Η κυπριακή παροικία Νέας Υόρκης τίμησε την 1η Απριλίου: Μνημόσυνο για τους ήρωες εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-59

Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ τίμησαν την επέτειο της 1ης Απριλίου. με μνημόσυνο που τελέστηκε στον ιερό ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πορτ Ουάσιγκτον, με ομιλητές τους γενικούς προξένους της Κύπρου και της Ελλάδας στη Νέας Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ και Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. KYΠΕ/Α.Ζουπανιώτης




Με μνημόσυνο για τους ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-59, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ τίμησαν την επέτειο της 1ης Απριλίου.

Το μνημόσυνο τελέστηκε στον ιερό ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πορτ Ουάσιγκτον, με ομιλητές τους γενικούς προξένους της Κύπρου και της Ελλάδας στη Νέας Υόρκη, Αλέξη Φαίδωνος – Βαντέ και Δρ Κωνσταντίνο Κούτρα.

Τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο εκπροσώπησε ο αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο οποίος στον χαιρετισμό του εξήρε τους αγώνες των Ελλήνων Κυπρίων για την ελευθερία και διατήρηση της ελληνικότητας και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Στην ομιλία του ο γενικός πρόξενος της Κύπρου αναφέρθηκε στην ίδρυση της ΕΟΚΑ με στόχο την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

«Αφού οι Βρετανοί αποικιοκράτες αρνήθηκαν την πολιτική ετυμηγορία των Κυπρίων μέσω του ενωτικού δημοψηφίσματος, οι νησιώτες προχώρησαν το 1955 στην ίδρυση της ΕΟΚΑ και τον ένοπλο αγώνα. Δυστυχώς το τότε διεθνές περιβάλλον δεν μας ευνόησε με αποτέλεσμα η ένωση με την Ελλάδα να μην επιτευχθεί και να οδηγηθούμε το 1960 σε ενιαίο κράτος που συνοδευόταν από ένα δυσλειτουργικό σύνταγμα.  Η δε τουρκική εισβολή του 1974 μας οδήγησε στον οδυνηρό συμβιβασμό της προσπάθειας εξεύρεσης λειτουργικής λύσης διζωνικής  δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Ο κ. Φαίδωνος μίλησε για τις άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες από το 2014 θεωρούν την Κύπρο στρατηγικό εταίρο.

«Παράλληλα με την παρούσα συγκυρία των εξαίρετων σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ και Ελλάδας-ΗΠΑ και τη σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ ελληνισμού και Αμερικής, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ηνωμένων Πολιτειών βιώνουν το ακριβές αντίθετο:  είναι στο χειρότερο σημείο που ήταν τα τελευταία 70 χρόνια».

Ο κ. Φαίδωνος είπε πως η συμβολή των ομογενών έχει επιπρόσθετη και τους κάλεσε να συνεχίσουν τις προσπάθειες, αλλά και τη συνεργασία της Διασποράς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Ο Έλληνας γενικός πρόξενος ξεκίνησε την ομιλία του προτρέποντας όσους δεν έχουν επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα στην Λευκωσία να το πράξουν μόλις τους δοθεί η ευκαιρία. «Διότι, μόνο εκεί μπορεί να καταλάβει κανείς τι σήμαινε ο αγώνας της ΕΟΚΑ, αφουγκραζόμενος την ανάσα των ηρώων μέσα από το σιδερένιο μικρό παραθυράκι του κελιού των αδούλωτων ηρώων, μόνο εκεί μπορεί να νοιώσει το ρίγος, αντικρίζοντας την κρεμάλα που αντιμετώπισαν οι Αθάνατοι», είπε.

Ο Δρ Κούτρας συνέδεσε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 με την επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων Κυπρίων, σημειώνοντας ότι σήμερα όμως είναι ημέρα μνήμης, αναδρομής και απότισης φόρου τιμής στους νεκρούς ήρωες.

«Ως σύγχρονοι Έλληνες οφείλουμε να πάρουμε το μονοπάτι της μνήμης προς τα πίσω και να «ανέβουμε ξανά την ανηφοριά, τα σκαλοπάτια που πάν στην λευτεριά», όπως έγραψε ο Παλληκαρίδης, όταν άγουρο παιδί ακόμα, έδινε την ζωή του για να μπορούμε εμείς σήμερα να υψώνουμε περήφανα την σημαία».

Ο Έλληνας γενικός πρόξενος είπε πως «σήμερα οι προκλήσεις είναι διαφορετικές.

« Το καράβι της ανεξαρτησίας το πήραμε στα χέρια μας και τώρα μας απομένει να το κουμαντάρουμε με χέρι σταθερό. Και τα καταφέραμε. … Είμαστε έθνος πεισματάρηδων. Με πίστη και επιμονή, κερδίσαμε την λευτεριά μας. Με πείσμα αλλά και σωφροσύνη θα χαράξουμε το μέλλον μας».

Τέλος ευχαρίστησε την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και την ΠΣΕΚΑ και ΕΥΧΉΘΗΚΕ Η νέα αμερικανική κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό των κυπριακών δικαίων, όπως δεσμεύτηκε σε ανώτατο επίπεδο.

«H Κύπρος δικαιούται να έχει ισότιμη θέση μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, χωρίς βαρίδια και παρενοχλήσεις, και χωρίς φυσικά να εξωθείται σε ανατολίτικα παζάρια. Οι τακτικισμοί, οι λεονταρισμοί και η διπλωματία της τουρκικής κουτοπονηριάς ανήκουν σε περασμένους αιώνες. Η μόνη βιώσιμη λύση είναι αυτή που θα επιτρέπει στην Κύπρο να κάνει αυτό που γνωρίζει καλά, ανεμπόδιστα, δηλαδή να ‘κερδίζει, παίζοντας πάντα σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες», κατέληξε.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας π. Ιωάννης Λαρδάς.

Παρευρέθηκαν, οι γενικοί πρόξενοι της Κύπρου και της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβεις Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου και Μαρία Θεοφίλη, οι πρόεδροι της Κυπριακής Ομοσπονδίας και της ΠΣΕΚΑ, Κυριάκος Παπαστυλιανού και Φίλιπ Κρίστοφερ και στελέχη της κυπριακής παροικίας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αποστόλης Ζουπανιώτης/ΗΦ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Λύση για τη συνταξιοδότηση των κληρικών ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: