Σε συναγερμό οι επιστήμονες, καλπάζει ο ιός: Ανεβάζει ταχύτητα το εγχείρημα του εμβολιασμού

Έντονη συννεφιά στο Ναύπλιο, που είναι έρημο από κόσμο. Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Καλπάζει το τρίτο κύμα της πανδημίας, μετέδωσε χθες το βράδυ το MEGA, με τα κυβερνητικά στελέχη να παραδέχονται ότι ο ιός σπάει κάθε φράγμα μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι ειδικοί ήδη ομιλούν ακόμη και για την ανάγκη ενός γενικευμένου lockdown 3 εβδομάδων.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική σε συνδυασμό με τις εικόνες συνωστισμού του Σαββατοκύριακου έχουν τρομάξει τους ειδικούς και την κυβέρνηση καθώς αναμένεται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας ενώ και ο νέος μεταλλαγμένος κορωνοϊός από την Μεγάλη Βρετανία πολλαπλασιάζεται στην χώρα με ταχύτατους ρυθμούς φτάνοντας μέχρι τώρα τα 403 κρούσματα μέσα σε λίγες ημέρες.

Η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην κινητικότητα και τους περιορισμούς δεν φαίνεται να λειτουργεί καθώς τα στοιχεία που λαμβάνουν καθημερινά στα χέρια τους οι ειδικοί δείχνουν πως μπορεί σύντομα να χρειαστεί η επιβολή μιας γενικευμένης σκληρής καραντίνας τουλάχιστον 3 εβδομάδων.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαϊδης μίλησε στο Μεγάλο Κανάλι κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι η κατάσταση στην Αττική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς ο κ. Θωμαίδης δήλωσε:

«Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου.Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%».

«Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαίοτητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη», σημείωσε ερωτηθείς για τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα.

«Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο», διευκρίνισε.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της COVID-19 για τις ηλικίες 60-64 και 75 έως 79, όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών.

Την ίδια στιγμή, ανεβάζει ταχύτητα το εγχείρημα του εμβολιασμού στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών.

Ειδικότερα, στην οριστικοποίηση της συμφωνίας με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech, για την προμήθεια επιπλέον 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται πως η Ε.Ε. εξασφάλισε 300 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου πέρσι τον Νοέμβριο και στις 8 Ιανουαρίου ανακοίνωσε μια προκαταρκτική συμφωνία για άλλες τόσες, για την οποία ήταν σε εκκρεμότητα η διαπραγμάτευση για τους όρους του νέου συμβολαίου. Όπως ανακοίνωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters, «η Επιτροπή ενέκρινε τη νέα σύμβαση σήμερα».

ΕΞΑΛΛΟΥ: Σε 638 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 25 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 5997. Παράλληλα, σε 276 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

  • Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για τους 60 έως 64 ετών ανοίγει στις 10 Φεβρουαρίου και για τους 75 έως 79 στις 12 Φεβρουαρίου.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 410.000 πολίτες, ποσοστό 3,9% του πληθυσμού και, όπως είπε, ήδη έχουν παραλειφθεί οι πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της Astra Zeneca.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα 60-64 με το εμβόλιο αυτό στη χώρα μας, θα ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου, ανέφερε και εξήγησε πως θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα που θα αφορά αποκλειστικά εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, διαδικασία που θα κινείται παράλληλα με το σύστημα εμβολιασμών που ήδη έχει δρομολογηθεί.

Μάλιστα, για την ηλικιακή ομάδα από 75 έως 79 ετών ο στόχος είναι να ξεκινήσει εμβολιασμός στις 15 Φεβρουαρίου. Τα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα αυξηθούν, καθώς ανοίγουν τμήματα στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, στα κτίρια της Helexpo στην Αθήνα και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κύριος Θεμιστοκλέους, στόχος είναι να ενεργοποιηθούν άμεσα 750 εμβολιαστικά κέντρα τον Φεβρουάριο και μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες των ηλικιακών ομάδων από 60 έως 64 και από 75 έως 79, οι οποίοι ανέρχονται περίπου σε 1 εκατομμύριο.

Αναφερόμενος στην εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών, είπε ότι αυτή βρίσκεται σε ποσοστό 73% όσον αφορά τους γιατρούς και 50% όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό και υπενθύμισε ότι οι υγειονομικοί παραμένουν σε προτεραιότητα όποτε επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.

Σε ερώτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είπε ότι ο στόχος του είναι να διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολιτών και σε συμπληρωματική που αφορούσε τη μη τήρηση της σειράς προτεραιότητας στον εμβολιασμό, τόνισε ότι «η διαφάνεια είναι πυλώνας του σχεδίου μας και η Αρχή Διαφάνειας ελέγχει όλα τα αρχεία μας. Αν γίνουν παρακάμψεις, όσοι τις κάνουν θα τιμωρηθούν» κατέληξε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

  • Θεοδωρίδου: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της Astra Zeneca. Σύντομα θα κριθεί εάν θα χορηγηθεί και στους άνω των 65 ετών

Εάν το εμβόλιο της Astra Zeneca αποδειχθεί αποτελεσματικό και στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, θα μπορεί να γίνεται και σ’ αυτούς, τόνισε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως «πιστεύουμε ότι το εμβόλιο αυτό θα είναι αποτελεσματικό και στους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά οι μελέτες που έγιναν, περιελάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων άνω των 65 ετών, οπότε δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους σε αυτές τις ομάδες».

Σύντομα όπως είπε, θα έχουμε αποτελέσματα και για αυτές τις ηλικιακές ομάδες, οπότε αν είναι θετικά, το εμβόλιο θα μπορεί να ενταχθεί στον προγραμματισμό και για τον δικό τους εμβολιασμό. Σε κάθε περίπτωση, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πρόκειται για ένα εμβόλιο ασφαλές, που παράγει αντισώματα και είναι αποτελεσματικό.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, υπενθύμισε την απόφαση της επιτροπής, να γίνεται ο εμβολιασμός σε πρώτη φάση, στις ηλικίες των 18 έως 64 ετών στη χώρα μας, και από την πρώτη μέχρι την δεύτερη δόση να μεσολαβούν 12 εβδομάδες. «Όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, τόσο μεγαλύτερο είναι και το επίπεδο αντισωμάτων που αναπτύσσονται με τον εμβολιασμό», επισήμανε.

Αναφερόμενη σε ένα άλλο ζήτημα που αφορά την γονιμότητα, είπε ότι αυτή δεν επηρεάζεται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας από τον εμβολιασμό, και είναι αθώα η χορήγηση του εμβολίου σε σχέση με την παραπληροφόρηση που υπάρχει.

Η ίδια μίλησε για δύο επιδημίες: αυτήν της COVID-19 και την “επιδημία της υπερπληροφόρησης”, όπως είπε, η οποία δημιουργεί φόβο, άγχος και ανασφάλεια. «Η πρώτη επιθυμία θα αντιμετωπιστεί με τον εμβολιασμό. Για τη δεύτερη, καλό θα ήταν να έχουμε στο μυαλό μας το ‘παν μέτρον άριστον’».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης στον υπάρχοντα εμβολιασμό. είπε ότι προς το παρόν αυτά είναι σενάρια. Ωστόσο διευκρίνισε ότι «παρακολουθούν οι επιστήμονες την ανοσία, κι αν δουν ότι μειώνονται τα αντισώματα, ίσως χρειαστεί μία επαναληπτική δόση στο μέλλον όπως γίνεται με το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο περιλαμβάνει τα νέα στελέχη του ιού κάθε χρόνο».

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είπε πως το ενδεχόμενο αυτό έχει αρχίσει να απασχολεί ήδη αρκετές χώρες. Μάλιστα, οι σκανδιναβικές, όπως εξήγησε, βρίσκονται στο σχεδιασμό ενός τέτοιου πιστοποιητικού.

«Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, είναι ένα ζήτημα το οποίο παρακολουθούμε» είπε, αλλά ξεκαθάρισε ότι «τα εμβόλια δεν είναι υποχρεωτικά στη χώρα μας και δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο». Τέλος, σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τις αποκλίσεις στις αποφάσεις ορισμένων χωρών για το εμβόλιο της Astra Zeneca (καθώς κάποιες, όπως και η χώρα μας, θα το χορηγούν στους κάτω των 64 ετών, ενώ άλλες αποφάσισαν να το χορηγούν σε πληθυσμό κάτω των 55 ετών κι άλλες στους κάτω των 70 ετών) τόνισε ότι η κάθε χώρα κάνει τον δικό της σχεδιασμό, ανάλογα με τον πληθυσμό της και άλλα δεδομένα. «Οι διαφοροποιήσεις είναι αποδεκτές από όλες τις χώρες» κατέληξε.

  • 638 νέα κρούσματα, 276 διασωληνωμένοι, 25 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 638 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 164.575, εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6.045 (3,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52.595 (61%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 276 άτομα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. Οι 198 (71,7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85,9% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ, από την αρχή της πανδημίας, έχουν εξέλθει 1.169 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.997 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.525 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Η κατανομή των κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

44 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

38 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

57 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

3 κρούσματα στην Π.Ε Δυτικής Αττικής

80 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

50 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών

47 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

2 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων

80 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε.Αργολίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

39 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

46 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ευρυτανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

2 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

7 κρούσματα στην Π.Ε.Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε Θάσου

7 κρούσματα στην Π.Ε Ιωαννίνων

6 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

9 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλλονίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

4 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε Λευκάδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Νάξου

1 κρούσμα στην Π.Ε.Ξάνθης

2 κρούσματα στην Π.Ε Πέλλας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας

11 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνου

1 κρούσμα στην Π.Ε Ροδόπης

4 κρούσματα στην Π.Ε.Σάμου

2 κρούσματα στην Π.Ε Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε Τρικάλων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε Φωκίδας

8 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

2 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

12 κρούσματα υπό διερεύνηση

  • Κοντοζαμάνης: «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το τρίτο κύμα»

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και η μάχη που δίνεται, θα συνεχιστεί, δήλωσε από το Ηράκλειο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, που πραγματοποιεί από το πρωί διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη, με στόχο να συναντήσει και να ανταλλάξει απόψεις με διοικητές νοσοκομείων και το προσωπικό που δίνει από την πρώτη γραμμή τη μάχη με την Covid-19. Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι η χώρα μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να βρίσκεται ψηλά στο χάρτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πρόληψης Νοσημάτων, καθώς εμφανίζει και πράσινα σημεία στον επιδημιολογικό χάρτη και πως με την τήρηση των μέτρων και τον εμβολιασμό «όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση».

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, είπε ότι στη χώρα μας, που έχει διασφαλίσει τα εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού, διεξάγεται ομαλά. Επανέλαβε την αποτελεσματικότητά του διευκρινίζοντας ότι στην Κρήτη τις επόμενες ημέρες θα αναπτυχθούν περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές.

«Με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει, θα αναπτυχθούν 1.018 εμβολιαστικές γραμμές σε όλη την Επικράτεια και 73 στην Κρήτη. Όσο έρχονται εμβόλια τόσο θα ανοίγουν τα εμβολιαστικά κέντρα, δεν υπάρχει θέμα έλλειψης εμβολίων και μάλιστα το έχουμε πει σε ό,τι αφορά το εμβόλιο που έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε, για κάθε πρώτη δόση που γίνεται, κρατάμε και τη δεύτερη, για να είμαστε σίγουροι ότι ο συμπολίτης μας θα θωρακιστεί πλήρως, ακόμη και στο ενδεχόμενο να υπάρξει μελλοντικό πρόβλημα σε σχέση με την παράδοση εμβολίων» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας που ξεκαθάρισε ότι τα εμβόλια της AstraZeneca αρχικά θα γίνουν σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι στόχος είναι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού που θα δώσει τη δυνατότητα να χτιστεί το τοίχος ανοσίας και, όπως και στην Κρήτη, έτσι και στην υπόλοιπη Ελλάδα να ανοίξει η τουριστική περίοδος και η οικονομική δραστηριότητα να επιστρέψει στην κανονικότητα.

«Προτεραιότητά μας είναι, στο σύνολο της χώρας να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι εμβολιασμοί. Αυτό εξαρτάται από τις παραδόσεις των εμβολίων. Όπως γνωρίζετε, υπήρχαν ζητήματα με κάποιες παραδόσεις όπου εξομαλύνθηκαν. Χθες παραλάβαμε τα εμβόλια της AstraZeneca και έρχονται και άλλα εμβόλια κατόπιν έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και με τον τρόπο αυτό μεγαλώνει και η παραγωγική δυνατότητα των φαρμακευτικών εταιρειών, έτσι ώστε τους επόμενους μήνες να περιμένουμε αυξημένες παραδόσεις εμβολίων”.

“Υπάρχει συγκεκριμένος καθορισμός προτεραιοτήτων στο ποιος θα κάνει το εμβόλιο και ο καθορισμός αυτός γίνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Υπάρχει σχέδιο για το ποιες ομάδες κατά προτεραιότητα θα εμβολιάζονται και θέλουμε ο προγραμματισμός αυτός να συνεχιστεί και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το κρίσιμο αυτό ποσοστό του πληθυσμού, για να ανοίξει ο τουρισμός» συμπλήρωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Για την εικόνα της Κρήτης είπε ότι μέχρι στιγμής έδειξε ότι ο συντονισμός είχε επιτυχία, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ΕΣΥ από την αρχή της πανδημίας.

«Η πανδημία μας έδωσε την ευκαιρία να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, μας έδωσε την ευκαιρία να ξεπεράσουμε στρεβλώσεις και ελλείψεις του παρελθόντος. Στην Κρήτη το 2020 είχαμε την προκήρυξη 127 θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού, ενώ την περασμένη εβδομάδα προκηρύξαμε 95 επιπλέον θέσεις μόνιμου προσωπικού, εκτός από αυτές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο προγραμματισμός στην αρχή της κρίσης ήταν 2.500 άτομα και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 7.500 προσλήψεις σε επικουρικό προσωπικό» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και ανέφερε ότι ενισχύονται δομές, εκσυγχρονίζονται υποδομές και αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός. Για την Κρήτη είπε ότι υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία 25 επιπλέον θέσεων σε ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά το τρίτο κύμα ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και στην Κρήτη και ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα, παρακολουθούνται και η χώρα είναι έτοιμη ενόψει ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει, έχουμε δρόμο ακόμη να κάνουμε και δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Πολλές περιοχές είναι στο “ κόκκινο” τις τελευταίες ημέρες καθώς υπάρχει αύξηση στα κρούσματα. Δεν είμαστε στο τρίτο κύμα, τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τα στοιχεία που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να είμαστε προετοιμασμένοι. Έχουμε προετοιμαστεί για το τρίτο κύμα τόσο σε προσωπικό όσο σε υποδομές και εξοπλισμό. Η χώρα μας πρώτη φορά έχτισε ένα στρατηγικό εθνικό απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας, ώστε εφόσον υπάρχει παγκόσμια ζήτηση, εμείς να έχουμε τα μέσα προστασίας για να μπορέσει το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού να παρέχει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του» συμπλήρωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας μετά το Ηράκλειο θα επισκεφθεί τον Άγιο Νικόλαο, ενώ αργά το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Ρέθυμνο και εν συνεχεία τα Χανιά, όπου θα ολοκληρώσει αύριο τις συναντήσεις του.

Συγκλονίζουν και προκαλούν απέραντο θυμό οι καταγγελίες των ηθοποιών: Τα ίδια στο τραγούδι και στα κανάλια;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: