Τελικά υπάρχει “φως στο τούνελ”: Είναι ανάγκη τα μαζικά rapid test σε όλο τον ελληνικό πληθυσμό

Συνεργείο του ΕΟΔΥ Αργολίδας πραγματοποιεί rapid test σε πολίτες στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου στο Αργος, Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Πριν κάποιες ημέρες συμπληρώσαμε έναν και πλέον χρόνο από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του COVID19 που ταλαιπωρεί ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Σε αυτό τον χρόνο είδαμε εικόνες μέσω των ειδήσεων καταστροφής σε όλους τους τομείς, επιχειρήσεις κλειστές, διαμαρτυρίες για τα αυστηρά lockdowns, γεμάτες κλίνες ΜΕΘ και ένα χάος στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Τα κρούσματα <σπάγανε> τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο, ενώ το κόστος της ανθρώπινης απώλειας ανυπολόγιστο. Ενδεικτικά ως χώρα έχουμε ξεπεράσει τις 6,500 θανάτους.

  • Από την άλλη έχουμε μια κλειστή και <τρομαγμένη> οικονομία με το <τέρας> της ανεργίας να μας <χτυπά> την πόρτα και το βάρος Δημόσιου χρέους να εμφανίζεται εκ νέου, πιο απειλητικό από ποτέ, ξεπερνώντας το 200% του ΑΕΠ.

Προς το τέλος του 2020 τα σύννεφα άρχισαν να <αραιώνουν> και μετά από καιρό ακούσαμε ευχάριστες ειδήσεις. Επιτέλους! Τα εμβόλια έκαναν την εμφάνιση τους και ταυτόχρονα σκεφτήκαμε όλοι πως φτάνουμε στο τέλος αυτής της ταλαιπωρίας.

Το νέο έτος όμως μπήκε με το <αριστερό> και γρήγορα μας διέψευσε. Οι μεταλλάξεις του ιού και η απορία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτές τι μεταλλάξεις ήταν κάποια ερωτήματα που αρχικά μας <ταρακούνησαν>. Όμως ευτυχώς οι απαντήσεις και οι διευκρινήσεις των ειδικών δόθηκαν γρήγορα.

Το γεγονός όμως ότι έχουμε πλέον εμβόλια για να καταπολεμήσουμε αυτόν τον <αόρατο> εχθρό, δεν στάθηκε αρκετό για να μην ξαναμπούμε σε νέες περιπέτειες.

Οι κλίνες ΜΕΘ άρχιζαν να γεμίζουν ξανά, η οικονομία και το λιανεμπόριο έκλεισε πάλι (ούτε το click away στάθηκε αρκετό), με τους εμπόρους, τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και να περιμένουν απελπισμένοι το άνοιγμα της αγοράς και το πέρας και αυτού του κύματος της πανδημίας.

  • Πλέον οι ειδικοί λένε πως θα γυρίσουμε στην κανονικότητα το 2022. Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι όμως;

Η απάντηση είναι ότι φυσικά και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι και εκεί ξαφνικά που όλα θα μοιάζουν να τελειώνουν μια νέα μετάλλαξη να έρθει για να μας <ξαναπροσγειώσει> στην σκληρή πραγματικότητα της πανδημίας.

Σήμερα δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί πως η μέρα που θα μπορέσουμε να σφίξουμε το χέρι κάποιου με ασφάλεια ώστε να μην νοσήσουμε μπορεί να είναι και κοντά. Όμως να που μπορεί και να είναι!

Πριν λίγο καιρό παρουσιάστηκε από το Ίδρυμα Γεώργιου Παπανδρέου ένα Εθνικό Σχέδιο Καθολικού Ελέγχου COVID19 με Rapid Test και μας φέρνει σε αυτό όνειρο πλέον, μια ανάσα μακριά!

Το σχέδιο αυτό ουσιαστικά έχει να κάνει με την μαζική χρήση Rapid Test σε όλον ανεξαιρέτως τον πληθυσμό. Ίσως κάποιοι ακόμα να μην το πιστεύουν, αλλά έτσι πολύ απλά θα κερδίζαμε πίσω την προσωπική μας ελευθερία, αλλά και ως κράτος θα αποφεύγαμε το τεράστιο οικονομικό κόστος της πανδημίας. Η εφαρμογή αυτού του Εθνικού Σχεδίου είναι εξαιρετικά απλή!

  • Σε όλη την επικράτεια θα στηθούν 10,000 σταθμοί διεξαγωγής του τεστ και ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου θα υπάρχουν και τα αντίστοιχα κέντρα.
  • Η πρόβλεψη του Εθνικού Σχεδίου προβλέπει μείωση των κρουσμάτων σε ποσοστό 91%! Όσοι λοιπόν κάνουν τεστ και βγουν αρνητικοί θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και αρχικά με την χρήση μάσκας, ενώ θα λαμβάνουν και μια αντίστοιχη Κρατική βεβαίωση. Αντιθέτως όσοι βγουν θετικοί στον ιό θα μπαίνουν σε καραντίνα, ακριβώς όπως γίνεται και τώρα άλλωστε.
  • Η διεξαγωγή του τεστ στην αρχή θα γίνει με διάφορα 5 ημερών. Δηλαδή τις πρώτες 10 ημέρες θα διεξαχθούν 2 γύροι τεστ με σκοπό την απομόνωση όλων των ενεργών κρουσμάτων στην χώρα. Όλο το εγχείρημα βασίζεται στην επανάληψη των μαζικών τεστ στον πληθυσμό για ένα εξάμηνο. Θα ρώταγε όμως κάποιος εύλογα πόσο θα στοιχήσει η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου και η απάντηση είναι μόλις 80 εκατομμύρια! Κάποιοι άλλοι θα λέγανε αμέσως μετά ότι το κόστος ίσως να είναι υψηλό. Ας αναλογιστούμε πόσο μας έχει κοστίσει η πανδημία. Μόνο για τον μήνα του Μαρτίου το κόστος της πανδημίας θα αγγίξει τα 3 δις με τα 750 εκατομμύρια να αφορούν το λιανεμπόριο! Βέβαια να συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι μπορεί το κόστος να είναι στα 80 εκατομμύρια, αλλά η αγορά θα είναι ανοιχτή και οι επιχειρήσεις θα δουλεύουν και θα παράγουν χρήμα για τις ίδιες, αλλά και για το Κράτος!

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι έτσι έχει λειτουργήσει η Σλοβακία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία!

  • Πιο συγκεκριμένα η Σλοβακία μόλις την 1η εβδομάδα είδε μια μείωση των κρουσμάτων της τάξης του 60% και την 2η η μείωση έφτασε σε ποσοστό το 80%!

Η αμέσως επόμενη ανησυχία είναι για το αν ο κόσμος θα στήριζε ένα τέτοιο σχέδιο. Αναμφίβολα θα στήριζε μια τέτοια πρόταση που θα ήθελε μόλις λίγα λεπτά από τον χρόνο του (για το rapid test) και που θα του εξασφάλιζε πως μετά από λίγο καιρό η επιχείρηση του θα άνοιγε πάλι ή πως θα μπορούσε να επισκεφθεί ένα εστιατόριο ή να κάνει όποια δραστηριότητα έκανε προ πανδημίας!

Πρέπει να αναλογιστεί κανείς φυσικά και το γεγονός ότι το σχέδιο είναι μια 60σελιδη πρόταση που περιλαμβάνει και την τελευταία λεπτομέρεια, ενώ είναι υπογεγραμμένη από επιφανείς επιστήμονες!

Τελικά το Κράτος θα πρέπει όχι μόνο να στηρίξει ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά και να το αγκαλιάσει! Το χρωστάει σε όλους εμάς!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Σε ότι αφορά την πανδημία χειρότερα δεν γίνεται στην Ελλάδα; Τι πήγε στραβά με το άνοιγμα στον τουρισμό;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: