Εκβιάζουν τον Αναστασιάδη, απειλούν την Κύπρο: Τσουνάμι πιέσεων ότι “είναι η τελευταία ευκαιρία”…

File Photo: Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες. Copyright: European Union
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σκηνικό πιέσεων στήνεται ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό αλλά και της επικείμενης Πενταμερούς Διάσκεψης, που αναμένεται να συγκληθεί τον Φεβρουάριο.

Παρασκηνιακά, από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και από άλλους διεθνείς παίκτες, διαμηνύεται προς τη Λευκωσία πως αυτή η πρωτοβουλία θα είναι η «τελευταία ευκαιρία».

Αφήνεται να αιωρείται ως δαμόκλειος σπάθη η απειλή πως εάν η Πενταμερής Διάσκεψη αποτύχει, τότε ο Αντόνιο Γκουτέρες θα καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την εντολή του.

  • Την ίδια ώρα, όπως συναφώς προκύπτει και από τις συζητήσεις που είχε στη Λευκωσία η απεσταλμένη του Γ.Γ., Τζέιν Χολ Λουτ, ανοικτό παραμένει το θέμα της αλλαγής των παραμέτρων λύσης, «εάν το ζητήσουν οι πλευρές».

Οι πρωταγωνιστές του παρασκηνίου, οι Βρετανοί, επιμένουν όπως μέσα από συζητήσεις μπορεί να βρεθεί «χρυσή τομή», μεταξύ της χαλαρής ομοσπονδίας και των δύο κρατών, παραπέμποντας σε συνομοσπονδία.

Εκείνο που σε πρώτη φάση θέλουν να διασφαλιστεί είναι η παρουσία της χώρας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα πρέπει, πάντως, να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι στις δύο πρόσφατες εκθέσεις του Γ.Γ. για την Κύπρο, κυρίως εκείνη για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, έχουν σκοπίμως εξαφανιστεί αναφορές για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπάρχει δε συστηματική προσπάθεια εξίσωσης δύο οντοτήτων, με αναφορές σε «ελληνοκυπριακές αρχές» και «τουρκοκυπριακές αρχές».

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως η τουρκική πλευρά διαμηνύει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία φαίνεται να αποκαθιστά βαθμηδόν τα κανάλια επικοινωνίας, πως δεν αποκλείει τη συνέχιση των συζητήσεων από εκεί που είχαν σταματήσει στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017.

Βασική προϋπόθεση, η ελληνική κυπριακή πλευρά να αποδεχθεί την «πολιτική ισότητα», την οποία θεωρούν βασικοί παίκτες ως το κλειδί για συμφωνία. Μια αξίωση, σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, που θα ανοίξει, σε περίπτωση αποδοχής, τον δρόμο για τη συνομοσπονδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Τα κουρασμένα παλικάρια του Κυπριακού και το τρίγωνο των συναλλαγών: Πώς έχουμε ξεκινήσει, πού οδηγούμαστε

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: