Υπάρχει άραγε σωτηρία; Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν, αναμονή για επιπτώσεις του συνωστισμού

File photo:Νοσηλευτικό προσωπικό ετοιμάζεται να εμβολιάσει ηλικιωμένη κατά την πρώτη μέρα εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στους οίκους ευγηρίας στην Αργολίδα, Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




842 νέα κρούσματα, 283 διασωληνωμένοι, 21 θάνατοι… Μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σήμανε συναγερμός στις αρχές, καθώς τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί σε 24 ώρες.

Σημειώνουμε, διότι έχει πολύ μεγάλη σημασία, ότι τα νέα δεδομένα έρχονται σε χρονική στιγμή κατά την οποία η πιθανή επίπτωση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στην τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία.

Στο μεταξύ, το χρονικό σημείο κατά το οποίο εισήλθε στη Βόρεια Ελλάδα η βρετανική μετάλλαξη του SARS-CoV-2, αναζητούν οι ερευνητές στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και Εθνικό Εργαστήριο αναφοράς για τον κορονοϊό, έχοντας επιβεβαιώσει τα πρώτα θετικά κρούσματα, στο νέο πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος.

«Εξετάσαμε κάποια δείγματα και βρέθηκαν μεταλλαγμένα. Ενημερώσαμε τον ΕΟΔΥ πως πρόκειται για τη βρετανική μετάλλαξη του στελέχους που έχει φέρει την αύξηση των μολύνσεων στην Κεντρική Ευρώπη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθηγήτρια Άννα Παπά Κονιδάρη.

Επισήμανε δε πως στο εξής «αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι ο απόλυτος αριθμός των δειγμάτων που θα βρίσκουμε θετικά στη μετάλλαξη, αλλά η χαρτογράφησή τους», διότι «εφόσον πρόκειται για πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος και έχει εισέλθει στη χώρα, είναι πολύ πιθανόν και να επικρατήσει, σε κάποιο σημείο τα πιο πολλά θετικά δείγματα θα είναι του μεταλλαγμένου στελέχους».

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ διευκρίνισε πως αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι το νέο στέλεχος εισήλθε στην Ελλάδα περί τα τέλη Δεκεμβρίου, όμως θα υπάρξει συντονισμένη έρευνα των εθνικών εργαστηρίων, ώστε να υπάρξει ακριβής χαρτογράφηση. «Έχουμε κοινό στόχο να δούμε πότε εισήχθη στην Ελλάδα», τόνισε.

Τα δείγματα που το εργαστήριο του ΑΠΘ επιβεβαίωσε θετικά στο νέο στέλεχος, έχουν κωδικό με βάση τον οποίο ο ΕΟΔΥ θα κάνει την ιχνηλάτηση για να διαπιστώσει αν σχετίζονται με ταξίδι στη Μ. Βρετανία. Κάθε Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ θα υπάρχει μία συνολική αναφορά για τα δείγματα που εντοπίστηκαν μεταλλαγμένα.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, που έχουν επικρατήσει ως στελέχη της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας η κ. Παπά – Κονιδάρη ανέφερε πως «δεν τις έχουμε εντοπίσει μέχρι στιγμής στα δείγματα που έχουμε εξετάσει»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μίλησε για ενδείξεις ύπαρξης κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού και στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα και την Κρήτη.

Υπογράμμισε ότι στη χώρα μας προς το παρόν έχει εντοπιστεί μόνο η βρετανική μετάλλαξη με συνολικά 59 κρούσματα, ενώ υπάρχουν και μερικά «ύποπτα» στη Βόρεια Ελλάδα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ:

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της καινούριας μετάλλαξης και στη χώρα μας», και γι’ αυτό ακριβώς ξεκίνησε μια πιο έντονη γονιδιακή επιτήρηση που είναι μια διαδικασία ειδική και γίνεται στην Αθήνα σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Με βάση τα στοιχεία που δείχνουν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό αλλά ενδεχομένως και πιο θανατηφόρο, ο κ. Αρκουμανέας εξέφρασε την ανησυχία του για περισσότερα κρούσματα κάτι που όπως είπε έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη πολύπλοκη εξίσωση.

Στο ερώτημα εάν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση των μέτρων, τόνισε ότι εάν διαπιστωθεί μεγάλη διάδοση προφανέστατα θα επηρεάσει κάποιες αποφάσεις. Δεν απέκλεισε δε ενδεχόμενο τρίτου lockdown αν υπάρξουν ανησυχητικά σημάδια.

Για την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα σχολεία την προσεχή Δευτέρα τόνισε ότι πρόκειται για μια απόφαση ειλημμένη ενώ για την επόμενη δραστηριότητα που θα μπορούσε να ξεκινήσει εξήγησε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κάθε Παρασκευή από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 842 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 153.226, εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.874 (3,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47.407 (62,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 283 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 200 (70,7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. Το 87,3% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας, έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.080 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.692 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.351 (58,9%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  • Κικίλιας: Οι εμβολιασμοί γίνονται οργανωμένα, με σεβασμό στον πολίτη

Τα Κέντρα Υγείας Αλεξάνδρας και Πατησίων, τα οποία λειτουργούν και ως εμβολιαστικά κέντρα στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ελευθερία», επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Η δουλειά που γίνεται είναι εξαιρετική. Χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω ευχαριστημένους πολίτες, γιατί το κύριο νόημα της υπηρεσίας του ΕΣΥ στην Πρωτοβάθμια και στα Νοσοκομεία είναι να εξυπηρετούμε τους πολίτες, κυρίως αυτούς που δε μπορούν και δεν έχουν» δήλωσε μετά την επίσκεψη του ο υπουργός Υγείας, ο οποίος αναφέρθηκε στον εμβολιασμό τονίζοντας: «χαίρομαι που η στρατηγική μας υλοποιείται. Μια στρατηγική που είναι λελογισμένη σε ό,τι έχει να κάνει με το πώς εμβολιάζουμε, οργανωμένα, δομημένα, με σεβασμό στον πολίτη, με εξασφάλιση της δεύτερης δόσης για τον καθένα και την καθεμία από τους πολίτες. Και πάντα με τη σκέψη ότι μιλάμε για απρόβλεπτες καταστάσεις σε ένα τεράστιο υγειονομικό και επιχειρησιακό σχέδιο, που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα και που χαίρομαι πάρα πολύ και χαιρόμαστε ως οργανωμένη Πολιτεία που το βλέπουμε να υλοποιείται. Από τη μία πλευρά με εξαιρετικούς επαγγελματίες που αγαπάνε αυτό που κάνουν και από την άλλη με συμπολίτες μας που έχουν υπομονή, που συνεργάζονται».

Και κατέληξε: «Όλοι μαζί έχουμε καταφέρει η χώρα να έχει μείνει όρθια εν μέσω Covid και να ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω».

Ο κ. Κικίλιας συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και τον διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτη Στάθη.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας, ακολούθησαν δηλώσεις του κ. Θεμιστοκλέους και της διευθύντριας του ΚΥ Αλεξάνδρας, Κυριακής Ζαμάγια.

Όταν σχεδιάσαμε το επιχειρησιακό σχέδιο για τους εμβολιασμούς, οι δύο του άξονες ήταν η ασφάλεια στη διανομή και στη διενέργεια του εμβολιασμού και η μείωση της ταλαιπωρίας και η εξυπηρέτηση του κοινού, επισήμανε ο κος Θεμιστοκλέους. Τόνισε πως «το προσωπικό έχει συμβάλει σε τόσο μεγάλο βαθμό και μπορεί κάποιος να δει ότι δεν ταλαιπωρούνται οι πολίτες, αλλά κυρίως τον ενθουσιασμό του προσωπικού που συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια. Μια προσπάθεια που ειδικά εδώ, στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας, από την πρώτη στιγμή, και στο testing και στη συμμετοχή του κατά της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και τώρα στους εμβολιασμούς, συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις και με όλο τον ενθουσιασμό του».

Η κ. Ζαμάγια, από την πλευρά της, είπε: «Δίνουμε τη μάχη μας κάθε μέρα για τον στόχο που βάζουμε και νομίζω ότι έχουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα. Με αυταπάρνηση όλοι οι εργαζόμενοι εδώ, από την καθαρίστρια μέχρι τους γιατρούς, τις νοσηλεύτριες και το παραϊατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να είμαστε εντάξει, να φτάνουμε το στόχο μας, ακόμα και να τον προσπεράσουμε».

  • Η γεωγραφική κατανομή των 842 νέων κρουσμάτων

Η κατανομή των 842 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

45 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

76 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

67 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

28 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

113 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

43 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

55 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

65 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

5 κρούσματα στην Π.Ε Αργολίδας

7 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

38 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

4 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κερκύρας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

16 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

4 κρούσματα υπό διερεύνηση

  • Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Η Ευρώπη κάλεσε την Τρίτη τις φαρμακευτικές εταιρείες να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους για προμήθεια των εμβολίων κατά της Covid, στο πλαίσιο περικοπών και καθυστερήσεων, οι οποίες επισκιάζουν τις ελπίδες για γρήγορη καταπολέμηση της πανδημίας.

Πολλές χώρες στον κόσμο επιθυμούν να προχωρήσουν σύντομα σε επαναλειτουργία της οικονομίας τους μέχρι να έρθει το καλοκαίρι στην Ευρώπη και βλέπουν τη γρήγορη ανάπτυξη των εμβολίων ως το πιο αποτελεσματικό μονοπάτι εξόδου από την πανδημία, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 2,1 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ωστόσο, η διάθεση των εμβολίων στην Ε.Ε. έχει υπάρξει αργή σε σχέση με άλλες χώρες και γεμάτη προβλήματα αλλά και καθυστερήσεις στην αλυσίδα προμηθειών.

Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι η Βρετανία θα μπορέσει να εργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία διαταραχή στην προμήθεια των εμβολίων, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο προστατευτισμός δεν αποτελεί τη σωστή προσέγγιση, μετά την πρόταση της Ε.Ε. να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων.

«Είμαι βέβαιος πως μπορούμε να εργαστούμε με την Ε.Ε. για να διασφαλίσουμε, ενώ η διαφάνεια είναι ευπρόσδεκτη, ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια», ανέφερε ο Χάνκοκ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, φιλοξένησε το Chatham House, επισημαίνοντας παράλληλα πως μίλησε με τους διευθύνοντες συμβούλους των Pfizer και AstraZeneca.

«Είμαι πεπεισμένος για την προμήθεια των εμβολίων στη Βρετανία. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα διαταραχθεί. Όμως, προτρέπω όλους τους διεθνείς εταίρους να λειτουργούν συλλογικά και να εργαζόμαστε όλοι μαζί στενά. Πιστεύω πως ο προστατευτισμός δεν αποτελεί τη σωστή προσέγγιση μεσούσης της πανδημίας».

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται στο πλαίσιο μιας κλιμακούμενης αντιπαράθεσης σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, με πρωταγωνιστές την Ε.Ε. και τη Βρετανία, μετά τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η περικοπή, από την πλευρά της AstraZeneca, των παραδόσεων που προορίζονταν για την Ένωση.

Την περασμένη εβδομάδα η φαρμακευτική εταιρία χαμήλωσε μονομερώς τους ρυθμούς παράδοσης των εμβολίων στις χώρες της Ε.Ε. που επρόκειτο ανα εκκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου, προκαλώντας αντίστοιχη επιβράδυνση στον εμβολιασμό του πληθυσμού δεδομένης και της πρόσφατης ανακοίνωσης της Pfizer επίσης περί ελάττωσης της παράδοσης εμβολίων τις προσεχείς εβδομάδες.

Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες θέτουν ζήτημα περιορισμού των εξαγωγών εμβολίων, κάτι που θα αποτυπωθεί στις παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Επίτροπος Υγείας στις Βρυξέλλες, Στέλλα Κυριακίδου, προειδοποίησε ότι η Ε.Ε. «θα λάβει ό,τι μέτρα απαιτηθούν ώστε να προστατεύσει τους πολίτες της». Σημείωσε δε ότι η Επιτροπή απαίτησε «λεπτομερές χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων εμβολίων».

Το Βερολίνο εξέφρασε την πλήρη στήριξή του σε αυτή τη θέση, με τον υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπάαν να δηλώνει πως «δεν πρόκειται για προτεραιότητα στην Ευρώπη, αλλά για την απόδοση στην Ευρώπη του δίκαιου μεριδίου της».

Φον ντερ Λάιεν: Να καθιερωθεί μηχανισμός παρακολούθησης εξαγωγών
Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι οι παρασκευαστές εμβολίων για την Covid-19 πρέπει να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με τις παραδόσεις.

Επιπλέον, εξέφρασε την πρόθεση των Βρυξελλών να καθιερωθεί μηχανισμός παρακολούθησης εξαγωγών εμβολίων.

Reuters: Η ΑstraZeneca προσφέρθηκε για επίσπευση παραδόσεων

Πάντως, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η AstraZeneca προσφέρθηκε, κατά την διάρκεια δύο έκτακτων συνεδριάσεων χθες, Δευτέρα, να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις που ξεκινούσαν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου.

Μία από τις πηγές, που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, δήλωσε ότι η AstraZeneca αναθεώρησε προς τα επάνω τους στόχους παράδοσης για τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις περικοπές που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, αλλά η εταιρεία δεν έδωσε αποσαφηνίσεις για τις παραδόσεις του Μαρτίου.

Ο Κιμούλης αρνείται τις κατηγορίες: “Έχω υποστεί ψυχολογική και λεκτική βία”, καταγγέλλει η Ζέτα Δούκα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: