Βήμα για τον συμβιβασμό μεταξύ Ε.Ε. και AstraZeneca: Επιδρομή στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Βέλγιο

Φοβερός ο τρόπος της υποδοχής του αεροπλάνου, που μετέφερε εμβόλια της AstraZeneca στη Βραζιλία. Το στιγμιότυπο είναι από το αεροδρόμιο Antonio Carlos Jobim στο Ρίο Ιανέιρο. EPA, Fabio Motta




Ένα βήμα έκαναν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η AstraZeneca για να βρεθεί συμβιβασμός στο θέμα των εμβολίων — αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουν.

Μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Κομισιόν και της AstraZeneca φαίνεται ότι έχει γίνει ένα βήμα. Ωστόσο, ακόμη υπάρχει απόσταση, όπως είπε ευρωπαίος αξιωματούχος -και φαίνεται και στις χτεσινές αναρτήσεις στο Τουίτερ της Επιτρπόπου Υγείας- και χρειάζονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις, μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες.

Είναι θετικό το ότι προσήλθε ο επικεφαλής της ΑstraΖeneca, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος, ισχυρίζεται ο αξιωματούχος. Φαίνεται ότι ο επικεφαλής της εταιρείας είπε χτες πως θα σταλούν περισσότερα από 31.000.000 εμβόλια, αλλά σαφείς αριθμοί δεν υπάρχουν ακόμη.

Παράλληλα, κατ’ αρχήν η εταιρεία δέχτηκε να δοθεί στη δημοσιότητα το συμβόλαιο, αλλά η ευρωπαϊκή πηγή εξήγησε ότι ακόμη χρειάζονται συζητήσεις, διότι υπαρχουν ευαίσθητες λεπτομέρειες που πρέπει να αανφερθούν και αυτές δεν έχουν σχέση με την συμφωνία καθεαυτή αλλά με την προστασία των εμβολίων.

Η AstraZeneca είναι έτοιμη να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιό της με την Ε.Ε. για το εμβόλιο κατά της COVID-19

Η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca είναι έτοιμη να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο παραδόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπεύει σήμερα, Παρασκευή, να κάνει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποια ευαίσθητα τμήματα θα απαλείψει, ανέφερε η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγή της ΕΕ σύμφωνα με την οποία, ενώ η AstraZeneca δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 που αναμένονταν το πρώτο τρίμηνο, οι ποσότητες θα υπερβαίνουν σημαντικά τα 31 εκατομμύρια δόσεις που είχαν νωρίτερα αναφερθεί.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν αντεγκλήσεις ανάμεσα στη φαρμακευτική εταιρία και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όταν έγινε γνωστό ότι η AstraZeneca δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τους υπεσχημένους στόχους για τις παραδόσεις εμβολίων.

Πάντως, η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca υπεραμύνθηκε της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της κατά του νέου κορονοϊού σε ανθρώπους άνω των 65 ετών μετά τη γερμανική σύσταση να μην χρησιμοποιείται παρά μόνο για ανθρώπους ηλικίας από 18 έως 64 ετών.

«Οι τελευταίες αναλύσεις (…) στηρίζουν την υπόθεση μιας αποτελεσματικότητας του εμβολίου στην ομάδα των άνω των 65 ετών», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανοσουηδικού ομίλου, εν αναμονή μιας απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων «τις προσεχείς ημέρες» (σ.σ. σήμερα, Παρασκευή).

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου και για τους ηλικιωμένους, υπογράμμισε από την πλευρά του πως η βρετανική αρχή για τα προϊόντα υγείας έκρινε πως το εμβόλιο είναι «πολύ καλό και αποτελεσματικό» και πως προσφέρει «υψηλό βαθμό προστασίας».

De Standaard: Έρευνα στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca κατόπιν αιτήματος της Κομισιόν

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο αναφέρει η βελγική εφημερίδα De Standaard και συμπληρώνει ότι αυτό επιβεβαιώνεται από το γραφείο του υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με το γραφείο του Υπουργού Υγείας.

Η επιθεώρηση, σημειώνει η De Standaard, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, “έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα”, λέει εκπρόσωπος του Βαντενμπρούκε προσθέτοντας ότι «Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το άρθρο, θα συνταχθεί έκθεση το συντομότερο δυνατό, αν και μπορεί να απαιτηθούν «μερικές ημέρες».

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βερολίνο, Germany – Λονδίνο, United Kingdom – Βρυξέλλες, Belgium

Σοβαρό πρόβλημα για το Ισραήλ: Έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά μολύνθηκαν ξανά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: