“Πόλεμος” Ιταλίας και Γαλλίας για τις φρεγάτες: Διαπραγματεύσεις για την πώληση πλοίων στην Ελλάδα

File photo Ιταλική φρεγάτα που Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας Ιταλίας




Η Ελλάδα θα ενδιαφερόταν να αγοράσει φρεγάτες Fremm Italy, αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα insideover.it σε άρθρο του Lorenzo Vita.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από την ελληνική εφημερίδα Καθημερινή, η κυβέρνηση της Αθήνας ενδιαφέρεται για μια προσφορά για τέσσερις φρεγάτες πολλαπλών αποστολών που κατασκευάστηκαν από την Fincantieri Marine. Μια προσφορά που περιλαμβάνει, εναλλακτικά, την πώληση μόνο δύο κατηγοριών Maestrale.

Τα νέα για την πιθανή πώληση πλοίων στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για διάφορους λόγους. Πηγές υψηλού επιπέδου που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν στο Inside Over ότι υπάρχει η διαπραγμάτευση, ακόμη και αν δεν είναι ακόμη δυνατό να εκτιμηθεί πόσο κοντά είναι σε μια συμφωνία.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια διαπραγμάτευση, με την Fincantieri, που θα μπορούσε σε αυτό το σημείο να κάνει ένα πολύ πρώτο πλάνο, τόσο από στρατηγική όσο και από οικονομική άποψη.

Η Ελλάδα, τους τελευταίους μήνες, έχει γίνει ένας από τους κύριους πελάτες της Γαλλίας. Στην τελευταία συνάντηση στην Αθήνα της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας, Florence Parly και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι δύο κυβερνήσεις επιβεβαίωσαν την αγορά από την Ελλάδα 18 μαχητών Rafale στην τιμή των περίπου  2,5 δις.

Μία κίνηση που ανακοινώθηκε αμέσως μετά τις εντάσεις με την Τουρκία αυτό το καλοκαίρι και η οποία επίσης εξυπηρετεί το Παρίσι για να ξαναρχίσει τη δυνατότητα πώλησης φρεγατών στην Αθήνα σε μια εποχή που η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα σχέδιο επανεξοπλισμού του στόλου της και  εκσυγχρονισμού του εναέριου και της θαλάσσιου εξοπλισμού της. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε ένα πλάνο 5,5 δις.

Το γεγονός ότι η Fincantieri, και ως εκ τούτου η Ιταλία, γίνεται μέρος μιας πορείας που φαινόταν να χαρακτηρίζεται ήδη από το ενδεχόμενο η Γαλλία να πουλάει εξοπλισμό στην Ελλάδα κατ’αποκλειστικότητα, παίρνει αναπόφευκτα πολιτικές και στρατηγικές διαστάσεις: Πρώτα απ’όλα, επειδή η Ελλάδα θα γίνει πελάτης όχι μόνο του Παρισιού, υπονομεύοντας έτσι την περιοχή που φάνηκε να ανήκει αποκλειστικά στους Γάλλους.

Η επιλογή του Emmanuel Macron να υπερασπιστεί την Αθήνα με το σπαθί του από τις επιδρομές του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είχε επίσης τον (όχι πολύ κρυφό) στόχο να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Σχέδιο που στη συνέχεια αποκαλύφθηκε με την αγορά του Rafale αλλά και με την ανακοίνωση των διαπραγματεύσεων για την πώληση φρεγατών.

Η γαλλική ιδέα  ήταν πάντοτε να διασφαλίσει τη σχέση με την Ελλάδα και να εκμεταλλευτεί τη στρατιωτική κλιμάκωση προκειμένου να γεμίσει τα ταμεία της μέσω της πώλησης πλοίων και αεροπλάνων στη σκιά του Παρθενώνα. Αυτό που συνέβη με τα Rafale, θα έπρεπε να συνεχιστεί και με την αγορά πλοίων. 

Το γεγονός ότι η Ιταλία αμφισβητεί αυτό το δυνητικό γαλλικό μονοπώλιο στην Ελλάδα είναι επομένως μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση τόσο οικονομικά όσο και διπλωματικά και στρατηγικά. Κυρίως επειδή χτυπά έναν συνεργάτη, αλλά και έναν άμεσο ανταγωνιστή στην πώληση όπλων και συστημάτων- αυτό αποδεικνύεται από την περίπτωση του Fremm στην Αίγυπτο, αλλά και από τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για ναυτικές μονάδες που επιθυμεί το Πεντάγωνο.

Κατά δεύτερον, η Fincantieri εισέρχεται σε μια παράδοξα κερδοφόρα αγορά όπως η ελληνική, η οποία, παρά την εύθραυστη οικονομική της κατάσταση, έχει επενδύσει πάρα πολλά δισεκατομμύρια στην πολεμική βιομηχανία και η οποία, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, επέκτεινε περαιτέρω τις πιστώσεις για άμυνα ακριβώς λόγω των εντάσεων με την Άγκυρα.

Αποτελέσματα που αυτή τη στιγμή καθιστούν σαφές ότι η Ιταλία παίζει ένα πολύ λεπτό παιχνίδι και στην ανατολική Μεσόγειο. Ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι όπου οι σχέσεις με την Τουρκία, με την οποία η Ιταλία έχει επίσης σχέσεις στρατιωτικού τύπου, προστίθενται σε εκείνες με την Ελλάδα, τόσο ως εταίρος του ΝΑΤΟ όσο και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ιταλία ήταν πάντα πρόθυμη να επαναλάβει την υποστήριξή της στα ελληνικά δικαιώματα χωρίς να κλείνει ποτέ την πόρτα για διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα. μια διπλωματική επιλογή σίγουρα λόγω διαφόρων ενδεχόμενων καταστάσεων, τόσο οικονομικής όσο και στρατηγικής φύσης, αλλά η οποία συνέβαλε επίσης στην αποτροπή να  παγιδευτεί η Ρώμη σε μια μονομαχία με κίνδυνο να βλάψει τα εθνικά της συμφέροντα…»

ΠΗΓΗ: insideover.it, άρθρο του Lorenzo Vita – L’Italia sfida la Francia: trattative in corso per vendere navi alla Grecia

 Ιδού οι λόγοι: Γιατί το Ισραήλ δέχθηκε την πώληση των αμερικανικών F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: