Lockdown Μαρτίου 2020 εισηγείται ο Κικίλιας: Τεράστια η πίεση στα νοσοκομεία, έκρηξη στα αστικά λύματα

File Photo: Βόλτα στν αρχαία Aγορά στις 31 Ιανουαρίου 2021.EPA/ORESTIS PANAGIOTOU




Σημάδια εντεινόμενης πίεσης στις ΜΕΘ παρουσιάζει η υγειονομική κατάσταση της χώρας καθώς τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπερνούν εις το διπλάσιο τα εξιτήρια, ενώ συναγερμό προκαλεί και η ιχνηλάτηση στα λύματα της Αττικής.

Μάλιστα τις πληροφορίες ότι οι σκέψεις για σκληρό lockdown ακόμη και τριών εβδομάδων έχουν επανέλθει στο τραπέζι, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος σε δηλώσεις του πριν από λίγο στο OPEN ξεκαθάρισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.

Οσον αφορά την ισορροπία εισαγωγών εξιτηρίων: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, καταγράφηκαν 622 εισαγωγές και μόλις 296 εξιτήρια. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν δύο άτομα στα νοσοκομεία και βγαίνει μόνο ένας, ρυθμός που εάν συνεχιστεί γίνεται εύκολα κατανοητό ότι τα νοσοκομεία γρήγορα θα γεμίσουν ξανά.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή είχαμε 232 εισαγωγές και 126 εξιτήρια, το Σάββατο 225 εισαγωγές και 122 εξιτήρια και την Κυριακή είχαμε 165 εισαγωγές και τα εξιτήρια ήταν 48 και αυτό γιατί συνήθως Κυριακές δεν δίνονται τόσα πολλά εξιτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από 3 βδομάδες είχαμε περίπου 100 εισαγωγές την ημέρα και πριν από 2 βδομάδες περίπου 150 εισαγωγές την ημέρα.

Στο λεκανοπέδιο και το χθεσινό 24ωρο συνεχίστηκαν σταθερά οι εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία. Έγιναν 123 νέες εισαγωγές, το 60% του συνόλου των ημερήσιων εισαγωγών λόγω κορωνοϊού στην επικράτεια, στοιχείο ενδεικτικό για το πως η επιδημία κινείται στην Αττική αλλά και πως μπορεί να «οδηγήσει» το νέο κύμα σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικά, στο Τζάνειο κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτούν 16 ασθενείς λόγω κορωνοϊού, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας άλλοι 17, στο Λαϊκό 22 ασθενείς και στο «Σωτηρία» που είναι αποκλειστικά νοσοκομείο κορωναϊού άλλοι 26 ασθενείς. Το τελευταίο έχει και την αρνητική πρωτιά νοσηλευομένων με λοίμωξη covid-19 λόγω της αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με κορωναϊό – χθες νοσήλευε συνολικά σε απλές και ΜΕΘ κλίνες 277 ασθενείς.

Συνολικά στην Αττική νοσηλεύονται 769 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 173 σε κλίνες ΜΕΘ.

Επιστρέφει το σενάριο σκληρού lockdown

Οι ειδικοί της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται αύριο, Τετάρτη, να ξεκινήσουν να μελετούν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να αποφανθούν σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα. Κατά τη συνήθη τακτική, η μελέτη των στοιχείων κρατά δύο ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη) ώστε την Παρασκευή η μεγάλη επιτροπή των 32 ειδικών να εισηγηθεί πιθανώς νέα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά το σενάριο για ένα γενικό lockdown, δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και οι επιστήμονες που επιμένουν πως θα πρέπει η χώρα να κλείσει για τρεις εβδομάδες για να «καθαρίσει» από την αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να επανέλθουν πολλές οικονομικές δραστηριότητες όπως είναι η εστίαση που τείνει να καταρρεύσει πλήρως.
Μάλιστα πολλοί εκτιμούν ότι τα επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα δεν ήρθαν τυχαία τώρα, αφού υπάρχει προετοιμασία για πλήρες κλείσιμο της χώρας και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενισχυθούν δεόντως οι διάφοροι κλάδοι.

Εξόχως ανησυχητικές είναι και οι ενδείξεις από τι ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Αττικής.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκε αύξηση 205% του εβδομαδιαίου μέσου όρου του ιικού φορτίου σε σύγκριση με την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου. Και εκείνη την ημέρα είχε καταγραφεί αύξηση 80% σε σύγκριση με την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.

Παρατηρήθηκε δηλαδή μια σταδιακή αύξηση του ιικού φορτίου από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και για τις επόμενες έξι εβδομάδες και στη συνέχεια μια απότομη κλιμάκωση, σημειώνει (σε ρεπορτάζ της Τασούλας Καραϊσκάκη) η εφημερίδα «Καθημερινή».

«Το ίδιο φαινόμενο είχε καταγραφεί και το φθινόπωρο. Και τότε είχε σημειωθεί μια σταδιακή αύξηση και στη συνέχεια μια απότομη κορύφωση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου. Είναι ξεκάθαρο. Βρισκόμαστε μπροστά στο τρίτο κύμα», σημειώνει στην ίδια εφημερίδα ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Το ιικό αυτό φορτίο προέρχεται τόσο από ασυμπτωματικούς όσο και από συμπτωματικούς φορείς του ιού. Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα, το 55% και άνω των φορέων του κορωνοϊού είναι ασυμπτωματικοί. Δηλαδή, αναμένουμε να εμφανίσει συμπτώματα περίπου το 40% των θετικών στον ιό πολιτών, από τους οποίους μόνο ένα 10% θα πάει στο νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι θα είναι ολιγοσυμπτωματικοί και ενδεχομένως δεν θα καταγραφούν. Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα θα αποτυπωθεί σε κρούσματα από τη στιγμή που θα αυξηθούν τα τεστ στο πεδίο και ένα ποσοστό των φορέων θα παρουσιάσει συμπτώματα».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο, άτομα με 38 πυρετό και χαμηλές τιμές οξυγόνου στο αίμα να μην δηλώνουν τα συμπτώματα αυτά στον ΕΟΔΥ προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ, υπό τον φόβο του στιγματισμού.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ, Πρώτο Θέμα, Καθημερινή, Εθνος

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Σε συναγερμό οι επιστήμονες, καλπάζει ο ιός: Ανεβάζει ταχύτητα το εγχείρημα του εμβολιασμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: