Ασχημα μαντάτα από τα λύματα: «Δείχνουν» ανάγκη παράτασης μέτρων για ακόμη ένα μήνα

File Photo: Φωτογραφία από drone που εικονίζει βιολογικό καθαρισμό στην Αργολίδα. ΑΠΕ – ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε για την προοπτική ανάσχεσης του επιδημικού κύματος ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.

Επικαλούμενος το δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων που ίδρυσε ο ΕΟΔΥ, σημείωσε ότι τα μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν, εκτιμώντας μάλιστα ότι μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένας επιπλέον μήνας έως ότου ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι ακόμα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα.

Με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, τόνισε ότι υπάρχει διαφορά περίπου μιας εβδομάδας από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα με την πτώση κρουσμάτων και φυσικά ακόμη περισσότερο θα χρειαστεί για να φανεί η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία.

Στην επισήμανση ότι αυτή η εκτίμηση ανατρέπει τον σχεδιασμό για άνοιγμα δραστηριοτήτων, απάντησε ότι είναι σωστό να υπάρχει σχεδιασμός και να εξετάζονται «έξυπνες» λύσεις και παρεμβάσεις καθώς η οικονομική κατάσταση είναι ευθραυστh, ωστόσο η υγειονομική κατάσταση είναι επιβαρυμένη και όλοι ξέρουμε πόσο υποφέρουν οι ασθενείς αλλά και οι υγειονομικοί».

Ο καθηγητής τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι αυξημένο και παρατηρείται αύξηση φορτίου στα λύματα σε τρεις μεγάλες πόλεις, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Βόλο. Μικρή αύξηση φορτίου παρατηρήθηκε και χθες στην Αττική.

«Χρειάζεται επαγρύπνηση δεν είναι η ώρα να συζητάμε για ανοίγματα και για άρση περιοριστικών μέτρων», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης.

Εξήγησε ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται σε συναθροίσεις της Τσικνοπέμπτης, την κόπωση των πολιτών αλλά και τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα.

Έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για την ενδοοικογενειακή μετάδοση, λέγοντας ότι μικρότερες ηλικίες ασυμπτωματικές, διασπείρουν τον κορωνοϊό σε μεγαλύτερα άτομα που στη συνέχεια νοσούν.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Η κυβέρνηση τρόμαξε από τα 3.000 κρούσματα: Κάνει πίσω για το άνοιγμα της αγοράς

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: