Η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας το δρόμο…

File Photo: Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου αποχωρεί από την Εισαγγελία, μετά την κατάθεσή της για τις σοβαρές καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Ρεπορτάζ για την κατάθεση της Σοφίας Μπεκατώρου σχετικά με την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίησή της από αξιωματούχο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας το 1998, δημοσιεύει η εφημερίδα Telegraph (κείμενο του Nick Squires).

Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι με την αποκάλυψη της Μπεκατώρου ξεκίνησε μια συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το σεξισμό στην ελληνική κοινωνία και η Μπεκατώρου επιδοκιμάστηκε από πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού και της Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η Σόφια έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας το δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Μαρία Συρεγγέλα, μέλος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι η απόφαση της κ. Μπεκατώρου να μιλήσει “αξίζει περισσότερο από τα 10 μετάλλια με τα οποία έχει τιμήσει την Ελλάδα”.

Στα κοινωνικά μέσα, οι γυναίκες έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους στην Ολυμπιονίκη, γράφοντας tweet κάτω από το hashtag #metisofia.

ΠΗΓΗ: Telegraph (κείμενο του Nick Squires) – Olympic athlete who sparked #metoo movement in Greece testifies about alleged sexual abuse

Ξεκινά το #metoo στην Ελλάδα

«Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Σοφία Μπεκατώρου -χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες – έχει διαμαρτυρηθεί για κακοποίηση από ανώτερο στέλεχος της αθλητικής ομοσπονδίας.

Η υπόθεσή του – η οποία θα συζητηθεί στο δικαστήριο αυτές τις μέρες – προορίζεται να ανοίξει το δρόμο του  #metoo στην Ελλάδα, αναφέρει στην ιστοσελίδα il messagggero.itFranca Giansoldati).

Για την πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας που έγινε διάσημη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, οι νομικές διαδικασίες θα σηματοδοτήσουν το τέλος ενός εφιάλτη που την κράτησε σιωπηλή για χρόνια. Πάνω απ’ όλα, ήταν ο φόβος για τις συνέπειες που την κράτησαν ήσυχη και εμπόδισαν την καταγγελία της  υπόθεσης.

Στο τέλος, επικράτησε θάρρος, επίσης επειδή η Σόφια γνωρίζει ότι αυτή η νομική διαδικασία θα ανοίξει το δρόμο για πολλές γυναίκες, θα τους δώσει τη δύναμη να προχωρήσουν και να καταγγείλουν και, πάνω απ ‘όλα, θα ξεσκεπάσει ένα θέμα που θεωρείται ταμπού στην Ελλάδα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αφού συναντήθηκε με την πρωταθλήτρια στο προεδρικό μέγαρο τη Δευτέρα, σχολίασε: “Ελπίζω η θαρραλέα αποκάλυψή της να φυσήξει σαν άνεμος και να σαρώσει κάθε υποκρισία, οποιαδήποτε απόπειρα συγκατάβασης”».

ΠΗΓΗ: il messagggero.it, Franca Giansoldati – Parte il #Metoo in Grecia, campionessa olimpica di vela denuncia gli abusi subiti

H AEK έπραξε το καθήκον της και πέρασε στους “16”: Eπικράτησε με 95-90 της Τσμόκι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: