Το «Harrod’s της Ερμού» τρομάζει τους επιστήμονες: Παίζουμε με τη φωτιά, λέει ο Σύψας

Δημοτικοί αστυνομικοί επιβλέπουν την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των πολιτών που επισκέπτονται την οδό Ερμού στο εμπορικό κέντρο των Αθηνών, κατά την διάρκεια της πρώτης Κυριακής επαναλειτουργίας καταστημάτων λιανικής, Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Επιφυλάξεις για το κατα πόσον πρέπει να διατηρηθεί, ως έχει, το άνοιγμα της αγοράς αρχίζουν να διατυπώνουν οι ειδικοί.

Τροχειοδεικτική είναι η άποψη που εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας (μιλώντας στο Mega)ο οποίος αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού που κατεγράφησαν τις προηγούμενες ημέρες έξω από καταστήματα και σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας συνέστησε να ληφθούν μέτρα κατά της κινητικότητας εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Η επιδημία είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση από την επιτροπή λοιμωξιολόγων για κλείσιμο της αγοράς. «Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Είχαμε δει τα Χριστούγεννα στο Harrod’s και δείτε τώρα που είναι το Λονδίνο. Οι εικόνες της Ερμού δεν μας δείχνουν αποστάσεις αλλά συνωστισμό», είπε.

Ο ίδιος δήλωσε πως η αύξηση της κινητικότητας θα φέρει και άμεση αύξηση των κρουσμάτων, ενώ μιλώντας για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων δήλωσε πως τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα. Ο κ. Σύψας υπογράμμισε επίσης πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.

Σαν να μην έχουμε μπλουζάκια…

Στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην οδό Ερμού  αναφέρθηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως οι εικόνες αυτές ήταν «σαν να μην έχουμε μπλουζάκια».

Μιλώντας στο OPEN TV, η κυρία Παγώνη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να κλείσουν ξανά τα καταστήματα, ωστόσο «το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξαντλημένο». Παράλληλα, πρόσθεσε πως, λόγω αυτής της κινητικότητας, «τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αυξήσουμε τα τεστ. Τα τεστ της Κυριακής ήταν πολύ λίγα».

Δερμιτζάκης: «Κόφτης» στα SMS

Για το ενδεχόμενο να μπει κόφτης στο SMS με αριθμό 2 που αποστέλλεται στο 13033 για αγορές στα καταστήματα έκανε λόγο ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κάποιοι σβήνουν το SMS και στέλνουν νέο, ενώ είναι έξω, «ανανεώνοντας» το δίωρο που τους επιτρέπεται, είτε γιατί δεν έχουν προλάβει να ψωνίσουν, είτε για άλλο λόγο.

«Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από το σχεδιασμό της επιτροπής. Όταν αντί για 2 ώρες κάποιος είναι έξω 6 ώρες, αλλάζει τα όσα είχαμε σχεδιάσει, και αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης» διευκρίνισε.

Σημειώνεται ότι χθες βάσιε των στοιχείων που ανακοινώθηκαν η Αθήνα εξακολουθεί να προηγείται στα νέα κρούσματα κορωνοϊού που έφτασαν χθες στα 334, με την μεγαλύτερη συγκέντρωση ιικού φορτίου να καταγράφεται στα βόρεια προάστια της Αττικής.

Με πληροφορίες, από ΜΕGA. OPEN, ΣΚΑΙ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Προβληματισμός στα όρια πανικού για τα 32 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: