Πόσο γρήγορα μπορεί να κάνει τη διαφορά ο εμβολιασμός; Ας δούμε το παράδειγμα του Ισραήλ…

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έλαβε το εμβόλιο στο νοσοκομείο Sheba Medical Center, στην πόλη Ramat Gan του Ισραήλ. EPA, AMIR COHEN / POOL




Οι πρώτες μελέτες στο Ισραήλ, το οποίο έχει ήδη πετύχει το 26% του εμβολιασμού του πληθυσμού του ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες ηλικίες, δίνουν τα πρώτα στοιχεία για το πόσο γρήγορα μπορεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού να οδηγήσει στην επιστροφή σε αλλαγή των αυστηρών μέτρων για την ανάσχεση του κορωνοϊού.

Τα παραπάνω αναφέρει σε κείμενο του το βρετανικό περιοδικό The Economist.

Πρόσφατη μελέτη (Ran Balicer /Clalit Research Institute, Tel Aviv) η οποία συνέκρινε σε καθημερινή βάση μια ομάδα 200 χιλιάδων ατόμων άνω των 60 ετών που είχαν εμβολιαστεί με παρόμοια ομάδα που δεν είχε εμβολιαστεί, παρατήρησε διαφορά στο ποσοστό μόλυνσης.

Τις πρώτες 12 ημέρες τα ποσοστά των θετικών τεστ ήταν ίδια για τις δύο ομάδες. Τη 13η μέρα, το ποσοστό της εμβολιασμένης ομάδας παρουσίασε ελαφρά μείωση, ενώ τη 14η μέρα τα κρούσματα μειώθηκαν κατά το 1/3.  Στην αρχή, υπήρξε απογοήτευση για τον αργό ρυθμό μείωσης των κρουσμάτων στην εμβολιασμένη ομάδα.

Ωστόσο, συνυπολογίζεται ότι το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech διατίθεται σε δύο δόσεις. Ως εκ τούτου, η πλήρης εικόνα θα υπάρχει μόνο όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο φάσεις του εμβολιασμού αλλά και όταν θα έχουν ενσωματωθεί αποτελέσματα από νεότερες ομάδες.

Τα πρώτα αποτελέσματα στις εισαγωγές για νοσηλεία στο Ισραήλ ήταν πιο δύσκολο να μετρηθούν, δεδομένου του ισχύοντος εθνικού lockdown το οποίο συνεισφέρει στη μείωση της μετάδοσης ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό και της νέας μετάλλαξης του ιού που μεταδίδεται πιο εύκολα.

Μια ένδειξη ότι το εμβόλιο αρχίζει να δημιουργεί «χώρο» στα νοσοκομεία του Ισραήλ προέκυψε μετά τα μέσα Ιανουαρίου, όταν είχε εμβολιαστεί το 40% των ατόμων άνω των 60. Ο αριθμός των βαριά νοσούντων από αυτή την ηλικιακή ομάδα είχε αυξηθεί κατά 30% πριν τις 2 Ιανουαρίου και την εβδομάδα που ακολούθησε.

Ωστόσο, την τρίτη εβδομάδα, το ποσοστό των βαριά νοσούντων άνω των 60 αυξήθηκε μόλις κατά 7%. Αντιθέτως, για τα άτομα ηλικίας 40-55 (τα οποία εμβολιάζονταν με χαμηλότερο ρυθμό εκείνη την περίοδο) το ποσοστό βαριά νοσούντων παρέμεινε σταθερό, με 20-30% αύξηση για τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, ο Eran Segal (Weizmann Institute) εκτιμά ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό στο Ισραήλ αναμένεται να αρχίσουν να μειώνονται στις αρχές Μαρτίου, ακόμα και αν λήξει το lockdown, όπως αναμένεται να γίνει την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Εκτιμάται ότι αν συνεχιστεί ο εμβολιασμός με τον ίδιο ταχύ ρυθμό, το 80% του πληθυσμού  θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Το υπόλοιπο 20% αφορά άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας ή όσους δεν το επιθυμούν.

ΠΗΓΗ: The EconomistHow fast can vaccination against covid-19 make a difference?

Τζο, έλα στο Βερολίνο: Η πρόσκληση της Άγγελας Μέρκελ στον νέο πρόεδρο της Αμερικής…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: