Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος ενδυναμώνουν τις σχέσεις τους: Κοινές ναυτικές ασκήσεις και με τη Γαλλία

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πολυεθνική άσκηση NOBLE DINA 2021, που διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με συμμετοχή ναυτικών μονάδων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ισραήλ και την Κύπρο, από τη Δευτέρα 08 έως την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021. Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στην άσκηση με τη Φρεγάτα (Φ/Γ) «ΑΔΡΙΑΣ», το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ», το Υποβρύχιο (Υ/Β) «ΠΙΠΙΝΟΣ», ένα Ελικόπτερο (Ε/Π) και ένα Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ). ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ, STR




Άρθρο πρακτορειακής προέλευσης, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του καναλιού Aljazeera αναφέρεται στις κοινές ναυτικές ασκήσεις Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου στη Μεσόγειο.

Οι ασκήσεις είναι σημάδι της αυξημένης συνεργασίας μεταξύ χωρών που όλο και περισσότερο βλέπουν την Τουρκία ως αντίπαλο στη Μεσόγειο, σημειώνεται.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει τον άρθρο, λένε ότι διεξήγαγαν κοινή ναυτική άσκηση με την Ελλάδα και την Κύπρο, στην πιο πρόσφατη ένδειξη αυξημένης σ δευνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, η άσκηση Noble Dima, της οποίας ηγήθηκε το Ισραήλ, και στην οποία συμμετείχε και η Γαλλία, κάλυψε “ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, σενάρια έρευνας και διάσωσης, και ένα σενάριο προσομοίωσης μάχης μεταξύ πλοίων”.

Η άσκηση διεξήχθη την Πέμπτη. “Την τελευταία εβδομάδα, το ναυτικό ηγήθηκε άσκησης μεγάλης κλίμακας στην οποία εφάρμοσε δοκιμασίες σε υποβρύχιο πόλεμο, έρευνα και διάσωση, συνοδεία νηοπομπής και πόλεμο επιφανείας”, δήλωσε σήμερα ο υποναύαρχος Eyal Harel, επικεφαλής των ισραηλινών ναυτικών επιχειρήσεων. 

“Οι ασκήσεις αυτές είναι εξαιρετικής σημασίας για την ενδυνάμωση της σύνδεσης του ναυτικού με ξένους στόλους που έχουν κοινά συμφέροντα”, πρόσθεσε.

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κάνει αρκετά βήματα τους τελευταίους μήνες για να εμπεδώσουν τις σχέσεις τους, μεταξύ άλλων και με προχωρημένα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου με μεταφορική ικανότητα 2.000 MW και υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου μήκους 1900 χιλιομέτρων.

Οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών συναντήθηκαν το Νοέμβριο και συμφώνησαν να αυξήσουν τη στρατιωτική συνεργασία. 

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν εμπλακεί σε διένεξη με την Τουρκία, η οποία έχει στείλει ερευνητικά σκάφη σε ύδατα τα οποία αξιώνει η Ελλάδα και γεωτρητικά πλοία σε περιοχή στην οποία η Κύπρος αξιώνει αποκλειστικά δικαιώματα. Η ένταση έφερε τις συμμάχους του ΝΑΤΟ Ελλάδα και Τουρκία κοντά σε ανοικτή σύγκρουση πέρυσι, αλλά οι εντάσεις έχουν αμβλυνθεί έκτοτε.

Το Ισραήλ και η Τουρκία είχαν μία μεγάλη διαμάχη το 2010, όταν 10 Τούρκοι πολίτες σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις όταν ένας στολίσκος υπό την Τουρκία επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ. Οι δύο χώρες κατέληξαν σε μία συμφωνία συμφιλίωσης με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ το 2016, αλλά οι δεσμοί διερράγησαν δύο χρόνια αργότερα εξαιτίας της απόφασης των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan παρουσιάζει τον εαυτό του ως προστάτη της Παλαιστινιακής υπόθεσης και έχει δώσει πολιτική στήριξη στην Hamas, η οποία το 2007 πήρε την εξουσία στη Γάζα από αντίπαλες παλαιστινιακές δυνάμεις.

Ένας αριθμός ηγετών της Hamas έχουν τη βάση τους στην Τουρκία, και ο Erdogan συναντήθηκε με τον ηγέτη της οργάνωσης Ismail Haniya, τον Δεκέμβριο του 2019. Το Ισραήλ και δυτικές χώρες βλέπουν την Hamas ως “τρομοκρατική” οργάνωση.

Η Τουρκία την θεωρεί νόμιμο πολιτικό δρώντα, επειδή κέρδισε τις παλαιστινιακές κοινοβουλευτικές εκλογές το 2006, και αρνείται ότι παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια στον ένοπλο βραχίονα της οργάνωσης.

ΠΗΓΗ: Aljazeera – Israel, Greece, Cyprus hold naval drill amid deepening ties

Τα “fake news” της Τουρκίας βρήκαν θέση και σε ισραηλινή ιστοσελίδα: Δεν “μασά” ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: