«Θολώνει» η 29η Μαρτίου για το λιανεμπόριο: Τα σενάρια για την εστίαση και ο στόχος των 1.000 κρουσμάτων

File photo: Πεζός περνά έξω από τα κλειστά καταστήματα λόγω του λοκ ντάουν της Οδού Πανδρόσου στο Μοναστηράκι , Κυριακή 21 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας




Tη χρυσή τομή ψάχνουν να βρουν κυβέρνηση και ειδικοί, στην προσπάθεια αφενός να αντιμετωπιστεί η διασπορά του κορωναϊού και να ανακοπεί η ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία, και αφετέρου να επανεκκινήσει η οικονομική δραστηριότητα, την ίδια στιγμή που η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών μοιάζει μονόδρομος για το υπουργείο Υγείας, μετά και την άκαρπη συνάντηση των δύο πλευρών το πρωί του Σαββάτου.

Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου επανεκκινούν τις δραστηριότητές τους τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, αλλά το επόμενο και κρίσιμο βήμα είναι το πότε θα γίνει το επόενο βήμα για το άνοιγμα της αγοράς.

Κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν τις τελευταίες ώρες ότι «με τα δεδομένα αυτής της στιγμής δεν μπορούμε να συζητήσουμε. Από την πρώτη στιγμή έχουμε τονίσει πως τις αποφάσεις τις λαμβάνουν οι επιστήμονες και αυτοί θα εξετάσουν την πορεία της πανδημίας την ερχόμενη εβδομάδα».

Υπό αυτό το πρίσμα, η 29 Μαρτίου δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι θα αποτελέσει την ημερομηνία επανέναρξης του κλάδου του λιανεμπορίου.

Οσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο σενάρια:

Το πρώτο, που εκφράζεται κυρίως από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι, όταν έρθει η ώρα, το λιανεμπόριο να λειτουργήσει κανονικά με μόνους περιορισμούς, την χρήση του 13032 και τον ανώτατο αριθμό ατόμων σε κάθε κατάστημα βάσει τετραγωνικών.

Το δεύτερο είναι να επαναληφθεί αρχικά ο δοκιμασμένος τρόπος του click away.

Συγκρατημένα αισιόδοξη πάντως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου εμφανίστηκε και η διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία Μίνα Γκάγκα που μίλησε στο OPEN. Η κυρία Γκάγκα είπε ότι εάν τηρήσουμε τα μέτρα μπορερί να ανοίξει το λιανεμπόριο, «και να κάνουμε πράγματα που νιώθουμε καλύτερα».

Εκρουσε ωστόσο τον κίνδυνο του κινδύνου ότι είναι πολύ πιθανό να γεμίσουν τα κρεβάτια των ΜΕΘ. Είπε πάντως ότι δεν νομίζει ότι θα ζήσουμε εικόνες Ιταλίας, διότι η Ιταλία ήταν λιγότερο προετοιμασμένη πέρυσι και τα κρούσματα ήταν χιλιάδες.

 

To ακορντέον της εστίασης

Η αρχική ημερομηνία – κλειδί για το άνοιγμα της εστίασης ήταν η 15η Απριλίου.

Ωστόσο και αυτή η ημερομηνία είναι ρευστή και άμεσα εξαρτώμενη από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Και αυτό διότι εάν το λιανεμπόριο δεν ανοίξει τελικά στις 29, αλλά αργότερα, θα σπρώξει προς τα πίσω και το άνοιγμα της εστίασης καθώς οι ειδικοί έχουν πολλές φορές εξηγήσει ότι μεταξύ των ανοιγμάτων των δραστηριοτήτων πάντα απαιτείται ένα χρονικό διάστημα ώστε αυτά να μην συμπίπτουν.

Σε κάθε περίπτωση όταν και όποτε η εστίαση ξανακεκινήσει, αναμένεται να λειτουργήσει μόνο στους εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό όσον αφορά στον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών σε κάθε τραπέζι.

Υπέρ της επαναλειτουργίας καφέ και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, τάχθηκε και ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθώς όπως τόνισε, η πιθανότητα μετάδοσης έξω είναι μικρότερη.

Ο στόχος των 1.000 κρουσμάτων

Την πορεία της πανδημίας μέχρι να πέσει η Ελλάδα κάτω από τα 1.000 κρούσματα ημερησίως ανέλυσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Όπως εξήγησε, σε 10 μέρες στις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται 710- 750 διασωληνωμένοι κι εκεί θα τερματίσει, καθώς η αποσυμπίεση των μονάδων είναι ακόμα πιο αργή από ό,τι όταν γεμίζουν. «Στα μέσα Απριλίου θα είμαστε ακόμα ψηλά, σε τετραψήφιο νούμερο, κάτω από 2.000 κρούσματα σίγουρα, γύρω στα 1.000-1.200 κρούσματα και από το τέλος Απριλίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια σαφή πτώση κάτω από 1.000 κρούσματα και ίσως μέσα στο Πάσχα θα είμαστε όπως ήμασταν και στις γιορτές των Χριστουγέννων», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Σαν βασικές εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, ο καθηγητής έδειξε πρωτίστως τα μέσα μαζικής μεταφοράς στα αστικά κέντρα, δεδομένου ότι τα μέτρα είναι δύσκολο να τηρηθούν, ακολουθεί η υπερυγκέντρωση ατόμων οποιασδήποτε μορφής, όπως οι πορείες και τρίτον οι οικογένειες, όπου η μετάδοση είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί.

Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ, ΣΚΑΙ, Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διευκρινίσεις για τη διάθεση rapid tests από τα φαρμακεία, ζητούν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: