ΚΝΕ: Η πρώτη απάντηση δόθηκε, oι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες, oι μαθητές δεν είναι πειραματόζωα

Μαθητές διαδηλώνουν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που έγινε παράλληλα με τη διαδήλωση της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ με εργασιακά, εκπαιδευτικά και υγειονομικά αιτήματα, Αθήνα Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




«Η πρώτη μαχητική απάντηση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο-σκούπα της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει -ανάμεσα σε άλλα- αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, όρια σπουδών για τους φοιτητές και ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, δόθηκε!

Με συλλαλητήρια και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη φοιτητές και εκπαιδευτικοί έδωσαν μια μικρή μόνο γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, ξεκαθαρίζοντας πως τα σχέδια της κυβέρνησης δε θα περάσουν!» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ.

«Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σαν τον κλέφτη, πίσω από την πλάτη φοιτητών και μαθητών, σε αντιεκπαιδευτικές αλλαγές με τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια κλειστά, κάτι που έχει γίνει πλέον πάγια τακτική των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια» σημειώνει η ΚΝΕ προσθέτοντας ότι «μετά από ένα χρόνο κλειστών σχολών, επιλέγει να αξιοποιήσει τον χρόνο της πανδημίας, ώστε οι φοιτητές να μην αναγνωρίζουν τις σχολές τους, να βρεθούν σε ακόμα χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν! Δεν θα της περάσει!».

Σχετικά με τους μαθητές, η ΚΝΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «η κυβέρνηση επιλέγει να αλλάξει το σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια. Χιλιάδες μαθητές -ιδιαίτερα των πιο φτωχών λαϊκών οικογενειών- θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίων, αφού θα υπάρξει μεγάλη μείωση των εισακτέων».

Επισημαίνει ότι «δρομολογείται και μ’ αυτόν τον τρόπο η περαιτέρω κατηγοριοποίηση, έως και το κλείσιμο Τμημάτων, η υλοποίηση δηλαδή της Έκθεσης Πισσαρίδη, με μονιμοποίηση των τεράστιων ελλείψεων σε καθηγητές και υποδομές των ίδιων των Πανεπιστημίων, κάτι που σημαίνει υποβάθμιση των σπουδών όλων των φοιτητών. Την ίδια περίοδο μόνο τυχαία δεν είναι η περαιτέρω αναγνώριση των Ιδιωτικών Κολλεγίων και ο νέος νόμος για την Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση, που προωθεί την ανήλικη εργασία της μαθητείας στις νέες Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης μετά το Γυμνάσιο».

Η ΚΝΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παίζει κυριολεκτικά με την αγωνία, το άγχος και την πίεση που αισθάνονται οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, εν μέσω πανδημίας» επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι «το γεγονός πως οι αλλαγές στον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δεν θα ισχύσουν φέτος, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση “μέτρησε” τις αντιδράσεις των μαθητών της Γ’ Λυκείου».

Προσθέτει ότι η προώθηση των σχεδίων αυτών «πάει χέρι-χέρι με το χτύπημα στους φοιτητικούς συλλόγους και την όξυνση της καταστολής. Οι φοιτητές που αγωνίζονται αντιμετωπίζονται ως “εγκληματίες” και οι μαθητές που ονειρεύονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους αντιμετωπίζονται ως “πειραματόζωα”».

«Αν πιστεύει η κυβέρνηση πως θα ξεμπερδέψει τόσο εύκολα με τους μαθητές και τους φοιτητές, είναι βαθιά γελασμένη. Η ΚΝΕ τώρα, όπως και κάθε φορά, θα στηρίξει τους αγώνες τους για να μείνουν τα σχέδια της κυβέρνησης στα χαρτιά, να κατακτήσουν οι νέοι τη μόρφωση και τη ζωή που τους αξίζει» καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΝΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

 

Ένταση στο φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: