Ιδού οι λόγοι: Γιατί το Ισραήλ δέχθηκε την πώληση των αμερικανικών F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

FILE PHOTO: Αμερικανικά και ισραηλινά F-35 σε άσκηση πάνω από περιοχές του νοτίου Ισραήλ. Φωτογραφία via Twitter, @thef35




Στο άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας La Tribune (κείμενο Michel Cabirol) εξηγούνται οι λόγοι που οδήγησαν το Ισραήλ να δώσει το πράσινο φως για την πώληση των πενήντα (50) F-35 συνολικής αξίας 10 δις δολαρίων από την αμερικανική εταιρεία οπλικών συστημάτων Lockheed Martin στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι λόγοι είναι τρεις:

Α. Η επιβεβαίωση των ΗΠΑ πως θα διατηρηθεί η ανωτερότητα της στρατιωτικής τεχνολογίας του Ισραήλ σε σχέση με τις την αντίστοιχη των αραβικών χωρών.

Στο σημείο αυτό το Ισραήλ φαίνεται να έχει διαπραγματευτεί τη διατήρηση της εναέριας ανωτερότητάς του ακόμα και σε περίπτωση μεταβολής των δεδομένων όσον αφορά τις συμμαχίες στην περιοχή.

Παράλληλα, τέθηκε υπόψη της Washington μια λίστα στρατιωτικού υλικού, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αγορά από το κράτος του Ισραήλ 22 ελικοπτέρων  V-22 και 25 ακόμα F-35.

Β. Η στρατηγική του περιορισμού του Ιράν, η οποία εξασφαλίζει την ενότητα των σχέσεων των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των ΗΑΕ.

Επιπλέον, αυτή η στρατηγική ευνοεί την πώληση αμερικανικών και ισραηλίτικων όπλων στη Μέση Ανατολή με σκοπό τον περιορισμό της ισχύος της Τεχεράνης, ενώ παράλληλα εμποδίζει την πώληση κινεζικών και ρωσικών οπλικών συστημάτων στις χώρες της περιοχής αυτής.

Γ. Το άνοιγμα της ισραηλινής βιομηχανίας όπλων στην αγορά των αραβικών χωρών.

Αναφέρεται ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα ΗΑΕ μέσω της αγοράς από την αραβική χώρα των πενήντα (50) F-35 είναι απαραίτητη για να υπάρξουν προοπτικές δραστηριοποίησης στις χώρες του αραβικού κόσμου σε επιχειρήσεις του ισραηλινού κράτους που προς το παρόν έχουν είτε μηδενική είτε διακριτική παρουσία εκεί.

ΠΗΓΗ: La Tribune, Michel Cabirol – F-35 aux Emirats Arabes Unis : le drôle de jeu entre les Etats-Unis et Israël

Η επιστροφή των γαλλικών RAFALE στο FIR Αθηνών, η συνάντηση με τα «μπλε φτερά» και η «Mavi Vatan»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: