Νίκος Δένδιας: Θετική αλλά με ελλείψεις η έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο της Ιταλίας και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά την προ μηνός συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, Βέλγιο,. EPA / YVES HERMAN, μέσω ΚΥΠΕ




Η έκθεση του Ζοζέπ Μπορέλ «κατ’αρχήν είναι θετική, διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την ΕΕ» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν «υπάρχουν και ελλείψεις όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα, της UNCLOS».

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Παρουσιάζεται σήμερα στο Συμβούλιο η Έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ και της Επιτροπής όσον αφορά τα ζητήματα της Τουρκίας. Κατ’αρχήν η έκθεση είναι θετική, διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την ΕΕ.

»Βεβαίως όμως υπάρχουν και ελλείψεις όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα της UNCLOS. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο, θα υπογραμμίσω αυτές τις ελλείψεις.

»Όμως οφείλουμε να κρατήσουμε το θετικό: Η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα. Θετικά μέτρα μεν, αλλά από την άλλη πλευρά περιλαμβάνει σαφώς τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, αν διολισθήσει πάλι στην απαράδεκτη παραβατική της συμπεριφορά.».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Υπουργείο Εξωτερικών: Οπισθοδρόμηση η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: