Σφίγγει ο έλεγχος των SMS: Με 6 βόλτα μόνο με τα πόδια, με 4 διασταυρώσεις στοιχείων

Φαινόμενα συνωστισμού κάθε Σαββατοκύριακο στον Πάρνηθα. Πολίτες από όλη την Αττική στέλνουν κωδικό 6 και… εκδράμουν ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας




Απεγνωσμένα αναζητούν μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορωναϊού στην Αττική τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί προκειμένου να γίνει εφικτό να αρθεί έστω και μερικώς το lockdown στις 16 Μαρτίου.

Οι συσκέψεις είναι συνεχείς και μία από αυτές έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Κοινό τόπο αποτελεί η αναζήτηση της συνταγής με βάση την οποία και δεν θα απαιτηθεί να ληφθούν ακόμη σκληρότερα μέτρα, αλλά και θα αποδώσουν αυτά που ισχύουν σήμερα.

  • Από που επίσης αποτελεί κοινή παραδοχή είναι το γεγονός ότι έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση υπάρχουν τεράστια παράθυρα για τη μετακίνηση των πολιτών που κάνουν κατάχρηση ενώ δεν υπάρχει κανένας αντικειμενικός έλεγχος.

Αρκεί να έχεις στείλει ένα οποιοδήποτε SMS και να έχεις μαζί σου μια ταυτότητα για να περάσεις τους υποτυπώδεις ελέγχους που διεξάγονται.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων, αλλάζει η στραγητική της κυβέρνησης σε σχέση με τουλάχιστον δύο κωδικούς μηνυμάτων μετακίνησης που στέλνονται στο 13033:

  • Με τον κωδικό 6 που σήμερα είναι ανεξέλεγκτος και οι σκέψεις κατατείνουν στο ότι θα απαγορευθεί η χρήση αυτοκινήτου. Η βόλτα και η φυσική άσκηση θα πρέπει να γίνεται μόνο πέριξ του τόπου κατοικίας και όχι απομακρυσμένα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όσα έλεγε η κυβέρνηση πριν από μερικές εβδομάδες όταν υποστηριζόταν ότι θα ήταν ταξικά άδικο να επιβληθούν περιορισμοί μετακίνησης σε όσους κατοικούν σε υποβαθμισμένες περιοχές.
  • Με τον κωδικό 4 που ισχύει για παροχή βοήθειας σχεδιάζεται να γίνονται περισσότεροι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προκειμένου να διασταυρώνεται αν πράγματι υπάρχει ανάγκη παροχής βοήθειας ή πρόκειται για απλή βόλτα.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται αύριο Τετάρτη 3/3 μετά και τη σύγκληση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα κληθεί να ζυγίσει τα δεδομένα και να εισηγηθεί τελικά στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα, ενώ ο μεγαλύτερος προβληματισμός που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι το πως θα περιοριστούν τα ενδοοικογενειακά κρούσματα που τείνουν να αποτελέσουν την πλειοψηφία.

Παράλληλα αύριο στην ενημέρωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

Το δίλημμα Μητσοτάκη

Τελικά, πέρα από όλα τα παραπάνω ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να ζυγίσει τόσο την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας όσο και τη δραματική κατάσταση της οικονομίας πριν επιβεβαιώσει την αρχική του απόφαση που είναι το άνοιγμα της αγοράς στις 16 Μαρτίου, όπως σχεδόν καθαρά προανήγγειλε και ο ίδιος χθες Δευτέρα.

Πάντως συζητήσεις για διαφορετικού τύπου μέτρα πυροδοτεί το γεγονός ότι το lockdown δεν αποδίδει όσο ανέμεναν οι ειδικοί, με μέλη της επιστημονικής κοινότητας να εισηγούνται την επανεξέταση του μείγματος περιορισμών που βρίσκεται σε ισχύ.

Η κυβέρνηση, θέλει να μειωθεί η κινητικότητα, καθώς επιθυμεί σφόδρα να ανοίξει από τις 16 Μαρτίου η οικονομική και κοινωνική ζωή. Άλλωστε, το κόστος δεν είναι βαρύ μόνο για την οικονομία, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, αλλά και για την ψυχολογία των πολιτών.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας, ο οποίος συμμετείχε την Τρίτη το πρωί στην έκτακτη σύσκεψη για τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις υπό τον πρωθυπουργό, άφησε να εννοηθεί ότι η στάση ορισμένων πολιτών στο θέμα αυτό προκαλεί επιδημιολογικά προβλήματα.

«Το ερώτημα που θέλω να βάλω και να κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας είναι το εξής: ο κρατικός μηχανισμός και όλο το σύστημα προσπαθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα και να διευκολύνει και να βοηθήσει – και επεμβατικά με πρόστιμα και με έλεγχο- στο μέτρο που αντέχει η κοινωνία. Απλά θέλω να διερωτηθώ φωναχτά μαζί με τους συμπολίτες μας. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που πειθαρχεί. Για τους υπόλοιπους να πω, αξίζει τον κόπο η κούραση ή η ανάγκη για μια βόλτα ή μια παρασπονδία να ρισκάρει κανείς την υγεία τη δική του, της οικογένειάς του και την προσπάθεια που έχουμε κάνει ως κοινωνία εδώ και έναν χρόνο;» διερωτήθηκε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον Real.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία. Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα δημόσιας Υγείας», επισήμανε ο κ. Κικίλιας, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Real Fm.

Ωστόσο, είπε ότι τα μέτρα αποδίδουν, αλλά δεν αποδίδουν όπως απέδιδαν στην αρχή της προσπάθειας, πριν από ένα χρόνο. Υπάρχει κόπωση, είναι λογικό, είπε και πρόσθεσε πως «υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να κινηθεί ο κόσμος, πρέπει να πάρει τις ανάσες του».

Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, έχουν προστεθεί κλίνες Covid στα νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε πως φτάνουμε σε λίγες μέρες το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς και αυτό «είναι μεγάλη ελπίδα, μιας τεράστιας προσπάθειας που είναι επιτυχημένη και όσο πιο πολύς κόσμος εμβολιάζεται, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να αποσυμπιέσουμε και το ΕΣΥ και να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα».

Όλοι οι άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου

Ο Β. Κικίλιας τόνισε ότι θα φτάσουμε τους 1.750.000 εμβολιασμούς στο τέλος Μαρτίου. «Όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου.

Προχωράμε και με τις ευπαθείς ομάδες. Νομίζω ότι είναι εμφανές ότι τον Μάρτιο θα έχουμε πολλαπλάσια εμβόλια από ό,τι είχαμε τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο και φυσικά τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ακόμα περισσότερα.

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε όλη την κοινωνία να εμβολιαστεί και να στήσουμε το τείχος ανοσίας. Πιστεύω ότι θα έχουμε προχωρήσει σε πολύ μεγάλο επίπεδο μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς θα εγκριθεί και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, μονοδοσικό εμβόλιο, μετά η CureVac. Θα έχουμε λοιπόν 5 εμβόλια, κάθε εβδομάδα θα στέλνουν δόσεις αυτές οι πέντε εταιρείες, αυξάνονται οι δυνατότητες», τόνισε.

Ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε ερώτηση για την παράκαμψη της σειράς των εμβολιασμών, είπε: «Μιλάμε για 7 περιστατικά υπό διερεύνηση στους 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. ‘Αρα, λοιπόν, με τη δική τους λογική θα έπρεπε να εμβολιάζουμε 500-1.000 άτομα την ημέρα και όχι 35.000 άτομα την ημέρα και να έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο σύστημα για κάποιους οι οποίοι δεν σέβονται τους συμπολίτες τους.

Όταν αυτό ήρθε στη γνώση μου με αποδείξεις, δεν είχα κανένα πρόβλημα να ζητήσω και να πάρω παραιτήσεις υπεύθυνων Κέντρων Υγείας και διοικητών Νοσοκομείων».

Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι ήδη «έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid. Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια τις επόμενες μέρες και θα το ανακοινώσω. Εάν χρειαστεί, και αυτό και το αποδείξαμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, το κάναμε. Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου».

Ακολουθήστε τo HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Ενημέρωση Μητσοτάκη για τον κορωναϊό: Ο γόρδιος δεσμός μεταξύ οικονομίας και νέων μέτρων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: