Μια υπογραφή πριν την επιστράτευση των γιατρών: Τραγωδία μεταξύ ζωής και θανάτου στις ΜΕΘ

File Photo: Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη εμβολιάζεται κατά του Covid-19. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ, μέσω ΚΥΠΕ




Τιτάνια προσπάθεια καταβάλει το υγειονομικό προσωπικό για να ανταποκριθεί στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, από τις αυξημένες εισαγωγές και νοσηλείες με Covid-19.

Με τα νοσοκομεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βρίσκονται στο «κόκκινο» η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ιδιώτες γιατρούς .

“Χθες είχαμε 180 εισαγωγές στην Αττική και 22 ανθρώπους σε αναμονή για να διαπιστωθεί αν χρειάζονται νοσηλεία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη πίεση και διασπορά του κορωναϊού» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Ράπτη επισημαίνοντας:

«Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω πρόσληψη γιατρών, και αυτό που τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, είναι ότι χρειάζεται να έρθουν γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα να συνδράμουν στο έργο του ΕΣΥ για όσο χρόνο χρειαστεί”.

Η ίδια σημείωσε ότι οι γιατροί που θα παράσχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, θα λάβουν το ποσό των 2.000 ευρώ αφορολόγητα συν 1.000 ευρώ περίπου για τις εφημερίες. “Αν δεν έρθουν, προφανώς θα υπάρξει απόφαση για επιστράτευση των γιατρών που θα απαιτηθούν”, κατέληξε.

Δύσκολη νύχτα στις Εντατικές

Την ίδια ώρα στο “κόκκινο” βρέθηκαν για μια ακόμη νύχτα τα νοσοκομεία της Αττικής με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δίνουν υπεράνθρωπη μάχη στις ΜΕΘ και με τον αριθμό των διασωληνωμένων να σημειώνει νέο ρεκόρ με 672 ασθενείς.

Ένα βήμα πριν από την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε ύστατη έκκληση, υπενθυμίζοντας τον όρκο του Ιπποκράτη και ζητώντας από όλους να συστατευθούν στη δύσκολη μάχη.

Η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, Κυριακή, εκτός απροόπτου. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη Δευτέρα θα τεθεί σε ισχύ, με φύλλα πορείας, ώστε να συμπληρωθούν οι 200 γιατροί που χρειάζεται το ΕΣΥ για να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Ποιες ειδικότητες καλούνται – Τι γίνεται αν αρνηθούν

Όπως έχει γίνει γνωστό, περίπου 50 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στην έκκληση και δήλωσαν έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία. Το ΕΣΥ χρειάζεται συνολικά επιπλέον 200 γιατρούς, δηλαδή άλλους 150. Οι βασικές ειδικότητες είναι παθολόγοι, πνευμονολόγοι και αναισθησιολόγοι.

Όπως προβλέπειται στις περιπτώσεις επιστράτευσης, το φύλλο, στο οποίο θα αναγράφεται η ημερομηνία και η ώρα που θα πρέπει να παρουσιαστούν σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί. Ο νόμος σε κάθε ανάλογη περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπει κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Μητσοτάκης: Επίταξη αν χρειασθεί 

Σε συνέντευξή του στο Βήμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε για το θέμα:
“Εχουμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών θα το κάνω”.

Πατούλης: “Στην επιστράτευση απαντάμε με συστράτευση”

“Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση” αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι “δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό”.

Ο κ. Πατούλης προσθέτει ότι “ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα που η χώρα μας δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για τη ζωή τους, οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον φονικό ιό. Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Μας χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας, οι ασθενείς και η πατρίδα”.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρει ότι “δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό. Ο απολογισμός και η απόδοση ευθυνών ανήκουν στην επόμενη ημέρα. Τώρα όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές”.

Θυμίζουμε ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είστο «κόκκινο»αι 2.535, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 235.611 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ / TheToc

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Αγωνιούν στις ΜΕΘ και στις εφημερίες: Η με πάθος έκκληση του υπουργού σε ιδιώτες γιατρούς (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: