Η «μπάλα» στη Βουλή για τα ονόματα των 25 πολιτικών που φέρονται να έλαβαν δάνεια με ευνοϊκούς όρους

Άποψη από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Η κοινή γνώμη δεν θα ενημερωθεί απευθείας από την Ελεγκτική Υπηρεσία για τα ονόματα των 25 πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), τα οποία, σύμφωνα με το πόρισμα της υπηρεσίας, φέρονται να έλαβαν δάνεια με ευνοϊκούς όρους από τον Συνεργατισμό.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής και οι βουλευτές – μέλη της Ad Hoc Επιτροπής θα ενημερωθούν για τα ονόματα.

Η επιστολή της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου προς την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία εστάλη την Πέμπτη, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η Επίτροπος διαφωνεί με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων. Όπως αποκάλυψε προ ημερών ο «Φ», στην επτασέλιδη επιστολή η Επίτροπος παραθέτει τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των συγκεκριμένων ΠΕΠ. Η έκθεση της Επιτρόπου θα περιληφθεί αυτούσια στο πόρισμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το οποίο θα δημοσιευθεί την Πέμπτη.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, στο πόρισμα της Ελεγκτικής δεν θα κατονομάζονται τα 25 ΠΕΠ και στη θέση τους θα αναφέρονται αριθμοί (ΠΕΠ 1, ΠΕΠ 2, 3…). Όμως, ο κατάλογος με τα ονόματα των ΠΕΠ και των συνδεδεμένων φυσικών και νομικών προσώπων θα προωθηθεί στον Πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου, καθώς και στα μέλη της Ad Hoc Επιτροπής που συστάθηκε για να διερευνήσει τα προβληματικά δάνεια των ΠΕΠ.

Ουσιαστικά, η Ελεγκτική Υπηρεσία, μετά τις υποδείξεις της Επιτρόπου, ρίχνει την μπάλα στη Βουλή, για να αποφασίσει αυτή κατά πόσο θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των ΠΕΠ, όπως έπραξε, μετά από πολλές περιπέτειες, με τη λίστα Γιωρκάτζη.

Σε εκείνη την περίπτωση, η Ολομέλεια της Βουλής είχε εγκρίνει σχέδιο απόφασης για δημοσιοποίηση της λίστας, η οποία είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής, ενώ είχε δημοσιευθεί και στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Με αφορμή εκείνο το προηγούμενο που δημιουργήθηκε, είναι δεδομένο πως κάποιοι βουλευτές θα απαιτήσουν όπως το Κοινοβούλιο δώσει στη δημοσιότητα και τα ονόματα των ΠΕΠ με τα ευνοϊκά δάνεια από τον Συνεργατισμό. Υπενθυμίζεται πως, στην περίπτωση της λίστας Γιωρκάτζη, νομικοί, με γνωμάτευση τους στη Βουλή είχαν αναφέρει πως εάν η λίστα δημοσιευόταν μέσα από συνεδρία της Ολομέλειας δεν θα υπήρχε νομικό πρόβλημα.

Η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας άρχισε το 2019 και επικεντρώθηκε στα δάνεια που έλαβαν από τον Συνεργατισμό 161 πολιτικά ΠΕΠ, νυν και πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής, υπουργοί και βουλευτές, της περιόδου 2008 μέχρι σήμερα. Για 25 από αυτά διαπιστώθηκε πως έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τον Συνεργατισμό, καθώς είτε τους έγινε διαγραφή δανείων, είτε τα δάνειά τους δεν είχαν επαρκείς εξασφαλίσεις.

Επιστολή ΔΗΣΥ στον Πρόεδρο της Βουλής

Στο μεταξύ, με αφορμή την προχθεσινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για τη συμφωνία μεταξύ Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και Altamira, χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, υποστηρίζοντας πως παραβιάζονται οι κανονισμοί της Βουλής. Κάνει λόγο για παραβιάσεις των κανόνων δεοντολογίας και σύγκρουσης συμφέροντος από βουλευτές όταν εγγράφονται θέματα στις επιτροπές ή συμμετέχουν βουλευτές στη συζήτηση θεμάτων στα οποία είχαν εμπλοκή. Καταλήγοντας, ο ΔΗΣΥ καλεί τη Βουλή να ζητήσει γνωμάτευση για το θέμα.

Πηγή: Φilenews, Ελευθερία Παϊζάνου

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος ενδυναμώνουν τις σχέσεις τους: Κοινές ναυτικές ασκήσεις και με τη Γαλλία

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: