Επιθυμεί η Άγκυρα να χωρίσει το Ισραήλ από την Αίγυπτο; Σίγουρα… Και συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στο Κάιρο…

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας του και τον υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου, Ταρέκ Ελ-Μόλλα. Φωτογραφία Photo by Koby Gideon, GPO




Στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας ISRAEL DEFENSE αναφέρεται ότι υπό το φως των τριβών μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής σχετικά με τα δικαιώματα εξερεύνησης φυσικού αερίου και γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να συζητήσει με την Αίγυπτο μια θαλάσσια συμφωνία, που θα περιλαμβάνει την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στη Μεσόγειο.

Όμως θέτει προϋπόθεση τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου- οι οποίες είναι ασταθείς από τότε που η κυβέρνηση της Αιγύπτου, έβγαλε εκτός νόμου τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, «το καμάρι του Erdogan».

Ο αρθρογράφος DAN ARKIN σημειώνει:

Τίτλος του κειμένου: «Η Τουρκία προτείνει στην Αίγυπτο νέα θαλάσσια συμφωνία»
Υπότιτλος: «Επιθυμεί η Άγκυρα να χωρίσει το Ισραήλ από την Αίγυπτο; Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, η Τουρκία προτείνει στην Αίγυπτο θαλάσσια συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ορίων για τη διεξαγωγή γεωτρήσεων πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο»

Η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών φτάνει μετά από ανακοίνωση της Αιγύπτου -τον προηγούμενο μήνα – για έναρξη εξερευνήσεων φυσικού αερίου σε 24 θαλάσσιες περιοχές, ορισμένες από αυτές στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακολουθεί αναφορά σε αντίστοιχη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης (GNA), η οποία προκάλεσε την οργή της Ελλάδας.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας ISRAEL HAYOM αναφέρεται στη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για πιθανότητα σύναψης συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων με την Αίγυπτο. Σημειώνει ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη μετά την δημοσίευση της πρότασης του Τούρκου ναυάρχου Cihat Yaycı περί διευθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, σε άρθρο στο περιοδικό Turkeyscope.

Ο αρθρογράφος DIN SHMUEL HELMES γράφει:

Τίτλος: «Η Τουρκία ενδιαφέρεται για συμφωνία θαλάσσιων συνόρων με την Αίγυπτο»
Υπότιτλος: «Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έστειλε πολύ φιλικό μήνυμα στο Κάιρο σχετικά με συμφωνία που κινδυνεύει να προβεί εις βάρος του Ισραήλ. “Η Αίγυπτος σέβεται τα σύνορά μας , δεν υπάρχει λόγος να συμβεί αυτό”»

Πριν τέσσερεις μήνες, η Άγκυρα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιερουσαλήμ για έναρξη συνομιλιών επί του θέματος, αλλά λόγω του κορωναϊού η διαδικασία δεν εξελίχθηκε. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόταση του Yaycı, τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών θα διευθετηθούν εις βάρος της Κύπρου.

Όσον αφορά στην Τουρκία, η συμφωνία που προτείνεται στο Ισραήλ είναι μια άμεση συνέχιση της συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων που διαμόρφωσε ο πρώην ναύαρχος με τη Λιβύη, ενώ οι διαπραγματεύσεις με το Κάιρο – εάν πραγματοποιηθούν – θα βασίζονται επίσης σε αυτήν τη συμφωνία.

  • Με δικαιολογία τη ρύπανση: Συνάντηση των υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ελλάδας

Στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας SRUGIM αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της εκτεταμένης ρύπανσης που καταγράφηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα και στις ακτές του Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, ο Υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz αναμένεται να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Κάιρο με τους Υπουργούς Ενέργειας των χωρών μελών του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Ως γνωστό το Φόρουμ περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο αρθρογράφος OURIEL BEERI, γράφει:

Τίτλος του κειμένου: «Ρύπανση: Ο Steinitz θα συναντηθεί με τους Υπουργούς της Ελλάδας και της Αιγύπτου»
Υπότιτλος: «Υπό το φως της ρύπανσης που έπληξε τις ακτές του Ισραήλ, ο Υπουργός Ενέργειας αναμένεται να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τους ομόλογούς του από τις χώρες- μέλη του Φόρουμ ΦΑ της Ανατολικής Μεσογείου που περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία»

Στην ομιλία του, ο Steinitz αναμένεται να θέσει το ζήτημα της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο, που γίνεται με κινητήρες πετρελαίου, ντίζελ και μαζούτ, και να προτείνει πλοία με κινητήρες φυσικού αερίου.

“Παρόλο που πρόκειται για μια διαδικασία που η εφαρμογή της θα διαρκέσει χρόνια, η Μεσόγειος θα γίνει τελικά μια περιοχή που θα προστατεύεται ιδιαίτερα από τη ρύπανση από πετρέλαιο και πίσσα”, δήλωσε το Υπουργείο Ενέργειας.

Αυτή θα είναι και η πρώτη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας των χωρών μελών του Φόρουμ από τότε που επικυρώθηκε ως διεθνής οργανισμός. Εκτός από το ζήτημα της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο, οι υπουργοί θα συζητήσουν τεχνικά θέματα, και θα ασχοληθούν με τις αιτήσεις ένταξης και άλλων χωρών στο Φόρουμ.

Ο Τζον Μπόλτον έχει γνώση των μυστικών επαφών Ερντογάν και Τραμπ: Η υπόθεση της Halkbank…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: