Σιωπηρά και βάσει σχεδίου η Βρετανία προσπαθεί να ξεφορτωθεί Ευρωπαίους πολίτες: Δίνει και bonus

File Photo: Ο Guardian επισημαίνει ότι το σχέδιο επαναπατρισμού των Ευρωπαίων δεν τυγχάνει δημόσιας προβολής. EPA, ANDY RAIN
Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίοι κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σιωπηρά ενταχθεί σε σχέδιο της κυβέρνησης του Λονδίνου που ενθαρρύνει τον επαναπατρισμό τους με καταβολή 2.000 λιρών συν το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων τους προκειμένου να επιστρέψουν στην χώρα καταγωγής τους, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Χωρίς να το δημοσιοποιήσει το Λονδίνο, προσφέρει από 1ης Ιανουαρίου ένα πρόγραμμα εθελοντικής επιστροφής των πολιτών της ΕΕ στις χώρες τους στο πλαίσιο των ρυθμίσεων για τη μετά-Brexit εποχή μερικούς μόνον μήνες πριν εκπνεύσει, στις 30 Ιουνίου, η προθεσμία για κατάθεση αίτησης για απόκτηση ιδιότητας μονίμου κατοίκου στη Βρετανία.

Το πρόγραμμα EU Settlement Scheme της βρετανικής κυβέρνησης, για την αίτηση εγκατάστασης στη Βρετανία, τυγχάνει σημαντικής προβολής, με διαφημίσεις παντού στη Βρετανία. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και για το πρόγραμμα επανεγκατάστασης των Ευρωπαίων πολιτών στις πατρίδες τους, που αποκάλυψε ο Guardian.

Οι πολίτες των χωρών της ΕΕ έχουν σιωπηρά προστεθεί σε όσους αλλοδαπούς προβλέπεται να έχουν οικονομικό κίνητρο αποχώρησης από τη Βρετανία, όπως δηλαδή οι μετανάστες.

Άτομα που εργάζονται στην παροχή βοήθειας σε ευάλωτους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνουν στην εφημερίδα ότι η προσφορά χρημάτων για επανεγκατάσταση  αντιβαίνει στη δεδηλωμένη πρόθεση των βρετανικών αρχών να κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει στο έδαφός της τους πολίτες της ΕΕ.

Παράλληλα, η εφημερίδα επικαλείται μαρτυρίες εργαζομένων σε κυβερνητικές οργανώσεις, αξιωματούχων της ΕΕ αλλά και της βρετανικής κυβέρνησης που αναφέρουν μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση αιτημάτων εγκατάστασης Ευρωπαίων πολιτών, με ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες για όσους είναι περισσότερο ευάλωτοι, ακόμη και άστεγοι.

Πηγή: The Guardian

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

«Δεν είσαι μόνη»: Οι γυναίκες των Βαλκανίων σπάνε τη σιωπή και μιλούν για τη σεξουαλική βία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: