληματική λόγω και συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Χωρίς δια ζώσης θεατές, με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αλλά με υψηλούς καλεσμένους, απαστράπτον το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, μαζικές διελεύσεις ελληνικών και συμμαχικών αεροσκαφών σε ολόκληρη τη χώρα και μία λαμπρή παρέλαση στην οποία θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στη ζώσα μνήμη Ιππείς του Τάγματος Τεθωρακισμένων.

Στην εξέδρα, στο Σύνταγμα, μπροστά από τη Βουλή, θα βρίσκονται δίπλα στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρίγκιπας διάδοχος του Βρετανικού Θρόνου Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μσούστιν, εκπροσωπώντας τον Βλαδίμιρο Πούτιν και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Μαζί τους είχε προγραμματιστεί να βρίσκεται και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του, αλλά το μεσημέρι της Παρασκευής (19/3) έγινε γνωστό ότι το ταξίδι του ματαιώνεται λόγω του νέου αυστηρού lockdown στο οποίο μπαίνει η Γαλλία.

Ακύρωσε ο Μακρόν την επίσκεψη στην Αθήνα για 25η Μαρτίου: Λόγω νέου σκληρού λοκντάουν στη Γαλλία

Ανεξαρτήτως αυτού πάντως, ήδη από χθες Πέμπτη πήραμε μια πρόγευση με τις εντυπωσιακές διελεύσεις των αεροσκαφών στον Αττικό Ουρανό αλλά και με την επιχείρηση καθαρισμού του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ ήδη η Αθήνα σημαιοστολίζεται και γίνονται διάφορες εργασίες καλλωπισμού.

Πράγματι η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων & Νεωτέρων Μνημείων εκτελεί τις εργασίες καθαρισμού στον τοίχο του μνημείου, καθώς και στα τοιχία που κοσμούνται με μεταλλικές ασπίδες. Οι εργασίες αφορούν στην απομάκρυνση βιολογικών επικαθήσεων και ατμοσφαιρικών ρύπων ενώ εκτελούνται από μόνιμο προσωπικό, δηλαδή κλιμάκιο 6 συντηρητών.

Eργασίες καθαρισμού στο μνημείο Αγνώστου Στρατιώτου στο Σύνταγμα / ΥΠΠΟ / ΑΠΕ- ΜΠΕ

Η εξέδρα

Ελεύθεροι σκοπευτές

Συνολικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, στην εξέδρα θα βρίσκονται το πολύ έως 50 άτομα με μάσκες και αποστάσεις.
Παράλληλα, ιδιαίτερα αυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας με ελεύθερους σκοπευτές στα ψηλά κτήρια, ελικόπτερα και drone, αστυνομικούς έλεγχους περιμετρικά, κλειστούς σταθμούς του μετρό και ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την αποφυγή ακτιβιστικών ενεργειών.

Με βάση το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ οι δρόμοι θα «αποστειρώνονται» σε κάθε διέλευση ξένου ηγέτη, που θα συνοδεύεται από αυτοκινητοπομπή ασφαλείας. Η τελευταία σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας έγινε χθες Πέμπτη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ οι αρμόδιοι Έλληνες αξιωματικοί βρίσκονται σε επαφή με τους ξένους συναδέλφους τους που είναι υπεύθυνοι ασφαλείας για τους ηγέτες που θα επισκεφτούν την ελληνική πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι η στρατιωτική παρέλαση των Αθηνών θα είναι η μόνη στην Ελλάδα λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

Το γιγαντιαίο αμερικανικό ΚC – 35

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βηματοδότη, «δεν θα είναι μόνον τα αμερικανικά F-16 μαζί με τα γαλλικά Rafale και τα ελληνικά F-16 και Mirage που θα περάσουν πάνω από την παρέλαση, αλλά και το αμερικανικό γιγαντιαίο αεροπλάνο KC-35 εναέριου ανεφοδιασμού που σταθμεύει στη Σούδα.

Πτήσεις πάνω από κάθε πόλη

Την ίδια ώρα, κατά την ίδια πηγή, όλα τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα απογειωθούν σχεδόν ταυτόχρονα από τις βάσεις τους και θα πετάξουν τιμητικά πάνω από όλες τις ελληνικές πόλεις.

Οι ιππείς

Η ίδια πηγή αναφέρει πως «για πρώτη φορά θα παρελάσουν και ιππείς, με άλογα της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων. Συνολικά θα παρελάσουν 15 ιππείς φορώντας στολές του 1821, των βαλκανικών πολέμων και στολές από τον Α και τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και σύγχρονες στολές. Θα κρατούν ιστορικές σημαίες από τους αγώνες του έθνους».

Με πληροφορίες από OPEN, ΤΟ ΒΗΜΑ. ΤΑ ΝΕΑ 

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝEWS GOOGLE

Στη Σούδα το USS Dwight D. Eisenhower: Θα το επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μεγαλειώδης παρέλαση σε άδεια Αθήνα: Δρακόντεια μέτρα για πανδημία, Μακρόν, Κάρολο, Μισούτσιν

Πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πάνω από την Ακρόπολη: Ετοιμασίες για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: