«Κατασκοπεία» στο προεδρικό Μέγαρο: Πειθαρχικά μέτρα για διαρροές και κωδικοί που δεν άλλαξαν

File photo: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον πρώτο επίσημο εορτασμό του Αγίου Γεωργίου του Φουστανελά, προστάτη της Προεδρικής Φρουράς. ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠτΔ / ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΟΛΟΠΟΥΛΟΣ




Ένας κωδικός email που δεν άλλαξε και η αποστολή επικριτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων κατά της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου έχουν ταράξει τα ήρεμα νερά του προεδρικού Μεγάρου στην Ηρώδου Αττικού.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, εντοπίστηκε πρόβλημα στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της Προεδρίας καθώς δεν είχαν αλλάξει οι κωδικοί του email όταν ανέλαβε η κυρία Σακελλαροπούλου, όπως θα έπρεπε να έχει συμβεί κανονικά.

Το γεγονός που επέτρεπε σε όποιον, επί προεδρίας Προκόπη Παυλόπουλου είχε τους κωδικούς να παρακολουθεί «απρόσκοπτα» την ηλεκτρονική αλληλογραφία του προεδρικού Μεγάρου αποκαλύφθηκε όταν η γραμματέας της προεδρίας που δεν είχε αλλάξει προώθησε από το γραφείο της και με τον υπηρεσιακό της λογαριασμό, σε φιλικό της πρόσωπο, email που περιείχε δημοσίευμα με ειρωνικό σχόλιο κατά της κυρίας Σακελλαροπούλου. Αυτό της απάντησε «καλά της κάνουν» αλλά το απαντητικό email κοινοποιήθηκε προφανώς κατά λάθος και σε άλλες υπηρεσίες της Προεδρίας με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός.

Αρχικά διεξήχθη προφορική έρευνα και επικεντρώθηκαν οι ευθύνες σε δύο υπαλλήλους της Προεδρίας της Δημοκρατίας: Την ιδιαιτέρα γραμματέα του κ. Παυλόπουλου και τον υπεύθυνο των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Στη συνέχεια, ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου της ΠτΔ Ηλίας Νάτσιος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Προηγουμένως, όμως, ο κ. Νάτσιος είχε καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση του απορρήτου των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και δεδομένων της ΠτΔ.

Μετά από αυτό, τα δύο εμπλεκόμενα πρόσωπα κλήθηκαν και κατέθεσαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Στο μεταξύ, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες διεξήχθη έλεγχος στον σκληρό δίσκο και στα ηλεκτρονικά μηνύματα του υπολογιστή της γραμματέως.

Παράλληλα, συνεδρίασε το τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από έναν δικαστικό λειτουργό του ΣτΕ και δύο υπαλλήλους της Προεδρίας, και επέβαλε στη μέν γραμματέα την πειθαρχική ποινή του προστίμου στέρησης αποδοχών 4 μηνών και στον πληροφορικάριο την ποινή της στέρησης αποδοχών 2 μηνών.

Το Πειθαρχικό καταλόγισε στην τέως γραμματέα ευθύνες για το ότι δεν προστάτεψε την ασφάλεια και το απόρρητο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, καθώς μετά την αποχώρηση του κ. Παυλόπουλου δεν άλλαξε τους κωδικούς πρόσβασης. Η ίδια αποποιήθηκε την κατηγορία ρίχνοτνας στην ευθύνη στον συγκατηγορούμενό της .

Από την άλλη πλευρά ο υπεύθυνος των πληροφοριακών συστημάτων της προεδρίας υποστήριξε ότι δεν του δόθηκε εντολή να αλλάξει τους κωδικούς στο ηλεκτρονικό σύστημα και ότι από μόνος του δεν μπορούσε να λάβει πρωτοβουλία να κάνει κάτι τέτοιο.

Στο μεταξύ, μετά την ΕΔΕ και πριν από την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ο πληροφορικάριος για λόγους ευθιξίας παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του. Ανεξαρτήτως αυτού, η αρμόδια ΔΟΥ τού ζητάει να επιστρέψει στο ταμείο της Προεδρίας δύο μισθούς που είχε λάβει, πριν από την παραίτησή του, σε εκτέλεση της πειθαρχικής ποινής που του επιβλήθηκε.

Ταυτοχρόνως, η γραμματέας αποσπάστηκε στο νέο γραφείο του κ. Παυλόπουλου, το οποίο ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας ενοικίασε προτού ακόμη λήξει η θητεία του.

Η συνέχεια της υπόθεσης αυτής προσεχώς, τόσο την Ποινική όσο και τη Διοικητική Δικαιοσύνη.

HJ με πληροφορίες από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Πρώτη «παραίτηση» λοιμωξιολόγου από τα ιατρο – τηλεπαράθυρα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: