ΟΧΙ στη Πενταμερή για το Κυπριακό… ΟΧΙ στην τουρκοποίηση της Κύπρου… Μα έχουν παραφρονήσει όλοι;

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης (Δ) συναντήθηκε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε. Josep Borrell (Α), στο Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Παρασκευή 05 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΤΠ, Σταύρος Ιωαννίδης




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ

Μιλώντας στις 10-02-2021 ο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η διένεξη για την Κύπρο είναι να εγκαθιδρυθούν στο νησί δυο κράτη  και πως η δημιουργία μιας ομοσπονδίας, η οποία υποστηρίζεται από την Αθήνα, δεν θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των επικείμενων συνομιλιών.

Μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι (11-2-2021) TRT Haber ο Ιμπραχήμ Κάλιν είπε ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, συζητώντας μόνο μια πρόταση εγκαθίδρυσης δύο κρατών, προσθέτοντας πως προηγούμενες αποτυχημένες προτάσεις δεν πρέπει να τεθούν στην ατζέντα.

Η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη σύμφωνα με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου είναι αδιανόητο να κινείται στη βάση: Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται. Αυτό δεν είναι Εθνική Πολιτική. Ναι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος αλλά η Ελλάδα είναι το εθνικό κέντρο του απανταχού Ελληνισμού.

  • Και αν σήμερα η Κύπρος βρίσκεται σ΄ αυτή τη δεινή θέση με 40 χιλιάδες στρατό κατοχής και υπό κατάληψη το 40% του εδάφους της, η Ελλάδα έχει διαχρονικά τεράστιες εθνικές ευθύνες.

Γι’ αυτό ας μην γίνει ένα άλλο ολέθριο λάθος με την προαναγγελθείσα πενταμερή στην οποία θα συμμετέχει και η Ελλάδα, πενταμερή την οποία προωθεί υπούλως το Ηνωμένο Βασίλειο δια του άβουλου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουντιέρες και που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της Τουρκίας, αφού εξισώνεται ο Τατάρ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, καταργώντας στην  Πράξη την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Τατάρ εκφράζοντας τις θέσεις του Ερντογάν μιλά ευθέως για δύο ανεξάρτητα  κράτη ευθέως.

Αυτή η ανέμελη συμμετοχή της Ελλάδας στην πενταμερή, με αναγκάζει να θυμηθώ το έγκλημα σε βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1955 με την πρόταση εκ μέρους της Αγγλίας για την Τριμερή Διάσκεψη, στην οποία θα συμμετείχε από το πουθενά η Τουρκία και την οποία δυστυχώς απεδέχθη η Ελλάδα, διάσκεψη τη σύγκληση της οποίας επαναλαμβάνω πρότεινε η Αγγλία  με τη συμμετοχή της ιδίας της Ελλάδας και της Τουρκίας.

  • Ο βασικός στόχος των Άγγλων ήταν η εμπλοκή της Τουρκίας στη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος και από ζήτημα αποικιοκρατικό να το μετατρέψει σε θέμα Ελληνοτουρκικής διαφοράς, ώστε  η Αγγλία να διατηρήσει την παρουσία της στο νησί παίζοντας το ρόλο του γεφυροποιού.

Στις 30 Ιουνίου του 1955 ο Πρωθυπουργός  Άντονι Ήντεν ανακοίνωσε στη Βουλή μια πρόταση που η Κυβέρνηση του είχε υποβάλλει στην Ελλάδα και την Τουρκία για τριμερή διάσκεψη επί πολιτικών και αμυντικών θεμάτων επηρεαζόντων την Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Η πρόταση αυτή είχε συγκεκριμένους στόχους, επιδίωκε να αναγνωριστεί η Τουρκία ενδιαφερόμενο μέρος στο Κυπριακό, να ακολουθήσει ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και στις σχέσεις των δύο κυπριακών κοινοτήτων και να τορπιλιζόταν η νέα ελληνική προσφυγή στον Ο.Η.Ε, που ουδόλως ήθελε η Αγγλία.

Με την ανάμειξη της Τουρκίας στο πρόβλημα, ο Ελληνισμός θα εύρισκε αντιπάλους τα τουρκικά συνθήματα « Επιστροφή της Κύπρου στη Τουρκία και διχοτόμηση.»

Γι΄ αυτό η πενταμερής σήμερα οδηγεί στο διακαή πόθο της Τουρκίας τη «διχοτόμηση».

Είναι λοιπόν η στιγμή Αθήνα και Λευκωσία να ακούσουν τη φωνή της Ιστορίας του Ελληνισμού. Η Κύπρος δεν μπορεί να Τουρκοποιηθεί.

Οδηγούμαστε σε μια πενταμερή, παραγνωρίζοντας για μια ακόμα φορά το ρόλο που έχει διαδραματίσει η Αγγλία μέχρι σήμερα στο Κυπριακό, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ιδιαίτερα με τις σχέσεις που έχει με την Τουρκία.

Γι αυτό πρέπει επιτέλους η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη να παίξει ουσιαστικά το ρόλο της και να μην είναι παρακολούθημα της αδύναμης στρατιωτικά Κυπριακής Δημοκρατίας, με την όποια λύση στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας.

Στα πλαίσια της πενταμερούς, ουσιαστικά εγκαταλείπεται η διεθνής πτυχή του Κυπριακού ως ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής ξένου κράτους από μια χώρα , που είναι μάλιστα υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε.

Τι σημαίνει τελικά «άτυπη» πενταμερή στη διπλωματική πρακτική, όταν στη συνάντηση που την οργανώνουν οι Βρετανοί και συμμετέχει ο Γ. Γραμματέας του ΟΗΕ και δηλώνει μάλιστα, ότι η κάθε πλευρά μπορεί να θέσει στο τραπέζι νέες ιδέες , δήλωση που αλλάζει στην κυριολεξία τα χαρακτηριστικά του Κυπριακού προβλήματος;

  • Γιατί ο κύριος Γκουτιέρες οργανώνει τη συνάντηση αυτή στην κορύφωση των παθών του Κυρίου κατά το ορθόδοξο Πάσχα και δεν την οργάνωσε κατά τη διάρκεια του Καθολικού;

Δυστυχώς στη διπλωματία όλα παίζουν το ρόλο τους και οι συμβολισμοί έχουν το δικό τους ξεχωριστό ειδικό βάρος.

Εμείς, φερόμενοι δουλοπρεπώς, για μια άλλη φορά, δεν μπορούμε να αντιδράσουμε στοιχειωδώς ακόμα και για την ημερομηνία και να αρνηθούμε μια τέτοια συνάντηση να γίνει τη μεγάλη εβδομάδα.

Εκτός και αν έχει αποφασιστεί να συμμετέχουμε και εμείς οι ίδιοι  στην σταύρωση της Κύπρου, εξέλιξη την οποία προσωπικά δεν θέλω να πιστέψω.

Αν στην ημερομηνία που έχει οριστεί γιόρταζαν οι Τούρκοι  το ραμαζάνι τους, θα τολμούσε ο κύριος Γκουτιέρες να συγκαλέσει την πενταμερή; Ασφαλώς όχι, γιατί ο Ενρτογάν δεν θα το επέτρεπε.

Εμείς οι Νεοέλληνες δυστυχώς, δεν αντέχουμε πλέον να πούμε  ένα όχι. Κρίμα !

Ένα ερώτημα που δημιουργείται, είναι μήπως σε αυτή την «άτυπη» συνάντηση θέλουν οι Έλληνες  με τους Κυπρίους ενόψει του ορθόδοξου Πάσχα να τσουγκρίσουν τα κόκκινα Αναστάσιμα αυγά με τον Μουσουλμάνο Ερντογάν, και τον πείσουν και αλλαξοπιστήσει και γίνει Χριστιανός ορθόδοξος;

Σίγουρα όχι. Το πιο πιθανό είναι η Κύπρος να αλλαξοπιστήσει σε αυτή τη συνάντηση γιατί με το πέρας της «άτυπης» πενταμερούς τελειώνει η Κυπριακή Δημοκρατία –όπως τουλάχιστον τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα – με τα όποια προβλήματά της, αφού μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία νομοτελειακά θα οδηγήσει στη διχοτόμηση με ό,τι αυτό σημαίνει προοπτικά για τον Κυπριακό Ελληνισμό και για την ασφάλεια της ίδιας της Ελλάδας.

Οφείλουμε να κατανοήσουμε επιτέλους, μετά τα τραγικά λάθη του παρελθόντος, ότι η σωστή επίλυση του Κυπριακού είναι ύψιστης σημασίας για τον Ελληνισμό, λόγω της τρομακτικής γεωπολιτικής αξίας του νησιού.

Αποτελεί πέρασμα από την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή και δεν είναι τυχαίο ότι ο Νιχάτ Εριμ, εμπνευστής της διχοτόμησης –σύμβουλος του Μεντερές- το 1956 τη χαρακτήρισε αβύθιστο αεροπλανοφόρο νότια της Τουρκίας, γι αυτό ο έλεγχος του εδάφους της Κύπρου αποτελούσε θέμα ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα ξένων μεγάλων δυνάμεων και βέβαια της Τουρκίας.

Αυτή την τρομακτική γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία του νησιού, ποτέ δεν την αξιοποιήσαμε σωστά προς όφελος όλου του Ελληνισμού (Κυπρίων και Ελλήνων).

  • Γι αυτό φθάσαμε στο Εθνικά απαράδεκτο να διατυμπανίζουμε ότι η Κύπρος κείται μακράν, αφού προηγούμενα είχαμε υπογράψει την απαράδεκτη συμφωνία Ζυρίχης- Λονδίνου που η Τουρκία και με τη βούλα της Ελλάδας ήταν εγγυήτρια δύναμη για τη λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου είχαν υπογραφεί η μεν πρώτη στο ξενοδοχείο Ντόλτερ της Ζυρίχης στις 11 Φεβρουαρίου του 1959 από τους Κωσταντίνο Καραμανλή και Αντνάν Μεντερές Πρωθυπουργό της Τουρκίας , η δε δεύτερη στο Λάνκαστερ Χάους του Λονδίνου στις 19 Φεβρουαρίου του 1959 από τους δυο προαναφερθέντες συν τον Βρετανό ομόλογο τους Χάρολντ Μακμίλαν, ενώ κάποια συνημμένα κείμενα είχαν υπογραφεί από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ΄και τον αντιπρόεδρο Φελίζ Κιουτσούκ.

Αποτέλεσμα αυτής της επαίσχυντης συμφωνίας ήταν η εισβολή το 1974 μετά το πραξικόπημα σε βάρος του Μακαρίου, με την κατάληψη του 40% του Κυπριακού εδάφους και την παρουσία 40χιλ. Τούρκων Στρατιωτών στο νησί.

Ως εθνικό κέντρο η Αθήνα δεν κατάφερε στα χρόνια που ακολούθησαν την εισβολή να διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε να παρέμεναν στο νησί οι  S-300 για την αντιαεροπορική κάλυψη του και το ενιαίο αμυντικό δόγμα, που θα αποτελούσε την ουσιαστική απάντηση στη στρατηγική στόχευση της Άγκυρας να Τουρκοποιήσει όλο το νησί, να έχει πάει στα αζήτητα, όταν η Τουρκία διατηρεί στο νησί τις 40 χιλ. στρατό κατοχής από το 1974 μέχρι σήμερα.

Δυστυχώς όλες οι πολιτικές ηγεσίες στην Ελλάδα και την Κύπρο εδώ και αρκετά χρόνια , το όπλο της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. δεν το αξιοποίησαν προκειμένου να επιλυθεί το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου με αποτέλεσμα η Ελλάδα, δυστυχώς, να μην αντιδρά στη διολίσθηση επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ορέξεων του Ερντογάν και τις πιέσεις όλων  όσων θέλουν να κλείσει άρον-άρον το πρόβλημα.

Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, και κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας , το Κυπριακό δεν είναι μια Ελληνοτουρική διαφορά με τη Μεγάλη Βρετανία να παίζει πάντα το βρώμικο ρόλο της και να μας οδηγήσει δια μέσου της πενταμερούς σε ένα άλλο έγκλημα σε βάρος του Ελληνισμού, αφού είναι βέβαιο ότι με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στο τέλος θα έχουμε δύο κράτη με ό,τι αυτό σημαίνει για την προοπτική επιβίωσης του σημερινού ελεύθερου τμήματος που κατοικούν οι Ελληνοκύπριοι αφού η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει τις Τουρκικές δυνάμεις από το νησί.

  • Ο Ερντογάν είναι βέβαιο ότι θα επιμείνει στην κυριαρχική ισότητα των δύο κοινοτήτων –κρατών, που ουσιαστικά σημαίνει ένα μοντέλο συνομοσπονδίας δύο κρατών που θα έχουν ένα επίπεδο συνεργασίας προκειμένου να εκπροσωπούνται κυρίως στην Ε.Ε., ως μια κρατική οντότητα και η Αγγλία θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη , αφού θα έχει διασφαλίσει την παρουσία της στο νησί.

Δεν πρέπει να έχει αυταπάτες, κυρίως ο κύριος Μητσοτάκης, επειδή η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη, ότι εάν υιοθετηθεί η κυριαρχική ισότητα μεταξύ των δυο κοινοτήτων-κρατών όπως επιδιώκει ο Ερντογάν, η λύση που επιχειρείται για Δικοινοτική -Διζωνική Ομοσπονδία, θα μετατραπεί  στην πράξη σε συνομοσπονδία, διακαής πόθος των Τούρκων.

Αυτό προκύπτει από τη μυστική επιστολή που αποκάλυψε ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης στο βιβλίο του «Ντοκουμέντα μιας εποχής» (σελ. 224,225,226) για να συνειδητοποιήσουμε ότι η συνομοσπονδία μεταξύ δύο κρατών που σήμερα επιδιώκουν οι Τούρκοι, με εκφραστή τον Τατάρ, ήταν στόχος της Τουρκίας από το έτος 2001, που είχε συντάξει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και είχε αποσταλεί σε όλους τους Τούρκους Πρέσβεις για ενημέρωση των Υπουργείων Εξωτερικών στις χώρες όπου ήταν διαπιστευμένοι.

Γι αυτό η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο πρέπει να σηκώσουν το ανάστημά τους και να ζητήσουν τη σύγκλιση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αξιοποιώντας και την προνομιακή σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου, και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αφ΄ ενός μεν να αποσύρει τη δήλωσή του, ότι κάθε πλευρά μπορεί να θέσει στο τραπέζι νέες ιδέες για τη λύση του Κυπριακού, αφετέρου να εφαρμόσει το ψήφισμα 3212 του 1974, το οποίο ψήφισε και η ίδια η Τουρκία;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ
Κάλυμνος, 3/3/2021

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Οι Κύπριοι πολιτικοί χαρακτηρίζουν μη ρεαλιστικό στόχο αυτόν που δεν τολμούν να διεκδικήσουν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: